18/7/10

200 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια


Στον αγώνα για την αναζήτηση καλύτερων προοπτικών εργασίας χιλιάδες νέοι και νέες από την Ελλάδα αναγκάζονται να ξενιτευτούν. 

Φεύγουν στο εξωτερικό με σκοπό είτε να αρχίσουν είτε να ολοκληρώσουν επίζηλες σπουδές, που θα τους δώσουν ένα όσο γίνεται πιο ανταγωνιστικό «χαρτί» στην αγορά εργασίας. Αυτή η «αιμορραγία» κρατάει χρόνια αλλά τον τελευταίο καιρό λόγω των αμφιβολιών που γεννά η πολύπλευρη κρίση, υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη στροφή προς το εξωτερικό με δέλεαρ κυρίως τα μεταπτυχιακά προγράμματα. 
Η ειρωνεία είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο, που τα δυο κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια, το Εθνικό Καποδιστρικά της Αθήνας και το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης έχουν βελτιώσει θεαματικά τη διεθνή τους θέση.
Στην έγκριτη λίστα του Times Higher Education and Quacquarelli Symonds (ΤΗΕ - QS), World University Rankings που αφορά στην αξιολόγηση όλων των πανεπιστημίων του κόσμου, το ΕΚΠΑ φιγουράρει στην 177η θέση στον κόσμο (από τη 200ή το 2008 και την 248η το 2007), ενώ ανέβηκε στην 75η θέση της αντίστοιχης ευρωπαϊκής κατάταξης (από την 82η το 2008). Ταυτόχρονα το ΑΠΘ προωθήθηκε στα πρώτα 180 πανεπιστήμια της Ευρώπης από το γκρουπ των 200 που βρισκόταν το 2008.
 Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου