11/6/10

Το Παγκόσμιο Κύπελλο των αντιθέσεων

Σέντρα σήμερα στο 19ο Μουντιάλ σε μία χώρα που καλείται να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα, περισσότερο εξωαγωνιστικό παρά ποδοσφαιρικό

Για όλο τον κόσμο που θα στηθεί σήμερα στις 5 το απόγευμα μπροστά στην τηλεόραση, το παιχνίδι της Ν. Αφρικής με το Μεξικό δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πρεμιέρα ενός ακόμη Παγκοσμίου Κυπέλλου. Για τη Ν.
Αφρική όμως και την Αφρική γενικότερα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια λαμπερή ποδοσφαιρική διοργάνωση που θα ξεκινήσει σήμερα και θα «σβήσει» στις
11 Ιουλίου με τον μεγάλο τελικό. Το ίδιο ισχύει και για τη FIFA. Οταν πριν από μερικά χρόνια η Παγκόσμια Ομοσπονδία πήρε την απόφαση να αναθέσει μια τόσο απαιτητική διοργάνωση σε αφρικανική χώρα, ήξερε εξ αρχής ότι παίζει ένα μεγάλο στοίχημα, με ρίσκο πολύ μεγαλύτερο απ' αυτό που υπαγορεύει η λογική.

Ηξερε όμως ότι αν κερδίσει αυτό το στοίχημα, τα κέρδη θα είναι πολύ μεγαλύτερα απ' όσο ορίζει το «πάπλωμα» του ποδοσφαίρου. Γι' αυτό και πήρε την απόφαση να αναθέσει το Μουντιάλ στη χώρα της Αφρικής, που χιλιομετρικά βρίσκεται μακρύτερα από την προηγμένη Ευρώπη, αλλά πολύ πιο κοντά της απ' όλες τις υπόλοιπες σε θέματα οργάνωσης και υποδομών.

Η Ν. Αφρική είναι η χώρα των μεγάλων αντιθέσεων κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς από τις πρώτες ώρες που πατάει το πόδι του στη γη της. Ο κόσμος των λευκών κατοίκων της έχει χαώδη διαφορά από τον κόσμο των μαύρων και παρ' ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός τα τελευταία χρόνια με την κατάρρευση του απαρτχάιντ, θα χρειαστεί να περάσουν πολλές γενιές ακόμη μέχρι να βρεθεί, αν βρεθεί ποτέ, ισορροπία. Η Ν. Αφρική είναι μια πλούσια σε πρώτες ύλες χώρα, αλλά τον πλούτο της τον χαίρονται οι λίγοι. Οι πολλοί δεν έχουν τις ευκαιρίες που δικαιούνται και τις λιγοστές που τους δίνονται συνήθως δεν ξέρουν πώς να τις αξιοποιήσουν. Δεν είναι τυχαίο που οι προνομιούχοι λευκοί ζουν «φυλακισμένοι» μέσα στον πλούτο τους. Η εικόνα των σπιτιών - φρουρίων με τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα στα πανύψηλα τείχη τους είναι πολύ συνηθισμένη στις ακριβές περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων.
Και ενδεικτικές όμως της μεγάλης ανασφάλειας που δημιουργεί η άνιση κατανομή του πλούτου.
Για τη Ν. Αφρική, το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία διοργάνωση που θα ισχυροποιήσει τη θέση της στον προηγμένο κόσμο και θα αλλάξει ενδεχομένως την εικόνα που έχουν γι' αυτήν πέρα από την Αφρική, στις πλούσιες χώρες σε Ανατολή και Δύση. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να κερδίσει την ενότητα της ίδιας της χώρας και μέσα από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου να σφυρηλατήσει τη φθίνουσα εθνική συνείδηση των κατοίκων της. Πέρα από τους λευκούς κατοίκους της και τους πάμπολλους οικονομικούς μετανάστες, το παζλ αυτής της μεγάλης σε έκταση και πληθυσμό χώρας συνθέτουν έντεκα φυλές μαύρων, η κάθε μία από τις οποίες έχει μεγάλες διαφορές από τις υπόλοιπες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως όλα τα μηνύματα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση στον κόσμο μέσω του Μουντιάλ περιλαμβάνουν τη λέξη UNITED (ενωμένοι).
Η αλήθεια είναι ότι αυτόν τον μήνα, η πραγματική κυβέρνηση της Ν. Αφρικής είναι η ηγεσία της FIFA, με πρωθυπουργό τον Ζεπ Μπλάτερ. Μέσα στη γενική ευφορία που δημιουργεί η προσμονή της διοργάνωσης, δεν λείπουν οι φωνές διαμαρτυρίας για το είδος των συμβάσεων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Οι πολλοί όμως το θεωρούν αναγκαίο κακό για την επιτυχία της διοργάνωσης και το αποδέχονται χωρίς μεγάλες αντιδράσεις. Το στοίχημα είναι για όλους πολύ μεγάλο και πρέπει με κάθε κόστος να κερδηθεί.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου