Υπολογίζεται ότι το 7,2% των ενεργών χρηστών του Ιντερνετ έχει "μπλογκάρει" τουλάχιστον μία φορά
Μέρος της καθημερινότητάς μας έχει γίνει το σερφάρισμα σε πολιτικά, κοινωνικά και παραπολιτικά μπλογκ. Οι Ελληνες επισκέπτες των ιστολογίων τέθηκαν στο μικροσκόπιο έρευνας (Εν blogs: από το Διαδίκτυο στην blogόσφαιρα)
Καθηγητή Γ. Πλειού*.
Σε αυτή διαπιστώθηκε ότι οι μπλόγκερ στην Ελλάδα είναι κυρίως άνδρες (74%) ενώ, όπως και στο εξωτερικό, είναι άτομα που βρίσκονται στην ακμή της παραγωγικής ηλικίας 25-44 (66%), μισθωτοί του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα (48%) ή ελεύθεροι επαγγελματίες (17%) και μαθητές (24%). Εισοδηματικά ανήκουν κυρίως στα μεσαία στρώματα (39%), κάτι που επίσης παρατηρείται σε άλλες χώρες.
Στην Ελλάδα, τα μπλογκ έχουν υψηλή αναγνωσιμότητα και φαίνεται να παίζουν τον ρόλο άλλου είδους παραδοσιακών μέσων. Μάλιστα, τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 4% των μπλόγκερ έχουν κερδίσει χρήματα από αυτή τη δραστηριότητα.Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό της ανωνυμίας (συμπεριλαμβανομένης και της ψευδωνυμίας) αγγίζει το 75%, ενώ στα δημοσιεύματα που σχολιάζουν την προσωπική ζωή των ίδιων των μπλόγκερ ή τρίτων ξεπερνά το 88%. Το 66% εξ αυτών είναι άτομα υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και μάλιστα περίπου οι μισοί έχουν μεταπτυχιακές σπουδές.
Σε άλλη έρευνα βρέθηκε ότι το 68% των Ελλήνων μπλόγκερ έχουν «ανώτερη μόρφωση», το 30% «μέση», ενώ δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντικό ποσοστό που να έχει «κατώτερη» μόρφωση (0%). Επίσης, σε έρευνα της VPRC διαπιστώθηκε ότι περίπου οι μισοί μπλόγκερ ενδιαφέρονται για την πολιτική, ενώ από όσους δηλώνουν κάποια πολιτική τοποθέτηση οι περισσότεροι (25%) βρίσκονται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναγνωστικό κοινό των μπλογκ είναι το 77% των ενεργών χρηστών του Διαδικτύου, εκ των οποίων το 63,5% δήλωσε την προτίμησή του στην ανάγνωση προσωπικών ιστοσελίδων. Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 70.000 καταγεγραμμένα μπλογκ, ενώ υπολογίζεται ότι το 72,2% των ενεργών χρηστών έχουν διαβάσει έστω μία φορά ανάλογη ιστοσελίδα, αποδεικνύοντας ότι η εν λόγω τάση αναπτύσσεται δυναμικά και σε εγχώριο επίπεδο.
*Ο Γ. Πλειός, είναι Αναπλ. Καθηγητής, διευθ. Εργαστηρίου Κοινωνικής Ερευνας στα ΜΜΕ και αναπλ. Πρόεδρος στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παν. Αθηνών.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου