28/7/10

Άδεια λειτουργίας πήραν 30 κολέγια

Μπαίνουν πλέον κανόνες στο χάος της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, τόνισε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ αναφορικά με τα 10 κολέγια που δεν αδειοδοτήθηκαν υποστήριξε ότι πρέπει να κλείσουν 
Τα 30 από τα 40 Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (πρώην κολέγια) που είχαν καταθέσει το προηγούμενο διάστημα στο υπουργείο Παιδείας σχετικές αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, εξασφάλισαν τελικά άδεια λειτουργίας.
Οπως ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα 10 Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Μ.Ε.), τα οποία δεν έλαβαν την άδεια, είχαν προβλήματα που εστιάζονταν σε ελλείψεις όσον αφορά τις κτιριακές τους υποδομές, δεν είχαν καταβάλει εγγυητική επιστολή ή είχαν ανακοινώσει ότι υπάρχουν συμβάσεις σε ισχύ με ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ανενεργές.

Την ευθύνη για την εξέταση των φακέλων με όλα τα δικαιολογητικά αλλά και τους δεκάδες επιτόπιους ελέγχους, είχε το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ), το οποίο εισηγήθηκε ποια ΚΕ.Μ.Ε. πρέπει να πάρουν άδειες, εισηγήσεις που έγιναν αποδεκτές από την κ. Διαμαντοπούλου.
Η υπουργός, αφού εξήρε το έργο του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης για τους ελέγχους που πραγματοποίησε και αφού τόνισε ότι μπαίνουν πλέον κανόνες στο χάος της μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, δεν παρέλειψε να στρέψει τα «βέλη» της στον πρώην υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο. «Πριν εννέα μήνες, παραμονές κυριολεκτικά των εκλογών, ο τότε υπουργός Παιδείας υπέγραψε 40 άδειες «κολεγίων».
Αποδείχθηκε ότι οι 40 αυτές άδειες δόθηκαν χωρίς κανένα έλεγχο - κυριολεκτικά στα τυφλά- ισοπεδώνοντας δικαίους και αδίκους και παγιδεύοντας χιλιάδες νέα παιδιά, που αναζητούσαν μια μεταλυκειακή εκπαιδευτική διέξοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, έκανε λόγο για μία «πολιτικά απαράδεκτη ενέργεια».
Αναφορικά με τα 10 ΚΕ.Μ.Ε. που δεν εξασφάλισαν άδεια, θα πρέπει να κλείσουν -όπως είπε η υπουργός-, ενώ παραμένει άγνωστο πώς θα αντιδράσουν τόσο οι ιδιοκτήτες τους όσο και οι σπουδαστές. Οι τελευταίοι, πάντως, διατηρούν το δικαίωμα μετεγγραφής σε Κέντρο που αδειοδοτήθηκε. Κατά τα λοιπά, η κ. Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η μη εφαρμογή του νόμου», ενώ αναφερόμενη στα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης που χρησιμοποιούν ακόμη τον όρο κολέγια, είπε: «Δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε.
Ωστόσο, τις άδειες που πήραν, τις έλαβαν ως ΚΕ.Μ.Ε.». Οσον αφορά τα «πτυχία» που θα χορηγούνται, σημείωσε πως πρόκειται για βεβαιώσεις σπουδών και όχι για ακαδημαϊκούς τίτλους. Η ουσία βέβαια για τους αποφοίτους είναι ότι όσοι σπουδάζουν σε ΚΕ.Μ.Ε. που συνεργάζονται με ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, κάτι που θα τους επιτρέψει να λαμβάνουν μέρος και σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.
Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι που διεξήχθησαν ήταν σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορούσε τις συμβάσεις που υπέγραφαν τα ΚΕ.Μ.Ε. με ξένα ιδρύματα, δηλαδή αν ήταν σε ισχύ και αν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις. Το δεύτερο επίπεδο ήταν ο κτιριακός έλεγχος και το τρίτο ο έλεγχος των προγραμμάτων σπουδών για όσα Κέντρα δεν συνεργάζονταν με ιδρύματα του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τους ελέγχους στα ΚΕ.Μ.Ε., δύο από τα δέκα που δεν αδειοδοτήθηκαν απέσυραν τους φακέλους τους πριν από το τέλος της διαδικασίας.
Δύσκολη χρονιά
Η κ. Διαμαντοπούλου, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε και στη νέα σχολική χρονιά. «Φέτος είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά καθώς θα υπάρχει μείωση των προσλήψεων και -όπως φαίνεται- αύξηση των συνταξιοδοτήσεων», είπε χαρακτηριστικά. Η υπουργός υπογράμμισε ότι συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα ειδική επιτροπή για τον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς και την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. «Δίνουμε μια μάχη για να την κερδίσουμε», είπε.

Τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης που «προβιβάστηκαν» και αυτά που «κόπηκαν»
ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΑΝ ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
l        Χ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ Ε.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «D.E.I COLLEGE»
l        «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ» και τον διακριτικό τίτλο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ Α.Ε. – AΘΗΝΑ
l        «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ» και τον διακριτικό τίτλο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ Α.Ε. - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
l        «ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΙΩΣΗΦΙΔΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
l        «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΙΝΔΙΑΝΑΠΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» και τον διακριτικό τίτλο «UINDY ATHENS»
l        «ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ»
l        «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΒΑΚΑΛΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «BAKAΛO ART & DESIGN»
l        «ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑ»
l        «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «AAS COLLEGE APPLIED ARTS STUDIES
l        «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» και τον διακριτικό τίτλο «Τεχνολογίες Πληροφορικής Αθηνών»
l        «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - NEW YORK COLLEGE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «NEW YORK COLLEGE A.E.» - ΑΘΗΝΑ
l        «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - NEW YORK COLLEGE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «NEW YORK COLLEGE A.E.» -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
l        «E. & M. ΦΟΥΚΑΡΑΚΗΣ Ο.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο MBS COLLEGE
l        «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ - Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» και τον διακριτικό τίτλο «I.S.T. STUDIES»
l        ICBS Επιχειρησιακό Κολέγιο Λάρισας ΑΕ»
l        «ICBS ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΕ»
l        «ICBS Επιχειρησιακό Κολέγιο Αθήνας ΕΠΕ»
l        «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και με διακριτικό τίτλο «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ - THE EUROPEAN COLLEGE FOR TOURISM STUDIES»
l        «ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΝΤΕΡΗ», «THE AMERICAN COLLEGE OF GREECE - DEREE COLLEGE» και διακριτικό τίτλο « ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΝΤΕΡΗ», «DEREE COLLEGE»
l        ΚΟΛΛΕΓΙΟ CITY U ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ» και τον διακριτικό τίτλο «CITY UNITY COLLEGE L.T.D.»
l        «CITY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» με διακριτικούς τίτλους «KOΛΛΕΓΙΟ CITY» και «CITY COLLEGE»
l        «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «B.C.A COLLEGE A.E.»
l        «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ATHENS GSM ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ» και τον διακριτικό τίτλο «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ATHENS GSM» AΘΗΝΑ
l        «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ATHENS GSM ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ» και τον διακριτικό τίτλο «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ATHENS GSM» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
l        «ALBA ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» και τον διακριτικό τίτλο «ALBA»
l        «ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ» και τον διακριτικό τίτλο «ΑΚΤΟ Α.Ε.» -ΑΘΗΝΑ
l        «ΚΟΛΛΕΓΙΟ AKMI METROPOLITAN ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΚΟΛΛΕΓΙΟ AKMΙ METROPOLITAN A.E.» - ΑΘΗΝΑ
l        «ΚΟΛΛΕΓΙΟ AKMI METROPOLITAN ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΚΟΛΛΕΓΙΟ AKMΙ METROPOLITAN A.E.» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
l        «AEGEAN OMIROS ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «AEGEAN OMIROS COLLEGE»
l        «ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ» και τον διακριτικό τίτλο «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΠΕΡΡΩΤΗΣ»
ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
l        «Ανώνυμη Εταιρεία Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μινωική Εκπαιδευτική» και τον διακριτικό τίτλο MINOAN EDUCATIONAL S.A.
l        «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΠΑΝΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ» και τον διακριτικό τίτλο «PANDIDAKTIRION COLLEGE ΕΠΕ»
l        «ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ» και τον διακριτικό τίτλο «ΚΟΛΛΕΓΙΟ RENE DESCARTES»
l        «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ALPINE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διακριτικό τίτλο «ALPINE COLLEGE Α.Ε.»
l        «Σ.ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ - Π.ΦΑΡΑΩΝΗΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ CMA (Centre for Management and Administration) Ο.Ε.»
l        «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΒΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ»
l        Πέτρος Φυτηλάς του Γεωργίου
l        «ΚΟΛΕΓΙΟ C.O.R.E.L.co. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΛΛΑΝΙΟΝ ή SOUTH EUROPEAN COLLEGE ή ΑΜΦΙΑΡΕΙΟΝ»
l        «ΚΟΛΛΕΓΙΟ - INSTITUTION D’ ETUDES FRANCOPHONES (IdEF)» και τον διακριτικό τίτλο «Το ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ της ΕΛΛΑΔΑΣ»
l        «ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ» και τον διακριτικό τίτλο «ΑΚΤΟ Α.Ε.» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πηγή: Έθνος (ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου