11/6/10

Παχύσαρκα τα παιδιά της υπαίθρου

Aποκαλυπτικά τα στοιχεία έρευνας που έγινε

Αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν οι έφηβοι που ζουν στην ύπαιθρο, σε σύγκριση με τους έφηβους που ζουν στην πόλη του Ηρακλείου, αφού τα παιφιά της πόλης, φαίνεται ότι καταννοούν καλύτερα τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από το αυξημένο βάρος και προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που έκανε η Ελένη Τσίγγα, με θέμα την σύγκριση των διατροφικών συνηθειών στην πόλη και την επαρχία, παιδιών και εφήβων στην Κρήτη.
Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίων και Διατροφής στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας.

Στο σχετικό ερωτηματολόγιο, απάντησαν 222 παιδιά και έφηβοι 4-19 ετών που ζουν στην πόλη και σε χωριά του Ν. Ηρακλείου.
Μεταξύ άλλων, βρέθηκε ότι το 5,4% των παιδιών προεφηβικής ηλικίας που κατοικεί στο αστικό κέντρο και το 5,7% των παιδιών που κατοικεί στις αγροτικές περιοχές έχουν υπερβάλλον βάρος. Το 6.5% των αγοριών πάσχει από κοιλιακή παχυσαρκία έναντι του 3.2% των αγοριών που κατοικούν σε αγροτική περιοχή. Το 56% των κοριτσιών έχει αυξημένη συσσώρευση λίπους έναντι 38,5% των κοριτσιών των αγροτικών περιοχών.
Όσον αφορά στην εφηβική ηλικία, βρέθηκε ότι το 12,5% των εφήβων που ζουν στο αστικό κέντρο και το 25% των εφήβων που ζουν σε αγροτικές περιοχές έχει αυξημένο βάρος, ενώ το 18,9% έναντι του 28,6% των κοριτσιών εμφανίζει αυξημένη συσσώρευση κοιλιακού λίπους. Τα αγόρια τόσο του αστικού κέντρου όσο και των αγροτικών περιοχών δεν εμφάνισαν αυξημένο κοιλιακό λίπος.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι έφηβοι που ζουν στην πόλη, φαίνεται να κατανοούν καλύτερα το πρόβλημα αυξημένου βάρους που τους κάνει να προσέχουν περισσότερο την διατροφή τους.
Σύμφωνα με μελέτη του τμήματος κοινωνικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 20%-35% των παιδιών στην Κρήτη είναι παχύσαρκα.
Γιατί παχαίνουν τα παιδιά
Γιατί όμως παχαίνουν τα παιδιά; Η διατροφολόγος Μαρίνα Παπάζογλου σημειώνει ότι οι λόγοι είναι πολλοί και εξηγεί: 
Το φαγητό θεωρείται ένα ευχάριστο, διασκεδαστικό γεγονός και διαφημίζεται ασταμάτητα. Τα φαστ φουντ δελεάζουν τους μικρούς πελάτες τους με δώρα και διαγωνισμούς.
Οι συσκευασίες των φαγητών και ο τρόπος που αυτές δίδονται στα παιδιά είναι ελκυστικός.
Οι μερίδες που προσφέρονται στα εστιατόρια είναι μεγάλες. 
Στα κυλικεία των σχολείων συχνά προσφέρονται σνακ με πολλά λιπαρά και θερμίδες ενώ συχνά δεν υπάρχει πιο υγιεινή επιλογή.
Είναι γεγονός ότι η μεγάλη αύξηση της πρόσληψης θερμίδων και λίπους, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, οδηγεί στην παχυσαρκία.
Οι θερμίδες ενός γεύματος σε Φαστ Φουντ
Η διαιτολόγος σημειώνει ότι κάθε φορά που ένα 5χρονο παιδί τρώει ένα τυπικό παιδικό γεύμα σε φαστ φουντ (χάμπουγκερ, μικρή μερίδα πατάτες, αναψυκτικό), λαμβάνει: 
- σχεδόν τις μισές (41%) από τις θερμίδες που χρειάζεται για ολόκληρη την ημέρα
- 41% της ημερήσιας παροχής λίπους
- 40% της ανώτερης ημερησίας παροχής κορεσμένου λίπους, το οποίο φράζει τις αρτηρίες
- 122% του νατρίου που χρειάζεται ένα παιδί
-
80% του προϋπολογισμού ζάχαρης για ολόκληρη την ημέρα. (7 από 9 κ.τ.γλ. που είναι το ανώτατο όριο). 
Τα υγιεινά παιδικά σνάκ
Το να μάθει ένα παιδί να επιλέγει υγιεινά σνάκ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς του, οι οποίοι πρέπει να ξεκινήσουν από νωρίς το “μάθημα”. Η κ. Παπάζογλου σημειώνει ότι για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να επιλέγουν υγιεινά σνακ, πρέπει να εφοδιάζουμε συνεχώς το σπίτι με τα κατάλληλα είδη.
Οι καλύτερες επιλογές είναι: 
• Όσα περιέχουν ίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά 
• Λίγα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. 
Τέτοια τρόφιμα είναι: 
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά.
-
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και οι χυμοί αυτών- σε ποσότητες όχι μεγαλύτερες των δύο ποτηριών ημερησίως, διότι και ο φρέσκος περιέχει σάκχαρα επομένως δυνητικά μπορεί να παχύνει, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. 
-
Τα αποξηραμένα φρούτα.
-
Τα δημητριακά ολικής άλεσης.
-
Οι μπάρες δημητριακών χωρίς σοκολάτα.
-
Τα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και αλλαντικά με λίγα λιπαρά και λαχανικά.
-
Οσον αφορά στα έτοιμα σνακ του εμπορίου, υγιεινά μπορούν να θεωρηθούν εκείνα που αναγράφουν ότι περιέχουν γύρω στο 5% της συνιστωμενης ημερήσιας δόσης σε λίπος, νάτριο ή ζάχαρη και όχι όσαν αναγράφουν τους ισχυρισμούς “λίγων λιπαρών”, “άπαχο”, “διαίτης” κ.λ.π.
Γενικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες “κρυμμένου” αλατιού.
Κάνοντας το παιδί να αγαπήσει την υγιεινή διατροφή
1. Ας είμαστε δημιουργικοί. Αντί για φρούτο, προτιμήστε μια δροσιστική φρουτοσαλάτα. Κόβουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε διάφορα σχήματα κι αφήνουμε το παιδί να συμμετέχει σε αυτό με μαχαίρια του βουτύρου ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματιστεί.
2. Προσφέρουμε επιλογές στο παιδί. Να διαλέξει μονο του από το μανάβικο κάθε εβδομάδα ποιο φρούτο θέλει να δοκιμάσει, αρκεί να γνωρίζει ότι δεν είναι υποχρεωμένο να το φάει εάν δεν του αρέσει.
3. Ας είμαστε επίμονοι. Επειδή δεν μπορούμε να αναγκάσουμε το παιδί να φάει κάτι που δεν θέλει, συνεχίζουμε την προσπάθεια προσθέτοντας το σε μικρές ποσότητες σε κάτι που τρώει ήδη (π.χ. μικρά κομμάτια φρούτου μέσα στο γιαούρτι του).
4. Ένα μυστικό: Να εκθέτετε πάντα κάτι που θέλετε να φάει σε εμφανές σημείο του σπιτιού ώστε να μπει στον πειρασμό να το δοκιμάσει (π.χ. ένα καλάθι με ποικιλία φρούτων σε ένα σημείο όπου το παιδί έχει εύκολη πρόσβαση).
5. Προσκαλέστε τους φίλους και τους συμμαθητές του παιδιού σας και φτιάξτε τους λιχουδιές με υγιεινές συνταγές.
6. Παιχνίδι: Δώστε στο παιδί να δοκιμάσει αυτό που θέλετε μέσω παιχνιδιού. Κάθε φορά θα δοκιμάζει μια καινούργια γεύση.
7. Ασχοληθείτε με το να φυτέψετε ρίζες, όσπρια, φρούτα και να του μάθετε πώς πρέπει να τα φροντίζει. Είναι σίγουρο πως τα παιδιά όταν ασχολούνται με κάτι, το αγαπούν και σίγουρα θα θέλουν να δοκιμάσουν αυτό που έφτιαξαν με τα χεράκια τους. 
Πηγή: Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου