7/7/10

Σχολείο, σαν μεγάλη οικογένεια

«Αγαπάμε το ελληνικό σχολείο Λονδίνου», δηλώνουν οι 65 μαθητές του. Μπορεί τον 18ο αιώνα ο Κοσμάς ο Αιτωλός να ίδρυε ελληνικά σχολεία ανά την επικράτεια, τον 21ο αι. όμως οι περικοπές λόγω κρίσης οδηγούν τα ομογενειακά σχολεία σταδιακά στην κατάργηση.

Το «ελληνικό σχολείο Λονδίνου» είναι ένα πρότυπο σχολείο, με διευρυμένο ωράριο και πλήρες πρόγραμμα. «Το κουδούνι μας χτυπάει στις 8.45 το πρωί και τα παιδιά μας φεύγουν στις 4.40 το απόγευμα για το σπίτι», εξηγεί στην «Κ» η διευθύντρια του Δημοτικού, κ. Μαρία Παπαστεργίου. Οι ελληνικής και κυπριακής καταγωγής μαθητές του σχολείου δεν παρακολουθούν μόνο μαθήματα Ελληνικών, αλλά και 2 ώρες Αγγλικών κάθε μέρα, ήδη από το νηπιαγωγείο, ώστε να εντάσσονται άμεσα και στη βρετανική κοινωνία. «Προετοιμάζουμε τα παιδιά, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή είτε να συνεχίσουν το σχολείο στην Ελλάδα είτε στη Βρετανία» σημειώνει η διευθύντρια. «Προσφέρουμε ενισχυτική διδασκαλία σε μεμονωμένους μαθητές», συμπληρώνει. «Το σχολείο θυμίζει μια μεγάλη οικογένεια, καθώς δημιουργούνται φιλίες μεταξύ των γονέων», δηλώνει η κ. Κατερίνα Καλογεράκη, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.


Περισσότερες εγγραφές
Πολλοί γονείς επιλέγουν το συγκεκριμένο σχολείο, προκειμένου να αποφύγουν τις υπερπληθείς τάξεις των αγγλικών δημόσιων σχολείων, αλλά και τα τσουχτερά δίδακτρα των ιδιωτικών (φθάνουν τις 15.000 λίρες το έτος, ποσό ανάλογο με δίδακτρα μεταπτυχιακού). «Για την επόμενη σχολική χρονιά έχει σημειωθεί ήδη 30% αύξηση των εγγραφών λόγω της εισροής Ελλήνων εργαζομένων στη Μεγάλη Βρετανία», υπογραμμίζει η κ. Παπαστεργίου, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω των περικοπών της επιχορήγησης από το υπουργείο Παιδείας. «Ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία του σχολείου ανέρχεται στις 150.000 λίρες, αλλά η επιχορήγηση μειώθηκε σε 80.000 λίρες», λέει η κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν χρησιμοποιούμε το αποθεματικό, το οποίο όμως θα εξαντληθεί».
Στο μεταξύ, οι μισθοί των αποσπασμένων εκπαιδευτικών έχουν περικοπεί αισθητά, σε σημείο που αρκετοί εγκαταλείπουν τη χώρα μη μπορώντας να καλύψουν τα έξοδά τους. «Ο μισθός μου με 18 χρόνια προϋπηρεσία ήταν 1.380 ευρώ και έπεσε στα 1.290», εξηγεί ο κ. Ιωάννης Νομικούδης, πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Μεγάλης Βρετανίας, «το δε επιμίσθιο μειώθηκε κατά 45% φθάνοντας τα 950 ευρώ, τη στιγμή που τα ενοίκια στο Λονδίνο είναι πολύ υψηλά». Παράλληλα, οι αποσπάσεις έχουν εν πολλοίς παγώσει, έτσι όσοι καθηγητές επιστρέφουν μετά την 5ετία δεν αντικαθίστανται.
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το σχολείο αγοράσθηκε από το ελληνικό δημόσιο τη δεκαετία του ’80 επί πρωθυπουργίας Α. Παπανδρέου και εγκαινιάσθηκε από τον τότε υπουργό Παιδείας και σημερινό πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Γονείς, εκπαιδευτικοί και απόφοιτοι του σχολείου έχουν ξεκινήσει καμπάνια για τη διάσωση του σχολείου στο www.gopetition.com/petitions/save-the-greek-school-of-london.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου