9/7/10

Σχολές γενικού περιεχομένου...

Πρόταση ειδικών προς υποψηφίους για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού

Σχολές με γενικό περιεχόμενο και όχι εξειδίκευση, προτείνουν οι ειδικοί προς τους νέους, περίπου 90.000 αποφοίτους Λυκείου, οι οποίοι αυτές τις ημέρες -και έως τις 20 Ιουλίου- καλούνται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Φέτος η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου έχει έναν επιπλέον... γρίφο, καθώς η οικονομική κρίση αλλάζει πολλά από τα δεδομένα που ίσχυαν έως πέρυσι. Για παράδειγμα, το «πάγωμα» των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, ψαλιδίζει τις επαγγελματικές προοπτικές των περιζήτητων παιδαγωγικών τμημάτων.

«Οι μαθητές όταν καλούνται να επιλέξουν σχολή, στα 18 τους, δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας όταν θα αποφοιτήσουν.
Δεν μπορούν να κατανοήσουν τις διαφορές και τις εξειδικεύσεις διαφόρων επαγγελμάτων, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κάνουν λάθος όταν επιλέγουν εξειδικευμένα τμήματα», ανέφερε στην «Κ» ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Νίκος Παυλάκος. «Οι φετινοί εισακτέοι θα αναζητήσουν συγκεκριμένη εργασία σε περίπου επτά με δέκα χρόνια (λόγω μεταπτυχιακών, καθυστέρησης στη λήψη πτυχίου, στρατού κ.λπ.). Σε τέτοιο χρονικό διάστημα δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα ζητάει η αγορά εργασίας. Αρα η καλύτερη επιλογή είναι κάτι πιο γενικό και στο μεταπτυχιακό να ειδικεύονται οι φοιτητές. Ερευνες δείχνουν ότι ένας νέος θα αλλάξει τουλάχιστον 8 με 10 θέσεις εργασίας μέχρι να καταλήξει στην τελική του δραστηριότητα».
«Η εξέλιξη της διεθνούς οικονομίας έχει φέρει τα πάνω κάτω στα επαγγέλματα. Θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί ένα θεολόγο να ηγείται μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας ή έναν απόφοιτο της Γαλλικής Φιλολογίας να ηγείται μεγάλης ασφαλιστικής; Το πτυχίο είναι μόνο η αρχή, αφού ο κύκλος των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών ενδιαφέρει όλο και περισσότερους υποψηφίους», προσθέτει, μιλώντας στην «Κ», ο εκπαιδευτικός - ερευνητής κ. Στράτος Στρατηγάκης.
Μια ακόμα παράμετρος
Από την άλλη, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα βάζει μια ακόμη παράμετρο στην επιλογή σχολής. Ενδεικτικό είναι ότι αναμένεται άνοδος στις βάσεις των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, οι απόφοιτοι των οποίων έχουν εξασφαλισμένη πρόσληψη. «Στις στρατιωτικές σχολές χαλάρωσαν οι περιορισμοί ύψους για τις γυναίκες και δείκτη μάζας σώματος για όλους. Το αποτέλεσμα θα είναι μεγάλη άνοδος των βάσεων. Επίσης, στη Σχολή Αστυφυλάκων έχουμε μεγάλη μείωση θέσεων, από 2.100 πέρυσι μόνο 900 δόθηκαν φέτος, που θα φέρει και εδώ άνοδο των βάσεων», παρατηρεί ο κ. Στρατηγάκης. Ταυτόχρονα, πολλοί υποψήφιοι θα προτιμήσουν σπουδές κοντά στο σπίτι τους για να αποφύγουν την εσωτερική «μετανάστευση». Βέβαια, δεν λείπουν εκείνοι που θα επιλέξουν το εξωτερικό. «Πολλοί γονείς θα προτιμήσουν να στείλουν το παιδί σε κάποιο ΑΕΙ του εξωτερικού, για σπουδές στο αντικείμενο που του αρέσει. Το κόστος μερικές φορές είναι χαμηλότερο στο εξωτερικό. Αλλωστε, η φοιτητική μέριμνα υπάρχει μόνο στα χαρτιά στην Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Στρατηγάκης.
Πηγή: Καθημερινή (Αποστόλου Λάκασα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου