24/7/10

Έφηβοι υπό παρακολούθηση...

Η αγωνία των γονιών για τα παιδιά τους και η προσπάθεια να τα προφυλάξουν αλλά και να τα... ελέγξουν, τους οδηγούν ακόμα και σε ιδιωτικούς ερευνητές. Κάθε χρόνο, γονείς καταφεύγουν σε ντετέκτιβ σε τουλάχιστον 3.000 περιπτώσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου. Ο κύριος λόγος; Να μάθουν αν τα παιδιά τους κάνουν χρήση ναρκωτικών.
Το συγκεκριμένο είδος έρευνας ανθεί την τελευταία δεκαετία. «Αφορά παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία, 13-18 αλλά και μεγαλύτερους νέους. Οταν ένας γονέας φτάνει σε σημείο να απευθυνθεί σε εμάς σημαίνει ότι έχει τουλάχιστον σοβαρές ενδείξεις πως το παιδί του παίρνει ναρκωτικά και συνήθως έχει εξαντλήσει όλους τους άλλους τρόπους για να επικοινωνήσει μαζί του και να μάθει την αλήθεια», περιγράφει στην «Κ» ο ιδιωτικός ερευνητής κ. Αντώνης Καζάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά οι γονείς παρατηρούν αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών, ενώ πολύ συχνά αυτή συνδυάζεται με απότομη πτώση στις επιδόσεις στο σχολείο. «Τα παιδιά απομακρύνονται, απουσιάζουν αδικαιολόγητα, λένε ψέματα, ενώ μερικές φορές υπάρχουν ενδείξεις στην όψη τους, όπως τα κοκκινισμένα μάτια. Αυτά θα πρέπει να κινήσουν το ενδιαφέρον των γονιών.
Επιπλέον, θα πρέπει να ξέρουν ότι οπωσδήποτε εάν το παιδί τους “έχει μπλέξει” δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχθεί. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ο γονέας βρει ναρκωτικά στα πράγματα του παιδιού του, εκείνο θα ισχυριστεί ότι τα φυλάει για λογαριασμό φίλου του», αναφέρει ο κ. Καζάκης.
Οι ιδιωτικοί ερευνητές συνήθως παρακολουθούν τα παιδιά και σε κάποιες περιπτώσεις, αν και δεν το παραδέχονται ανοιχτά, χρησιμοποιούν τεχνικά μέσα. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων λογισμικό παγίδευσης κινητών τηλεφώνων, τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών μέσω ούρων κ. ά. Η τιμή αυτών των υπηρεσιών κυμαίνεται από 50-200 ευρώ την ώρα παρακολούθησης.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι αιτήσεις τους ιδιωτικούς ερευνητές όσον αφορά τις δραστηριότητες των παιδιών στο Διαδίκτυο. «Οι γονείς ανησυχούν όταν το παιδί τους κλείνεται στο δωμάτιό του επί 15 ώρες και ασχολείται με το Διαδίκτυο, χωρίς οι ίδιοι να έχουν καν τις γνώσεις για τη χρήση υπολογιστή», σχολιάζει ο ιδιωτικός ερευνητής Ανδρέας Τριπλής. «Σε μια περίπτωση που είχαμε βρει, 17χρονη κοπέλα συνομιλούσε με κάποιον στο Διαδίκτυο ο οποίος εμφανιζόταν ως 25χρονος. Οπως αποκαλύφθηκε, επρόκειτο για μεσήλικα με παιδιά στην ηλικία της κοπέλας», αναφέρει ο Χαρ. Φειδογιάννης. Οι περιπτώσεις αυτές θεωρούνται «εύκολες» από τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς η παρακολούθηση μέσω Διαδικτύου είναι σχετικά απλή διαδικασία. Ακόμα, καταγράφονται σπανιότερες περιπτώσεις όπου γονείς απευθύνονται σε ερευνητές για να μάθουν τις παρέες του παιδιού τους, εάν και με ποιον διατηρούν σχέση, ακόμα και τη σεξουαλική του ταυτότητα.
Πηγή: Καθημερινή (Κώστας Ονισνεκο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου