18/6/10

Σαρκοφάγοι δίπλα στους κούρους


Η μία ήταν ασύλητη και «μίλησε» για την ηλικία των ευρημάτων, βρέθηκαν τα πόδια των δύο αγαλμάτων και τώρα οι αρχαιολόγοι ψάχνουν για τις βάσεις τους


Οι δύο Κούροι από την Κορινθία βρήκαν όχι μονάχα τα δεξιά τους πόδια που έλειπαν, αλλά, ίσως, και τους νεκρούς για χάρη των οποίων στήθηκαν όρθιοι σε κάποιο παρόδιο νεκροταφείο.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως δύο σαρκοφάγους με ταφές, που κατά πάσα πιθανότητα ανήκαν σε άνδρες. Η μία σαρκοφάγος, που ήταν ασύλητη, «μίλησε» για τη χρονολόγηση των ευρημάτων. Μια κύλιξ (αρχαίο αγγείο) αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εργαστηρίων στο τρίτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. Χρονολογείται ανάμεσα στο 530 και στο 510 και συμπαρασύρει τους Κούρους. Η άλλη σαρκοφάγος ήταν συλημένη.
Δίπλα τους εντοπίστηκαν το ένα δεξιό πόδι και τμήμα της πλίνθου που ανήκουν στον μεγαλύτερο Κούρο (προχθές), καθώς και το δεξιό πόδι και του δεύτερου (χθες).

Τα στρώματα ήταν διαταραγμένα, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους: σε δημόσια έργα που έγιναν πριν από μερικές δεκαετίες, σε λαθραίες ανασκαφές ή ακόμη και στη μέθοδο που ακολουθούσαν οι αρχαίοι για να βάζουν τις σαρκοφάγους στο χώμα.
Οι σκελετοί που εντοπίστηκαν μέσα στις δύο σαρκοφάγους είναι σε εκτεταμένη στάση και με τα κεφάλια ανατολικά. Στην περιοχή φαίνεται πως υπάρχει νεκροταφείο και μάλιστα παρόδιο. Οι πρώτοι τάφοι που έσκαψαν οι αρχαιολόγοι ανήκαν στην Ελληνιστική Εποχή.
Ο επικεφαλής της έρευνας, έφορος αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κίσσας, θεώρησε -και σωστά- ότι αν δεν υπήρχαν επάλληλες ταφές, ο πυρήνας του αρχαϊκού νεκροταφείου θα πρέπει να βρισκόταν προς τα δυτικά.
Η μία σαρκοφάγος είχε συληθεί πριν από περίπου 30 χρόνια, κατά τη διάνοιξη αρδευτικών καναλιών στα όμορα οικόπεδα.
Προ τριακονταετίας
Τότε αφαιρέθηκαν τα κτερίσματα και τα κόκαλα σπρώχθηκαν βιαστικά σε κάποια γωνιά του πώρινου «φέρετρου». Τοπικές φήμες θέλουν εκείνη την περίοδο ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του χωραφιού με τους Κούρους να είχε βρει αγάλματα, αλλά να τα άφησε επιτόπου... για να μην μπλέξει με την αρχαιολογία. Αλήθεια; Ψέματα; Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει.
Οι αρχαιολόγοι αναζητούν τώρα τις βάσεις των αγαλμάτων, που θα δώσουν και τις πλέον αξιόπιστες πληροφορίες γι’ αυτά. Θεωρούν μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να στέκονταν οι Κούροι επί των καλυπτηρίων πλακών απευθείας.
Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ως «σήματα» σε χαμηλό τύμβο παρόδιου νεκροταφείου το οποίο γειτνίαζε με ιερό. Στον Κεραμεικό υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα αγάλματα είναι επάνω στις πλάκες, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ξέφευγε από το μάτι του κ. Κίσσα, ο οποίος έχει διδακτορικό για τις βάσεις των αγαλμάτων.
Επιτροπή εκτίμησης
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όρισε χθες εκτιμητική επιτροπή για τους Κούρους, οι οποίοι ως γνωστόν κατασχέθηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων. Την αποτελούν οι: Βασίλειος Λαμπρινουδάκης (πρόεδρος), Νικόλαος Σταμπολίδης και Κωνσταντίνος Κίσσας.
Πηγή: Έθνος (Αγγελική Κώττη) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου