4/6/10

Από το laptop στο tablet των 100 δολαρίων

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προσπάθησε να παράγει έναν πάμφθηνο φορητό υπολογιστή αξίας μόνο 100 δολαρίων για τα φτωχά παιδιά του πλανήτη, εγκαταλείπει το αρχικό σχέδιό του ως ανέφικτο και στρέφεται πια στην ιδέα ενός φθηνού υπολογιστή-tablet ανάλογης αξίας. Ο επόμενος υπολογιστής που θα προωθήσει ο οργανισμός One Laptop Per Child θα βασίζεται στο σχέδιο του tablet PC «Moby» της εταιρίας Marvell Technology Group.
Η Marvell παρουσίασε ένα πρωτότυπο της συσκευής φέτος και ανακοίνωσε ότι θα κοστίζει γύρω στα 99 δολάρια. Ο ελληνο-αμερικανός Νίκολας Νεγκροπόντε, ο εμπνευστής της όλης πρωτοβουλίας για το laptop των 100 δολαρίων, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, δήλωσε αισιόδοξος ότι ο οργανισμός One Laptop Per Child θα καταφέρει να κρατήσει την τιμή κάτω από τα 100 δολάρια.
O ασπροπράσινος φθηνός υπολογιστής ΧΟ που προώθησε μέχρι σήμερα ο οργανισμός του Νεγκροπόντε σε διάφορες χώρες, όπως το Αφγανιστάν και η Ουρουγουάη, συνάντησε εμπόδια όσον αφορά τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής του, ενώ στην πραγματικότητα η τιμή του ήταν γύρω στα 200 δολάρια, δηλαδή διπλάσια από την υπεσχημένη.

Το 2005, ο Νεγκροπόντε συνέλαβε την φιλόδοξη ιδέα να κατασκευαστούν και να μοιραστούν 100 εκατ. laptop, μέσα σε δύο μόνο χρόνια, στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, μόνο 2 εκατ. τέτοια μηχανήματα (και πολύ πιο ακριβά) βρίσκονται σε χρήση διεθνώς.
Ο φορητός ΧΟ συνάντησε ποικίλες δυσκολίες που αύξησαν το κόστος του, όπως π.χ. την ανάγκη να υπάρχει διαφορετικό πληκτρολόγιο σε χώρες που δεν χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο, ενώ έπρεπε να διαθέτει την κατάλληλη σχεδίαση και τα εξαρτήματα για να αντέχει τη σκόνη και τον καυτό ήλιο σε πολλά άνυδρα μέρη της υφηλίου.
Τα νέα tablets της Marvell θα διαθέτουν μια ή και δύο βιντεοκάμερες, σύνδεση Wi-Fi στο διαδίκτυο, οθόνες αφής multi-touch 8,5 επί 11 ιντσών (όσο ένα φύλλο χαρτί) και αρκετή ισχύ για να παίζουν υψηλής ανάλυσης και τρισδιάστατο βίντεο, ενώ θα μπορούν να συνδεθούν με περιφερειακά όπως «ποντίκι» (αντίθετα με το iPad!).
O Nεγκροπόντε είπε ότι το μηχάνημα τελικά θα «τρέχει» κάποια έκδοση του ανοικτού λειτουργικού συστήματος Linux, αλλά αρχικά το πρώτο μοντέλο του «ΧΟ 3.0» tablet θα «τρέχει» μάλλον το Android της Google, ενώ το Windows 7 απορρίφθηκε επειδή απαιτεί μεγάλη μνήμη και επεξεργαστική ισχύ. Ο Νεγκροπόντε δήλωσε ότι το νέο tablet θα παρουσιαστεί επισήμως τον επόμενο Ιανουάριο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου