30/6/10

Νέα ταινία του Ανδρικίδη για την ιστορία της Αυστραλίας

Μετά την επιτυχημένη κωμωδία "Βασιλιάδες της Μυκόνου", ο ομογενής σκηνοθέτης της, Πίτερ Ανδρικίδης ετοιμάζεται να κάνει μια νέα ταινία, που θα αναφέρεται στο πιο σημαντικό κεφάλαιο της αυστραλιανής ιστορίας.
Θέμα της ταινίας του θα είναι ο Τζον Σίμπσον, ένας φαντάρος που έγινε θρύλος. Ο Σίμπσον υπηρέτησε στην Καλλίπολη, στο σώμα νοσοκόμων, ως τραυματιοφορέας. Όπως έλεγαν οι επιζήσαντες της σφαγής, ήταν δύσκολο να μεταφερθούν τραυματίες με φορεία στα βουνά και στους λόφους, και ο Σίμπσον παρά τις διαταγές των ανωτέρων του, χρησιμοποίησε ένα γάιδαρο, με το όνομα Ντάφι, για να τον βοηθήσει να μεταφέρει τους πληγωμένους στρατιώτες σε ασφαλές μέρος.
Μέρα και νύχτα, κάθε ώρα, διακινδύνευε τη ζωή του για να πηγαίνει μεταξύ του πεδίου μάχης και του στρατοπέδου, στην παραλία.

Ο Σίμπσον έφτασε στην Καλλίπολη στις 25 Απριλίου 1915. Σκοτώθηκε μόλις τέσσερις εβδομάδες αργότερα, από εχθρικά πολυβόλα. Φαντάροι στο στρατόπεδο της παραλίας παρακολουθούσαν με σιωπηλή θλίψη, καθώς ο γαίδαρος Ντάφι μετέφερε ακόμα έναν τραυματισμένο στρατιώτη προς την παραλία, χωρίς το νεαρό αφεντικό του δίπλα του.
Αυτή την ιστορία θα κάνει τώρα ταινία ο Πίτερ Ανδρικίδης και μέσω αυτής θα αναφερθεί και στην εκστρατεία της Καλλίπολης, που έχει καθιερωθεί ως εθνική αργία στην Αυστραλία (Anzac Day). Πήρε το όνομα "Ημέρα Ανζάκ" (Anzac) από το Σώμα του Αυστραλιανού και Νεοζηλανδικού Στρατού.
Η παράδοση των Ανζάκ σφυρηλατήθηκε στις 25 Απριλίου 1915, όταν το Σώμα του Αυστραλιανού και Νεοζηλανδικού Στρατού (ANZAC) αποβιβάστηκε στη Χερσόνησο της Καλλίπολης, στην Τουρκία.
Σηματοδότησε την έναρξη μιας εκστρατείας, που διήρκησε οκτώ μήνες και οδήγησε στο θάνατο περίπου 25.000 Αυστραλών, συμπεριλαμβανομένων 8.700 που σκοτώθηκαν ή πέθαναν απ' τις πληγές τους ή από ασθένειες. Η ανδρεία και το πνεύμα εκείνων που υπηρέτησαν στη Χερσόνησο της Καλλίπολης διαμόρφωσαν ένα μύθο, και η λέξη 'Anzac' έγινε μέρος της αυστραλιανής και νεοζηλανδικής γλώσσας (Αναφορά στην Καλλίπολη υπήρχε και στην ταινία "Βασιλιάδες της Μυκόνου").
Ο Πίτερ Ανδρικίδης έχει στο ενεργητικό του πολλές επιτυχίες. Το 2008 η σειρά που σκηνοθέτησε, "Το Underbelly", βασισμένη σε ιστορίες των συμμοριών της Μελβούρνης, κέρδισε έξι από τα οκτώ βραβεία, για τα οποία ήταν υποψήφια, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων για την Καλύτερη Δραματική Σειρά και την Καλύτερη Σκηνοθεσία στην τηλεόραση.
Ο Πίτερ Ανδρικίδης αποφοίτησε από την Αυστραλιανή Σχολή Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (Australian Film Television and Radio School- AFTRS), με πτυχίο στη σκηνοθεσία ταινιών, το 1981. Αμέσως, προσελήφθη στις παραγωγές "Κρόφορντ" (Crawford), όπου δούλεψε ως σκηνοθέτης σε διάφορες δραματικές παραγωγές.
Σύντομα, μετακόμισε στο κανάλι «ABC» για να σκηνοθετήσει την ιατρική δραματική σειρά «GP», για την οποία έλαβε και το πρώτο του βραβείο από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI).
Ακολούθησε η αστυνομική σειρά «Wildside», την οποία ο σκηνοθέτης θεωρεί ως το μεγαλύτερο σκηνοθετικό του κατόρθωμα. Δυο από τα επεισόδια που σκηνοθέτησε ο Ανδρικίδης κέρδισαν συνολικά οκτώ βραβεία AFI.
Το «Grass Roots», του συγγραφέα Τζέφρι Αθέρντεν, ήταν η επόμενη σειρά που σκηνοθέτησε και η οποία κέρδισε εφτά βραβεία AFI, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Καλύτερης Σκηνοθεσίας.
Ο Πίτερ Ανδρικίδης έχει, επιπλέον, σκηνοθετήσει διάφορες τηλεταινίες, που έχουν κερδίσει πολλά βραβεία σε Αυστραλία και εξωτερικό. Από αυτές ξεχώρισαν οι πραγματικές ιστορίες «My Husband My Killer» και «Heroes' Mountain», καθώς και το μυθιστόρημα «Jessica» του Μπρους Κόρτνεϊ.
Το 2004/5, ο Πίτερ Ανδρικίδης σκηνοθέτησε πέντε επεισόδια της τηλεταινίας «BlackJack» για το «Ten Network», με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φρίελς.
Το 2006, σκηνοθέτησε την ακριβοπληρωμένη παραγωγή του «Granada-ITV» με τους Ρομόλα Γκαράι, Τζακ Ντάβενπορτ και Σαμ Νηλ. Το «Incredible Journey of Mary Bryant» καθήλωσε πάνω από οκτώ εκατομμύρια Βρετανούς. Κέρδισε ένα AFI, ένα Logie, το βραβείο Καλύτερης Τηλεοπτικής Σειράς στα βραβεία της Νέας Υόρκης και μια Ασημένια Πλακέτα για την Καλύτερη Σκηνοθεσία στα βραβεία του Σικάγο.
Τον Απρίλιο του 2006, το περιοδικό «Encore» τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους δέκα καλύτερους Αυστραλούς σκηνοθέτες, ανάμεσα στους Μπαζ Λούρμαν, Γκίλιαν Άρμστρονγκ, Φίλιπ Νόις και Ρολφ Ντε Χιρ.
Σκηνοθέτησε, επίσης, τη σειρά του «SBS» «East West 101», ένα δράμα για τη ζωή των Μουσουλμάνων στην Αυστραλία μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με πρωταγωνιστές τους Ντον Χάνι, Γουίλιαμ Μακγκίνες και Σούζι Πόρτερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Σ. Χατζημανώλη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου