16/6/10

Και οι λέξεις έχουν το πρωτάθλημά τους


Παιχνίδι Scrabble: τέσσερις όμιλοι συμμετέχουν σε μια ιδιαίτερη διοργάνωση, που ήδη μετρά πέντε χρόνια ζωής

«Ηπείρους». «Ευήκοου». «Λεξιπενία». Η τελευταία δεν ανήκει στο λεξιλόγιο του Scrabble και των παικτών του, του γνωστού επιτραπέζιου παιχνιδιού λέξεων και στρατηγικής. Οσο παράταιρος και αν ακούγεται ο όρος «στρατηγική» είναι στοιχείο απολύτως πιστό στο πνεύμα του παιχνιδιού, απαιτεί και ταυτόχρονα εκγυμνάζει και εμπλουτίζει την ευστροφία, την ταχύτητα και την καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Μοναδικό προαπαιτούμενο, να ξεπερνά κανείς το πλήθος των αναστολών και των φόβων του για το τι πρεσβεύει το παιχνίδι. «Εδώ δεν είναι κλειστό club φιλολόγων και καθηγητών πανεπιστημίου» λένε οι φανατικοί παίκτες οι οποίοι προετοιμάζονται για το 6ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, που ξεκινά την προσεχή Παρασκευή στη μουσική σκηνή «Αυλαία», στον Βοτανικό. 

Τριάντα χρόνια πάνω από τα ταμπλό και τα αναλόγια του Scrabble, η 60χρονη ιδιωτική υπάλληλος κυρία Φωτεινή Νιάρχου είχε την πρώτη και «αξεπέραστη», όπως λέει, επαφή της με το επιτραπέζιο παιχνίδι, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην Αγγλία. «Στο φουαγιέ του ξενοδοχείουήταν χωρισμένοι σε τρεις ομάδες και σε τρία διαφορετικά τραπέζια. Επαιζαν αγωνιστικό Scrabble. Ερωτεύτηκα αμέσως τη διαδικασία». Ζώντας σε ένα οικογενειακό περιβάλλον φανατικών σκακιστών η κυρία Νιάρχου πέρασε σύντομα στο Scrabble και με πυρήνα την παρέα της άρχισε να δοκιμάζει τα όρια των γλωσσικών και λεξικογραφικών της γνώσεων.
 
Η αρχή όμως για τη σε σωματειακή βάση οργάνωση του αθλήματος έγινε αρκετά χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. «Ξεκινήσαμε το 2000.Ιδρύσαμε τον πρώτο όμιλο φίλων και παικτών Scrabble και σύντομα διαπιστώσαμε ότι το ενδιαφέρον για να υπάρξουν τέτοιου είδους συναντήσεις, γνωριμίες και δυναμικά παιχνίδιαήταν πανελλαδικό» λέει ο 44χρονος μηχανικός του ΟΤΕ κ. Χρήστος Τζήμας, που είναι εκ των ιδρυτικών μελών του Ομίλου Scrabble Καστοριάς. Ο όμιλος πρωτοστάτησε στη διεξαγωγή του πρώτου πανελλαδικού πρωταθλήματος, το 2005, ενώ στο μεσοδιάστημα το πρότυπό του βρήκε μιμητές στην Αθήνα, στην Πτολεμαΐδα και στη Θεσσαλονίκη. «Είχα μπροστά μου δύο ύψιλον,ένα κάπα,δύο όμικρον και ένα ήτα.Πελάγωσα. Οταν κοίταξα το ταμπλό για δέκατη φορά ήρθε η αναλαμπή. Υπήρχε έψιλον. Η λέξη ήρθε αυτόματα.“Ευήκοου”.Κέρδισα το ταμπλό και τους πόντους» θυμάται η κυρία Νιάρχου. Ανάλογη κατάσταση της «τελευταίας στιγμής» θυμάται και ο κ. Τζήμας: «Επί 10 λεπτά δεν είχα δώσει ταμπλό (δεν είχε σχηματίσει λέξη). Οταν ήρθε το τελευταίο μου παίξιμο, η λέξη που σχηματιζόταν από τα γράμματα που είχα μπροστά μου και ένα μοναχικό έψιλονήταν “ηπείρους”.Ολα τα γράμματα τοποθετήθηκαν,πήρα τους πόντους και φυσικά το παιχνίδι».
 
Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 60 άτομα. Δεν προαπαιτείται να είναι μέλη των τεσσάρων συλλόγων. Αρκεί η καταβολή της εγγραφής, που είναι 30 ευρώ, έως το μεσημέρι της Παρασκευής στον χώρο της «Αυλαίας». Συνολικά οι 4 όμιλοι Scrabble αριθμούν 150 μέλη.
 
«Η λεξιπενία των νέων έκανε την απόλαυση βραχνά» 
Το Scrabble δεν έχει πλέον την απήχηση που είχε. «Οι νέοι φοβούνται το παιχνίδι.Φοβούνται τα ελληνικά τους.Κάποιοι τα θεωρούν φτωχά, άλλοι έχουν δυσκολία να εκφραστούν σε αυτά, πολλοί καταφεύγουν σε ένα μείγμα ελληνικών και αγγλικών εκφράσεων. Αποτέλεσμα είναι το Scrabble, όσο διασκεδαστικό ήταν κάποτε για τις δικές μας τότε νεανικές παρέες,να φαντάζει τώρα βραχνάς» λέει η κυρία Νιάρχου. «Το Scrabble είναι ευκαιρία να πλουτίσει κανείς τα ελληνικά του, το λεξιλόγιο της καθημερινότητάς του. Δεν χρειάζεται να είσαι φιλόλογος ή βαθύς γνώστης της ελληνικής. O τρόμος των νέων,λόγω της πενιχρότητας των ελληνικών τους, που μπορεί γενικά να θεωρούν ότι τους στιγματίζει, κίνητρο πρέπει να αποτελέσει,όχι ανασταλτικό παράγοντα» σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Τζήμας. Και σημειώνει ότι «στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα zoo.gr, το Scrabble δεν έχει την απήχηση άλλων παιχνιδιών. Ελάχιστοι νέοι μπαίνουν για να διαγωνιστούν σε αυτό, παρά το γεγονός ότι τραπέζι, ταμπλό και αντίπαλος έρχονται μπροστά στα μάτια του με ένα κλικ του ποντικιού». Εκτός συνόρων πάλι, στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ, η εταιρεία Μattel, η οποία έχει τα δικαιώματα του δημοφιλούς επιτραπέζιου, έχει δεχθεί πληθώρα αιτημάτων να απλοποιήσει τους όρους του ώστε να «ελαστικοποιηθούν» τα κριτήρια και να γίνονται δεκτοί νεολογισμοί ή εκφράσεις της νεανικής γλώσσας και του Διαδικτύου.
 


Πηγή: Το Βήμα (Γιάννης Νικολόπουλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου