29/6/10

«Κόβονται» οι μισοί φοιτητές στη Βρετανία λόγω αύξησης διδάκτρων!


Πολλές και δυσάρεστες εκπλήξεις έκρυβε σε όλους τους τομείς ο προϋπολογισμός της νέας βρετανικής κυβέρνησης. Ενας από τους τομείς που θα δεχθούν τις σκληρότερες συνέπειες των περικοπών είναι ο εκπαιδευτικός και ειδικότερα ο τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης. Ηδη, πριν ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις σε πανεπιστήμια και κολέγια, τα οποία αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης. Τη μέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού, σε πάνω από 70 ανώτατα ιδρύματα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι η δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση έπαψε να ισχύει εδώ και χρόνια στη Βρετανία, όπου ισχύει το καθεστώς της πληρωμής διδάκτρων. Αυτή είναι η «κληρονομιά» που άφησαν στη νεολαία της Βρετανίας οι κυβερνήσεις Θάτσερ, Μέιτζορ, Μπλερ, Μπράουν.
Η νέα κυβέρνηση Συντηρητικών - Φιλελευθέρων όρισε επιτροπή που θα μελετήσει το μέλλον των βρετανικών πανεπιστημίων. Επικεφαλής της επιτροπής τοποθετήθηκε ο λόρδος Μπράουν, πρώην διευθύνων σύμβουλος της BP! Το πρώτο συμπέρασμα της επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα δίδακτρα.

ΣΗΜΕΡΑ, όλα τα πανεπιστήμια χρεώνουν 3.225 στερλίνες το χρόνο σε κάθε φοιτητή. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα μειωθεί κατά 1,2 δισεκατομμύρια στερλίνες για τα επόμενα τρία χρόνια. Αποτέλεσμα τα τέσσερα στα πέντε ιδρύματα πρέπει να προβούν σε περικοπές για την εξοικονόμηση πόρων. Υπολογίζεται ότι θα απολυθούν περί τους 7.000 εργαζόμενοι και πολλά τμήματα θα κλείσουν αφήνοντας στον αέρα περίπου 200.000 φοιτητές1.
ΠΟΛΛΟΙ πανεπιστημιακοί καθηγητές επισημαίνουν ότι οι περικοπές και οι αυξήσεις των διδάκτρων θα οδηγήσουν αφ' ενός στην αφαίρεση του δικαιώματος στη μόρφωση από εκατοντάδες χιλιάδες νέους και αφ' ετέρου στην πτώση του επιπέδου σπουδών.
ΣΥΜΦΩΝΑ με την Ενωση των πανεπιστημίων της Βρετανίας, τον περασμένο Μάη είχαν υποβληθεί 640.760 αιτήσεις για σπουδές στα πανεπιστήμια της χώρας, δηλαδή 77.758 περισσότερες από πέρσι. Ομως μόνο 10.000 παραπάνω θέσεις έχουν ανακοινωθεί για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Που σημαίνει ότι πάνω από 65.000 νέοι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για πανεπιστημιακές σπουδές.
ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Ipsos», σε 2.700 άτομα, έδωσε τα εξής αποτελέσματα: Αν τα δίδακτρα αυξηθούν σε 5.000 στερλίνες μόνο το 67% του σημερινού δυναμικού θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο κόστος. Αν τα δίδακτρα αυξηθούν σε 7.000 στερλίνες, το ποσοστό θα πέσει στο 45%. Τέλος, αν τα δίδακτρα αυξηθούν σε 10.000 στερλίνες, τότε μόλις το 25% των νέων θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα πανεπιστήμια!
1. Στοιχεία από την εφημερίδα «Τimes» του Λονδίνου 21/6/2010
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου