7/7/10

Κόλπος Μεξικού: αγώνας δρόμου για τις θαλάσσιες χελώνες

Εύθραυστη χαρακτηρίζεται η συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Παρασκευή τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η BP και η αμερικανική Ακτοφυλακή, αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση των θαλάσσιων χελωνών στον Κόλπο του Μεξικού.


Στόχος της συμφωνίας είναι να προστατευτούν οι χελώνες που κινδυνεύουν να καούν ζωντανές από την ελεγχόμενη καύση πετρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε ότι βιολόγοι και άλλοι έμπειροι επιστήμονες θα απομακρύνουν από τη θάλασσα όσες περισσότερες χελώνες μπορούν πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
Σύμφωνα με καταγγελίες ατόμων που συμμετέχουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης της καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού, οι μικρές θαλάσσιες χελώνες τείνουν να μαζεύονται γύρω από τις κηλίδες πετρελαίου που επιπλέουν, νομίζοντας ότι είναι φύκια.

Έτσι βρίσκουν τραγικό θάνατο από τα πλοιάρια που συμμετέχουν στην επιχείρηση καθαρισμού και περικυκλώνουν τις πετρελαιοκηλίδες για ξεκινήσει η καύση.
Η συμφωνία παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης.
«Τα μέρη συμφώνησαν στην εφαρμογή μέτρων που διασφαλίζουν την προστασία των απειλούμενων ειδών», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Carl Barbier.
Στο μεταξύ, η Ακτοφυλακή βρίσκεται σε συνεχείς συνεννοήσεις με τους επιστήμονες προκειμένου να αποφασιστούν οι τελικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης των θαλάσσιων χελώνων.
Σημειώνεται ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και η Ακτοφυλακή θα υποβάλλουν μήνυση εναντίον της BP για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας για τα προστατευόμενα είδη, καθώς και παραβίαση των διατάξεων της συμφωνίας μεταξύ BP και ΗΠΑ για την εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deep Water Horizon.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου