18/6/10

Ψηλώνει η Θόλος της Επιδαύρου


Ένα βήµα ακόµη πιο κοντά στην εικόνα που του χάρισε τη φήµη του σηµαντικότερου θεραπευτικού κέντρου όλου του αρχαίου ελληνικού κόσµου έρχεται το Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο. 

Η περίφηµη Θόλος του
το αινιγµατικό και µεγαλύτερο κυκλικό µνηµείο της αρχαιότητας ετοιµάζεται να φτάσει τα 8,10 µ. ύψος, να αποκτήσει το περίφηµο ασπρόµαυρο δάπεδό της που έκρυβε έναν µυστικό λαβύρινθο και επτά ακόµη κίονες κορινθιακού ρυθµού. Το Στάδιο θα µπορεί πλέον να φιλοξενήσει περί τους 2.000 καθήµενους θεατές και η θολωτή δίοδός του όχι απλώς θα αποκατασταθεί, αλλά και θα επιτρέπει στους επισκέπτες να τη διαβούν! Και η καρδιά του Ιερού της Αρχαίας Επιδαύρου, ο ναός του Ασκληπιού, θα δεχθεί τις πρώτες βοήθειες ώστε να µην κινδυνεύει το ευαίσθητο δάπεδο του σηκού. 

Ολα τούτα που πήραν µετ΄ επαίνων το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο θα υλοποιηθούν βεβαίως εφόσον εξασφαλιστούν 3 εκατ. ευρώ από το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ΕΣΠΑ). Το πρώτο βήµα στο πλούσιο Ιερό δίπλα στο θέατρο όπου σήµερα φιλοξενείται το Φεστιβάλ είναι η αναστήλωση της περίφηµης µαρµάρινης κιονοστοιχίας της Θόλου, καθώς 7 από τους 14 εσωτερικούς κίονες που διαθέτουν από τα ωραιότερα και αρχαιότερα κορινθιακά κιονόκρανα θα λάβουν θέσεις (εν µέρει από νέο υλικό) στο µνηµείο. Οσο για τους 7 δωρικούς εξωτερικούς κίονες (από τους 26 αρχικά) έχουν ήδη δώσει στο µνηµείο την τρίτη του διάσταση σε ύψος 6,90 µ., ενώ βάσει των µελλοντικών επεµβάσεων που υπογράφει η αρχιτέκτων Γιούλη Αναστασιάδου θα προστεθούν το επιστύλιο και τµήµα της ζωφόρου, δίνοντας στο µνηµείο της Θόλου τελικό ύψος 8,10 µ. «Αν το επιτρέψει ο χρόνος, καθώς το πρόγραµµα λήγει το 2015, θα αποκατασταθεί και µέρος του δαπέδου (σ.σ. λευκό µάρµαρο και µαύρος αργολικός λίθος συνέθεταν ρόµβους και τρίγωνα συγκλίνοντας προς έναν στρογγυλό λευκό λίθο - οµφαλό), ώστε να πάρει και πάλι ο λαβύρινθος (σ.σ. σύστηµα οµόκεντρων διαδρόµων που κρυβόταν στο υπόγειό του) τον µυστηριακό του χαρακτήρα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνηµείων Επιδαύρου Βασίλης Λαµπρινουδάκης. 
Τους 2.000 καθήµενους θεατές θα µπορεί να υποδεχθεί το ορθογώνιο στάδιο της Αρχαίας Επιδαύρου που φιλοξενούσε στις µέρες της δόξας του γυµνικούς αγώνες προς τιµήν του Ασκληπιού. Ολα αυτά βεβαίως όταν ολοκληρωθεί η µελέτη, που υπογράφει ο αρχιτέκτων Βαγγέλης Μαστέλλος, καθώς µε τα µέχρι τώρα έργα οι λίθινες θέσεις ξεπερνούν τις 1.200. Θα αποκατασταθεί δε και η εντυπωσιακή θολωτή δίοδος που βρίσκεται στο µέσον της βόρειας πλευράς, από την οποία θα επιτρέπεται η διέλευση των επισκεπτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου