20/7/10

Διαταραχές ύπνου και ατμοσφαιρική ρύπανση


Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου και έτσι επιδεινώνει την ποιότητα της βραδινής ανάπαυσης, λένε Αμερικανοί επιστήμονες.

Η Antonella Zanobetti, ερευνήτρια του Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δήλωσε πως τα πορίσματα σχετικής έρευνας που διεξήγαγε συνέδεσαν την ατμοσφαιρική ρύπανση με τον κακό ύπνο.
Ειδικότερα, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί και επιτείνει μια διαταραχή η οποία ονομάζεταιάπνοια ύπνου. Τα άτομα που υποφέρουν από άπνοια ύπνου σταματούν να αναπνέουν για λίγα δευτερόλεπτα την ώρα που κοιμούνται.
Οι διαταραχές ύπνου και η ρύπανση συνδέονται με καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Η Zanobetti και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν στοιχεία από την έρευνα Sleep Heart Health Study η οποία διεξήχθη μεταξύ 1995 και 1998 και στην οποία συμμετείχαν 6000 άτομα.
Οι επιστήμονες προχώρησαν σε μια σύνδεση των διαταραχών ύπνου με τα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας επτά αμερικανικών πόλεων.
Εικάζουν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνει την αναπνοή, μειώνονται τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και έτσι επιδεινώνεται η ποιότητα του ύπνου.
Στην έρευνά τους συνυπολόγισαν και παράγοντες όπως το εποχιακό κλίμα, η ηλικία, το κάπνισμα κλπ.
Πηγή: WebMD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου