30/6/10

Ροκ και των... µαθητών

6ο SCΗΟΟLWΑVΕ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ  

«Δεν θα ψωνιστούµε µε τη µουσική µας» 
Δ.Κ. 





Αφήνουν τα θρανία και ανεβαίνουν στη σκηνή όπου θα τραγουδήσουν για τον έρωτα και τις νεανικές ανησυχίες τους. Είναι τα 21 νεανικά συγκροτήµατα που δίνουν ροκ ρυθµό στο Θέατρο Βράχων.


Το σχολείο και το πτυχίο αποτελούν τη πρώτη τους προτεραιότητα, καθώς «τα πράγµατα είναι δύσκολα για τους ροκάδες στην ελληνική µουσική σκηνή», όπως διαπιστώνουν οι ίδιοι. Η ανεργία και τα ναρκωτικά είναι τα ζητήµατα που τους απασχολούν και µε τη µουσική «δραπετεύουν» από το διάβασµα. Είκοσι ένα µαθητικά συγκροτήµατα από όλη την Ελλάδα ταξιδεύουν στην Αθήνα τον Ιούλιο και θα µιλήσουν για τον έρωτα, την κοινωνική αδικία και την οικολογία από τη σκηνή του Θεάτρου Βράχων στον Βύρωνα.
«Δεν θέλουµε να ψωνιστούµε και να κάνουµε τα πάντα για να γίνουµε γνωστοί. Η εικόνα δεν πρέπει να βγαίνει πάνω από το έργο.

Μιλάµε µόνο µέσα από τη µουσική µας» λέει στα «ΝΕΑ» ο 18χρονος Σπύρος, κιθαρίστας του alternative rock συγκροτήµατος Νo Limits. Από τη Λάρισα, θα βρεθούν στην Αθήνα για να ζήσουν, όπως λένε, την εµπειρία τού να τραγουδάς µπροστά σε χιλιάδες θεατές.
«Νιώθουµε ότι είµαστε ένα βήµα πιο κοντά στο όνειρο. Μπορεί όλοι µας να έχουµε κάνει σχέδια για τις σπουδές µας, αλλά πάνω απ’ όλα θέλουµε να κάνουµε µουσική και ως επαγγελµατίες. Εχουµε δουλέψει πολύ γι’ αυτό» προσθέτει ο Σπύρος. «Παρ’ όλα αυτά δεν ποντάρουµε στη µουσική για να βγάλουµε λεφτά. Αυτό που θέλουµε είναι να γίνουµε καλοί µουσικοί. Ενα συγκρότηµα όπως το δικό µας είναι δύσκολο να κερδίσει το ευρύ κοινό» παρατηρούσε η 17χρονη Μαρία- Ελένη, τραγουδίστρια του συγκροτήµατος Νo Limits.
Μαζί µε διασκευές, θα ερµηνεύσουν και δικά τους τραγούδια. «Οι στίχοι του κοµµατιού µας “Αngels fly away” µιλάνε για άπιαστα όνειρα. Στην αγγλική γλώσσα, καθώς δεν κολλάνε τα ελληνικά µε το µουσικό µας στυλ. Σε ένα άλλο, το “Games”, µιλάµε για τον έρωτα. Οταν είµαστε µικροί παίρνουµε τις ερωτικές µας περιπέτειες στην πλάκα. Μεγαλώνοντας όµως καταλαβαίνουµε ότι πολλές φορές τα λάθη µας πληγώνουν τους ανθρώπους».
«Μας στηρίζουν οι γονείς µας» 
Από τα µπαράκια και τις συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, οι Crossfire θα βρεθούν στην µεγάλη µαθητική γιορτή της Αθήνας. Η συµµετοχή τους στο Schoolwave είναι κάτι που προσπαθούν εδώ και χρόνια. Τι γνώµη έχουν οι γονείς για την επιλογή τους να ασχοληθούν µε τη µουσική; «Μας στηρίζουν και θέλουν να ασχοληθούµε µε τη µουσική. Βλέπουν ότι τα χρήµατα που δίνουν για την ενοικίαση στούντιο πιάνουν τόπο, καθώς κάθε µέρα γινόµαστε και καλύτεροι» λέει ο 18χρονος Απόστολος, µπασίστας του συγκροτήµατος.

Τρόπο έκφρασης βρήκαν στη hard rock µουσική. Οι συµµαθητές τους άραγε τι ακούνε; «Στην Ελλάδα είµαστε. Οι περισσότεροι διασκεδάζουν µε ποπ και λαϊκά τραγούδια» απαντά ο Απόστολος, ο οποίος παραδέχεται ότι φοβάται «τον τρόπο που λειτουργεί η µουσική βιοµηχανία». Οσο για τη µετέπειτα εξέλιξή τους ως µουσικοί, τα παιδιά δεν πετούν στα σύννεφα. «Αυτό που πραγµατικά θέλουµε είναι να περνάµε καλά και να κάνουµε πολλά live. Θα πιάσουµε µια καλή δουλειά για τα προς το ζην και η µουσική θα είναι το χόµπι µας».
Πολύ µικροί για να µπούνε στα βάσανα της δισκογραφίας, δηλώνουν οι Skary Face από την Ξάνθη, ένα άλλο συγκρότηµα του Schoolwave. Τα παιδιά αυτά είναι της «παρέας και του χαβαλέ» και δεν καταλαβαίνουν από ΔΝΤ. Τους απασχολούν όµως η µόλυνση του περιβάλλοντος, οι ερωτικές απογοητεύσεις και τα µαθήµατά τους. «Ασχολήθηκα πολύ µε την µπάντα φέτος και δεν διάβασα, µε αποτέλεσµα να κινδυνεύω να µην περάσω ούτε σε ΤΕΙ. Για να πω την αλήθεια βαριόµουν να διαβάσω» λέει γελώντας ο 18χρονος Ραφαήλ, κιθαρίστας και δεύτερη φωνή του γκρουπ.
Εχει ενδιαφέρον ότι ούτε καν τα µουσικά τους γούστα δεν ταιριάζουν. «Η µουσική που κάνουµε είναι ερωτικό ska µε επιρροές από reggae, punk, rocksteady. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι ακούνε χιπ χοπ και σκα, άλλοι µέταλ και ροκ». Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει τους συµµετέχοντες για την ηµέρα που θα παίξουν. Οι Skary Face πάντως βρήκαν τη λύση για να µείνουν και τις υπόλοιπες δύο µέρες: «Θα ζητήσουµε χρήµατα από τους γονείς για να νοικιάσουµε ένα δωµάτιο σε ξεπεσµένο ξενοδοχείο… σαν κι αυτό που πήγε η Τζούλια για DVD!».
Και γεύση από το εξωτερικό
Ανάµεσα στις µαθητικές µουσικές αναζητήσεις από την Ελλάδα βρίσκονται και δύο συγκροτήµατα από το εξωτερικό, οι 13 Βeats Οff από την Κύπρο και οι Deep Κick από την Ελβετία, που θα εµφανιστούν την πρώτη ηµέρα (Παρασκευή). Ακόµα θα παραβρεθούν πέντε συγκροτήµατα από προηγούµενα Schoolwave: οι Νo Ρrofile, Ηeadshot, Stifler’s Μom, With all of my regrets, Looming Τitties. Στο τέλος της κάθε βραδιάς θα εµφανιστούν ο Βασιλικός, οι Suicidal Αngels και οι Locomondo.
Με λιγότερο metal και µπόλικη ροκ διάθεση, 28 συγκροτήµατα δήλωσαν συµµετοχή για το φετινό και πρώτο Schoolwave στην Κύπρο, που θα πραγµατοποιηθεί στις 17-18 Ιουνίου στο Αµφιθέατρο «Σκαλί Αγλαντζιάς» στη Λευκωσία.
Οι καλεσµένοι θα είναι οι Septic Flesh και τρία συγκροτήµατα από το Schoolwave της Ελλάδας:
Rosebleed, Looming Τitties και Μusica Ficta.
Σε αριθµούς
10 συγκροτήµατα από την Αθήνα συµµετέχουν φέτος στο φεστιβάλ 11 έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα 6 χρόνια Schoolwave 1.200
συγκροτήµατα έχουν δηλώσει συµµετοχή 475 έχουν περάσει τις ακροάσεις 126 έχουν παίξει στο φεστιβάλ 100 νεαροί εθελοντές κάθε χρόνο
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου