4/7/10

Άδοξο τέλος έπειτα από 174 μέτρα στη μυστηριώδη σήραγγα

Yστερα από 40 χρόνια, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν τελικά να φτάσουν στο τέλος της μυστηριώδους σήραγγας του τάφου του Φαραώ Σέτι του Α’ που έχει ανακαλυφθεί στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο. Οι ελπίδες τους, όμως, ότι η σήραγγα θα οδηγούσε στον μυστικό ταφικό θάλαμο του Αιγύπτιου Φαραώ διαψεύστηκαν, όταν ξαφνικά το φαινομενικά ατελείωτο τούνελ διακόπηκε στα 174 μέτρα.

Ο τάφος του Σέτι του Α’ ανακαλύφθηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων για πρώτη φορά το 1817 από τον Τζιοβάνι Μπελτζόνι, έναν ισχυρό άντρα που μετατράπηκε σε αρχαιολόγο. Παρόλο που ήταν ένας από τους πιο θεαματικούς τάφους της περιοχής, παραδόξως η σήραγγα δεν ανασκάφηκε πριν από τη δεκαετία του 1960.

Τότε, η αρχαιολογική ομάδα, καθοδηγούμενη από τον Σεΐχη Αλί Αμπντέλ- Ρασούλ πήρε λάθος στροφή και οι εργάτες εγκατέλειψαν την ανασκαφή από φόβο μήπως καταρρεύσει ο τάφος. Το 2007, ανέλαβε ο επικεφαλής του τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Ζάχι Χαουάς και τότε η ομάδα ανακάλυψε ένα κατηφορικό πέρασμα 25, 6 μέτρων. Εφεραν στο φως μυριάδες αντικείμενα της 18ης Δυναστείας (1569-1315 π.Χ.), όπως αγαλματίδια, θραύσματα αγγείων, κομμάτια ασβεστόλιθου με χαραγμένο το όνομα του Σέτι σε καρτούς και ένα μοντέλο βάρκας από φαγεντιανή. Μετά ανακάλυψαν μια σκάλα κι έπειτα μία δεύτερη που οδηγούσε σε ψευδόπορτα όπου αναγραφόταν «Κίνησε την πόρτα, πήδα και κάνε το πέρασμα πιο πλατύ». Αν και το τελευταίο βήμα μοιάζει να μην είναι το τέλος, ωστόσο εκεί η σήραγγα, προς έκπληξη των αρχαιολόγων, τελείωνε.
Ο δρ Χαουάς πιστεύει ότι ο τάφος, που είναι κατάκοσμος από τοιχογραφίες και μεγάλο αριθμό προκαταρκτικών σχεδίων που ουδέποτε έγιναν, περιελάμβανε μυστικό ταφικό θάλαμο, αλλά η ιδέα εγκαταλείφθηκε με εντολή του γιου του Σέτι, που ήταν ο Φαραώ Ραμσής ο Β’.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου