28/6/10

Η αρχαιότερη πυραμίδα της Μέσης Αμερικής


Τον αρχαιότερο τάφο της Μέσης Αμερικής, την περιοχή που αποτελείται από την Κεντρική Αμερική και το σύγχρονο Μεξικό, ανακάλυψαν πριν από λίγες μέρες οι αρχαιολόγοι. Ο τάφος βρέθηκε σε μία πυραμίδα στην Τσιάπα ντε Κόρζο του Μεξικού, ηλικίας 2.700 ετών, και περιείχε τις σορούς ενός ηγεμονικού ζεύγους διακοσμημένου με περίτεχνα κοσμήματα. 
Η ανακάλυψη του τάφου στην τριώροφη πυραμίδα θεωρείται εξαιρετικής σημασίας από τους ειδικούς, καθώς μπορεί να ρίξει φως στον ξεχασμένο πολιτισμό των Ζοκ, ενός λαού που ξεπήδησε από τους Ολμέκους, από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του Νέου Κόσμου.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζεύγος που θάφτηκε στην πυραμίδα βρισκόταν στην κορυφή της τοπικής κοινωνίας», λέει ο Μπρους Μπάτσαντ, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπρίχαμ Γιανγκ της Γιούτα, που οδήγησε την αποστολή μαζί με μεξικανούς επιστήμονες και χρηματοδότηση από την Νational Geographic Society.
Δίπλα στους ηγεμόνες βρέθηκαν οι σκελετοί ενός ενηλίκου κι ενός παιδιού που θυσιάστηκαν προς τιμήν τους. «Δεν πρόκειται για απλή αρχαία πυραμίδα αλλά για την αρχαιότερη πυραμίδα στη Μέση Αμερική, που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τη θέση του Ηλιου στον ουρανό, το ηλιοστάσιο Στην αρχαιότερη πυραμίδα της Μέσης Αμερικής που ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες βρέθηκαν οι σοροί ντόπιων ηγεμόνων που ανήκαν στον ξεχασμένο πολιτισμό των Ζοκ 
και την ισημερία», εξηγεί ο Μπάτσαντ. Αυτό το σχέδιο μάλιστα, το λεγόμενο Ε, εθεωρείτο εφεύρευση των Μάγια. Με τη νέα ανακάλυψη όμως, ίσως αλλάξουν τα δεδομένα, αφού οι Ζοκ ήταν προγενέστεροι.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου