3/7/10

Μαθουσάλας


Ο Μαθουσάλα (στα Εβρ. מְתוּשֶׁלַח, Μετουσέλαχ/Μετουσάλαχ) είναι ο μακροβιότερος άνθρωπος που αναφέρεται από την Βίβλο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έζησε 969 έτη. (Γένεση 5:27, Ο' ) Σήμερα το όνομα αυτό είναι συνώνυμο με κάθε πλάσμα που φτάνει σε πολύ μεγάλη ηλικία.
Στο βιβλίο της Γένεσης αναφέρεται ως γιος του Ενώχ και πατέρας του Λαμέχ τον οποίο απέκτησε σε ηλικία 187 ετών. Μελετητές της Βίβλουυποστηρίζουν ότι πέθανε στον κατακλυσμό, αλλά το κείμενο δεν ξεκαθαρίζει τα αίτια του θανάτου του. Κάποιοι άλλοι τον συνδέουν με την περίοδο χάριτος του Θεού προς τους ανθρώπους που τερματίστηκε με τον θάνατο του Μαθουσάλα και την έναρξη του Κατακλυσμού.
Στο απόκρυφο Βιβλίο του Ενώχ επαναλαμβάνεται ότι ήταν γιος του Ενώχ και ότι είχε αδέρφια. Ο συγγραφέας του βιβλίου (ψευδεπίγραφη αναφορά στον Ενώχ ως συγγραφέα) πληροφορεί τον Μαθουσάλα για τον Κατακλυσμό και την έλευση της Μεσσιανικής Βασιλείας.



Η μοντέρνα επιστήμη βάζει το όριο της ανθρώπινης ζωής, στην καλύτερη περίπτωση, στα 150 χρόνια. Ο μακροβιότερος άνθρωπος που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν η Τζην Κάλμεντ που το 1997 πέθανε μετά από 122 χρόνια ζωής.
Αυτό οδήγησε σε πολλές θεωρίες για την εξήγηση της μακροβιότητας του Μαθουσάλα και άλλων Βιβλικών προσώπων. Κάποιες από αυτές τις θεωρίες φαίνονται παρακάτω:
  • Με την μετατροπή των αριθμών από τον αρχαίο Σουμερικό τρόπο αρίθμησης , τον οποίο χρησιμοποιούσε αρχικά η Γένεση, στον μετέπειτα τρόπο αρίθμησης έφερε προβλήματα στους μετατροπείς αλλοιώνοντας σημαντικά τους αριθμούς που αναφέρονται. Αν ισχύει αυτό ο Μαθουσάλας έζησε μόλις 85 χρόνια (φυσικά πάρα πολύ για τις συνθήκες της εποχής) και απέκτησε τον γιο του στα 17. [2]
  • Μια άλλη θεωρία, περισσότερο αληθοφανής, υποστηρίζει την παρανόηση μεταξύ σεληνιακού (από πανσέληνο σε πανσέληνο) που ήταν αρχαιότερο ημερολόγιο και ηλιακού έτους. Αυτό θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο Μαθουσάλα έζησε μόνο 78 χρόνια και απέκτησε τον γιο του 15 χρονών. Αυτή η θεωρία όμως οδηγεί σε περίεργα αποτελέσματα γιατί ο Ενώχ θα έπρεπε να αποκτήσει γιο στα 5 του χρόνια. Όχι όμως και τόσο περίεργο από την συχνά παρατηρούμενη ασυνέπεια μεταξύ των κειμένων της Βίβλου.
  • Κάποιοι μελετητές της Βίβλου υποστηρίζουν ότι η μείωση του ορίου ζωής οφείλεται στην απομάκρυνση του πνεύματος του Θεού από τους ανθρώπους όπως αναφέρεται στο χωρίο της Γένεσης 6:3.
  • Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι θεωρίες ξεκινούν από την παραδοχή, ότι η βιβλική αναφορά στον Μαθουσάλα είναι πραγματική.

Πηγή: Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου