6/7/10

Στο στόχαστρο 100.000 «ύποπτες» συντάξεις

Παγκόσμια πρωτιά στους αιωνόβιους, 30.000 αναπηρικές-«μαϊμού», 20.000 διπλοσυνταξιούχοι που παρανομούν και άλλα πολλά στη... σοδειά από τους ελέγχους


Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν 100.000 ασφαλισμένοι για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες πως παίρνουν σύνταξη χωρίς να τη δικαιούνται.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Αν. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης) έχει ζητήσει από όλα τα Ταμεία να? ξεσκονίσουν τα αρχεία τους για να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις ασφαλισμένοι εκμεταλλεύονται διάφορα «παράθυρα» για να εισπράττουν παράνομα συντάξεις.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί πως με βάση τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν 8.900 συνταξιούχοι που έχουν υπερβεί το 100ό έτος της ηλικίας!
Τώρα είναι σε εξέλιξη έλεγχος για να διαπιστωθεί το κατά πόσον αυτά τα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και επομένως η χώρα μας μπορεί να? περηφανεύεται για τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά μακροζωίας (και ενδεχομένως να διεκδικήσει μία θέση στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες).
Τα «φαντάσματα»
Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση την απογραφή του 2001 στη χώρα μας, τα άτομα άνω των 100 ετών δεν ξεπερνούσαν τα 1.742. Ακόμα και αν ληφθεί υπόψη η τελευταία εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας -για το 2008-, οι αιωνόβιοι δεν υπερβαίνουν τα 2.665 άτομα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων -τα οποία αυτή τη στιγμή επανεξετάζονται- η χώρα μας έχει τον ίδιο αριθμό αιωνόβιων με τη Μεγάλη Βρετανία. Βέβαια υπάρχει μία? μικρή διαφορά: η Μεγάλη Βρετανία έχει 62 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή έξι φορές τον πληθυσμό της χώρας μας!
Τώρα το υπουργείο Εργασίας περνά από κόσκινο τις χορηγούμενες συντάξεις, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ασφαλισμένοι-«φαντάσματα». Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο των ελέγχων των Ταμείων βρίσκονται:
Περίπου 25.000 άτομα που έχουν ξεπεράσει το 90ό έτος της ηλικίας τους. Στόχος είναι να διαπιστωθεί το κατά πόσον οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι παραμένουν εν ζωή ή αν κάποιοι...ξέχασαν να δηλώσουν τον θάνατό τους και παίρνουν παράνομα τη σύνταξή τους. Μάλιστα για το θέμα αυτό το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει τη συνδρομή και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος.
Πάνω από 30.000 ασφαλισμένοι που παίρνουν αναπηρικές συντάξεις-«μαϊμού». Ο περιορισμός των «πλαστών» αναπηρικών συντάξεων αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, που προχωρά στην αναμόρφωση του καθεστώτος χορήγησής τους.
Με τις προωθούμενες αλλαγές το υπουργείο «φιλοδοξεί» να περιορίσει το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων από το 14% στο 8%. Σε περίπτωση που τα μέτρα αποδώσουν καρπούς, οι δικαιούχοι των αναπηρικών συντάξεων σε βάθος χρόνου θα πέσουν από τους 320.000 στους 160.000.
Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το φαινόμενο είναι πως υπάρχουν νομοί της χώρας που ο ένας στους τέσσερις ασφαλισμένους έχει πάρει αναπηρική σύνταξη. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μία πρόοδος στο θέμα αυτό, ωστόσο το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων στη χώρα μας παραμένει πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Τουλάχιστον 20.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, οι οποίοι έχουν καταφέρει να πάρουν το επίδομα παρά το ότι έχουν υψηλά εισοδήματα. Σημειώνεται πως στόχος του επιδόματος είναι να δίνεται μία οικονομική βοήθεια στους χαμηλόμισθους, ωστόσο κάποιοι επιτήδειοι κατάφεραν να... ξεγελάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Περίπου 20.000 διπλοσυνταξιούχοι που δεν τηρούν το πλαφόν που έχει τεθεί στις υψηλές συντάξεις. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι παίρνουν δύο συντάξεις, χωρίς ωστόσο να έχουν ενημερώσει τα ασφαλιστικά ταμεία γι' αυτό το γεγονός.
Ετσι, καταφέρνουν να ξεπερνούν το πλαφόν, με βάση το οποίο και οι δύο συντάξεις μαζί δεν πρέπει να είναι πάνω από τα 3.620 ευρώ. Τώρα επιχειρείται η διασταύρωση των στοιχείων για να διαπιστωθεί το κατά πόσον υπάρχουν ασφαλισμένοι που εισπράττουν υψηλές συντάξεις από περισσότερα του ενός Ταμεία.
Σημειώνεται πως, με βάση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, από την 1η Αυγούστου επιβάλλεται ειδική εισφορά -δηλαδή ένας νέος ΛΑΦΚΑ- στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Μετά την επιβολή της ειδικής εισφοράς το πλαφόν για τους διπλοσυνταξιούχους θα διαμορφωθεί στα 3.290 ευρώ.
Νέα περιπέτεια: «Βλέπουν» λουκέτο 9 στα 10 επικουρικά Ταμεία από το 2011
Στον «αέρα» είναι οι επικουρικές συντάξεις για περισσότερους από 700.000 ασφαλισμένους, καθώς από το 2011 το ύψος των συντάξεων θα είναι ανάλογο με την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε φορέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εννιά στις δέκα επικουρικά ταμεία να απειλούνται, ενώ στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου θα υπάρξει -σύμφωνα με πληροφορίες-τροπολογία με την οποία θα εγγυάται το κράτος τις συντάξεις.
«Αν εφαρμοστεί η ρύθμιση που προβλέπει αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων, το 90% των φορέων θα οδηγηθεί στην κατάργηση. Γεννάται, επομένως, το ερώτημα τι θα γίνει με τους συνταξιούχους αλλά και τους ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει εισφορές και περιμένουν να πάρουν τις συντάξεις τους», σημειώνει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς.
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται πως μέσα στο 2011 όλα τα Ταμεία είναι υποχρεωμένα να κάνουν αναλογιστικές μελέτες για να αποδείξουν τη βιωσιμότητά τους. Πρέπει να σημειωθεί πως οι αναλογιστικές μελέτες γίνονται σε βάθος 50ετίας και θεωρείται δεδομένο πως η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλιστικών φορέων θα είναι στο «κόκκινο».
Μετά την ολοκλήρωση των μελετών τα επικουρικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να? προσαρμόσουν τις συντάξεις με βάση τα οικονομικά τους δεδομένα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα μπει «μαχαίρι» στις χορηγούμενες συντάξεις, ενώ αβέβαιο είναι το μέλλον για τους νυν εργαζόμενους που κινδυνεύουν να πληρώνουν εισφορές χωρίς αντίκρισμα.
«Ομπρέλα»
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση με βάση την οποία από το 2011 το κράτος δεν θα καλύπτει τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Γιώργος Ρωμανιάς, «είναι δεδομένη η διαχρονική αντίληψη της ιεραρχίας του υπουργείου Εργασίας περί ενσωμάτωσης της επικουρικής στην κύρια σύνταξη και η άποψη αυτή έχει ήδη γίνει αποδεκτή τόσο από τις προηγούμενες όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση.
Αλλωστε, στην Ευρώπη είναι γνωστή η θεωρία της κατάργησης επικουρικών συντάξεων διά της ενσωμάτωσής τους στις κύριες».
Ωστόσο, μετά τη θύελλα των αντιδράσεων για την επίμαχη διάταξη, το υπουργείο Εργασίας μελετά το ενδεχόμενο τροποποίησης, ώστε να υπάρξει κρατική «ομπρέλα προστασίας» και στα επικουρικά ταμεία. Μάλιστα για το θέμα αυτό θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική ρύθμιση.
Πάντως, με δεδομένες τις αλλαγές στα επικουρικά ταμεία, φαίνεται πως όσοι ασφαλισμένοι θέλουν να εξασφαλίσουν ένα πρόσθετο εισόδημα θα πρέπει να αναζητήσουν? εναλλακτικές λύσεις. Μία από αυτές είναι και η στροφή στα επαγγελματικά ταμεία, που συνεπάγεται την καταβολή επιπλέον χρημάτων για τις εισφορές (αυτό βέβαια είναι ιδιαίτερα δύσκολο με δεδομένη την οικονομική κρίση).
Σημειώνεται πως τα επαγγελματικά ταμεία είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύονται μεταξύ τουλάχιστον 100 εργαζομένων και έχουν χαρακτήρα ανταποδοτικό. Η ασφάλιση στα συγκεκριμένα ταμεία -που εποπτεύονται από το υπουργείοΕργασίας και ελέγχονται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή- είναι προαιρετική.
Το μαχαίρι
Το 2011 θα πρέπει να είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για όλα τα επικουρικά ταμεία
Εννιά στα δέκα επικουρικά ταμεία δεν αναμένεται να? περάσουν τις εξετάσεις, καθώς οι μελέτες θα δείξουν οικονομικά προβλήματα.
Στους φορείς επικουρικής ασφάλισης, σε κάθε έναν συνταξιούχο αναλογούν αυτή τη στιγμή 2,64 εργαζόμενοι
ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ «Κερδισμένοι» από τις αλλαγές αυτοί που αποχωρούν του χρόνου
Σε οριακές βελτιώσεις στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και στα απαιτούμενα έτη ασφάλισης προχώρησε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας, χωρίς ωστόσο να αλλάζει τη βασική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης.
Οι αλλαγές αυτές έχουν ως στόχο να κάνουν πιο «ήπια» την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και ευνοούνται όσοι ασφαλισμένοι καταφέρουν να αποχωρήσουν την επόμενη χρονιά. Με τις νέες ρυθμίσεις, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ θα μπορεί το 2011 να? ανοίξει την πόρτα εξόδου με 10.800 ημέρες ασφάλισης σε ηλικία 58 ετών.
Με βάση την αρχική διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα έπρεπε να έχει 11.100 ημέρες ασφάλισης και να έχει συμπληρώσει το 59ο έτος.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις προβλέπονται και για όσους συνταξιοδοτούνται την επόμενη χρονιά με 35ετία από τα Ταμεία Τύπου, τα ειδικά Ταμεία, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί). Επιπλέον παρατείνεται για έναν χρόνο η ισχύς της διάταξης που προβλέπει τη συνταξιοδότηση με 37ετία.
Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν αλλάζουν επί της ουσίας το χρονοδιάγραμμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ετσι, μέχρι το 2015 για την «έξοδο» στη σύνταξη θα απαιτούνται 40 έτη ασφάλισης και η συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας.
ΔΗΜΟΣΙΟ: ΙΚΑ και ίδιο καθεστώς με τον ιδιωτικό τομέα
Σαρωτικές ανατροπές στα όρια ηλικίας και νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Στόχος των ρυθμίσεων είναι να υπάρξει ενιαίο ασφαλιστικό καθεστώς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ από το 2011 οι νεοεισερχόμενοι στον δημόσιο τομέα θα καλύπτονται από το ΙΚΑ.
Η αύξηση των ορίων ηλικίας στον δημόσιο τομέα ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα ολοκληρωθεί με διαδικασίες-εξπρές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Μεγάλες χαμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων, που θα δουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση να αυξάνονται έως και 15 χρόνια.
Αντιθέτως, «τυχεροί» είναι όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώσουν φέτος δικαίωμα συνταξιοδότησης, καθώς δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις ανατροπές στα όρια ηλικίας. Επιπλέον, από τις ανατροπές γλιτώνουν και οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983, που θα συνταξιοδοτηθούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Οσον αφορά τις συντάξεις, από το 2015 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού, που θα είναι ενιαίος στον δημόσιο τομέα και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, από τον Αύγουστο επιβάλλεται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου εισφορά από 3% έως 10% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
Τέλος, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν ρυθμίσεις για τις χήρες (πρέπει να έχουν πέντε έτη έγγαμου βίου), για τους συνταξιούχους που εργάζονται (αναστέλλεται ή μειώνεται η σύνταξή τους) και τις άγαμες θυγατέρες.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Αναζητείται ακόμα ο νέος διοικητής του ΙΚΑ, με τα προβλήματα να «τρέχουν». Σημειώνεται πως από τον Σεπτέμβριο δύο στις τρεις θέσεις υποδιοικητών στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα παραμένουν κενές.
Πριν από δεκαπέντε μέρες οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ στο διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ κατέστησαν σαφές πως δεν θα παρίστανται στις συνεδριάσεις αν δεν διοριστεί νέα διοίκηση.
Τον επόμενο διοικητή περιμένει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, που βρίσκεται στο «κόκκινο». Το Ταμείο έχει πάρει όλη την κρατική επιδότηση για φέτος και από φθινόπωρο θα αναζητά ρευστό.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα άλλα Ταμεία κύριας ασφάλισης, όπου ακόμα δεν έχουν αλλάξει οι διοικητές. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στον ΟΓΑ έληξε τον Ιούνιο η θητεία του διοικητή και το Ταμείο παραμένει «ακέφαλο»
Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Ο νέος πρόεδρος - όποτε οριστεί - θα βρεθεί αντιμέτωπος με 20.000 εκκρεμείς αιτήσεις για το εφάπαξ.
Με βάση τα στοιχεία των Ταμείων, στη χώρα μας υπάρχουν 8.900 συνταξιούχοι άνω των... 100 ετών, όταν η Εθνική Στατιστική τους υπολογίζει στα 2.665 άτομα
Πηγή: Έθνος (Κατερίνα Κοκκαλιάρη) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου