6/7/10

Εντός του Ιουλίου διορισμοί στα σχολεία

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι διορισμοί στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε η κυβέρνηση προς την ΕΕ προβλέπονται μόνο 3.000 διορισμοί στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, αριθμός μειωμένος κατά 50% σε σχέση με πέρσι. Ο κίνδυνος να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με σημαντικά κενά στα σχολεία, υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί, είναι ορατός.
Στο υπουργείο Παιδείας έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου, ωστόσο εκπαιδευτικοί εκφράζουν φόβους για τη δημιουργία κενών στα σχολεία, λόγω των λιγότερων διορισμών στο μόνιμο προσωπικό και των προσλήψεων σε αναπληρωτές και ωρομισθίους. Μάλιστα, με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης αναμένεται να καταγραφεί κύμα φυγής από τη δημόσια εκπαίδευση, καθώς πολλοί εκπαιδευτικοί θα προτιμήσουν τη λύση της συνταξιοδότησης σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από τις επώδυνες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Το τοπίο πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά το Δεκαπενταύγουστο, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι συγκεκριμένες διαδικασίες (οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση κατατίθενται από τις 30 Ιουνίου έως τις 10 Αυγούστου). «Το Σεπτέμβριο προβλέπεται να γίνεται χαμός στα σχολεία.
Πολλοί εκπαιδευτικοί αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης και με δεδομένο ότι οι διορισμοί θα είναι λιγότεροι φέτος, όπως και οι αποσπάσεις, τα κενά που θα δημιουργηθούν δε θα μπορέσουν να καλυφτούν», τόνισε ο δάσκαλος Θανάσης Αγαπητός.
Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο, σύντομα ξεκινάει και η επεξεργασία των στοιχείων, ώστε στη συνέχεια να ανακοινωθούν οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ και ακολούθως οι διορισμοί στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει ήδη προς τις αρμόδιες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας τις σχετικές εγκυκλίους για τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου της νέας σχολικής χρονιάς 2010 - 2011 (σύνταξη του ωρολόγιου προγράμματος, κατανομή μαθημάτων ανά τάξη / τμήμα, προγραμματισμός της διδακτέας ύλης κ.ά.).
Στη Θεσσαλονίκη
Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν γίνει ήδη οι τοποθετήσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών, ενώ έχουν καταφτάσει και οι πρώτοι τίτλοι των βιβλίων στις αποθήκες, ώστε, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να προωθηθούν περί τα τέλη Αυγούστου στα σχολεία της περιοχής και να δοθούν στους μαθητές την ημέρα του αγιασμού. Ειδικότερα, όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια έχουν σταλεί στις αποθήκες του νομού οι 47 από τους 104 τίτλους γυμνασίων, οι 54 από τους 156 τίτλους λυκείων, ενώ στα ΕΠΑΛ μέχρι χτες δεν είχε σταλεί κανένα από τα 250 εγχειρίδια. «Εχουν γίνει σχεδόν όλες οι τοποθετήσεις των καθηγητών, όπου υπήρχαν κενά, και εκεί όπου γνωρίζουμε ότι θα φύγουν με σύνταξη. Ξέρουμε ότι σίγουρα θα συνταξιοδοτηθούν 28 άτομα αλλά οικειοθελώς θα είναι πολύ περισσότεροι», δήλωσε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Θεόδουλος Ταπανίδης.
Πηγή: Αγγελιοφόρος  (Μαρία Μπαζδριγιάννη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου