23/7/10

Μουσείο πλήρωσε αποζημίωση για κλεμμένο πίνακα

H ιστορία μοιάζει απίστευτη και όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή. Ενα μουσείο στην Αυστρία συμφώνησε να πληρώσει το απίστευτο ποσό των $19 εκατ. σε Εβραίο κληρονόμο συλλέκτη έργων τέχνης για ένα έργο που εκλάπη από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ολα ξεκίνησαν όταν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης δανείστηκε το έργο του Εγκον Σίλε με τίτλο «Portrait of Wally» ή το Πορτρέτο της Γουόλι από το μουσείο Leopold το 1997.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέβασαν το έργο το 1998, με την υποψία ότι είχε κλαπεί από τον Lea Bondi Jaray, που πέθανε το 1969.

Οι κληρονόμοι υποστηρίζουν σήμερα ότι η συμφωνία αντικατοπτρίζει την αξία του πίνακα. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
«Επιτέλους, ύστερα από περισσότερα από 70 χρόνια, τα λάθη που αποδόθηκαν στην υπόθεση του Lea Bondi Jaray αναγνωρίστηκαν έστω και αργά, και σε κάποιον βαθμό διορθώθηκαν».
Ο Αμερικανός δικηγόρος Preet Bharara είπε ότι η συμφωνία «σηματοδοτεί ακόμη ένα μικρό βήμα για τη δικαιοσύνη για τα θύματα εγκλημάτων περιουσιακών στοιχείων στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».
Το 1998, το γραφείο του δικηγόρου με έδρα του το Μανχάταν ξεκίνησε να ερευνά ισχυρισμούς πως το έργο τέχνης εκλάπη όταν ο Jaray εξαναγκάστηκε να το ξεπουλήσει σε έναν ναζιστή συλλέκτη έργων τέχνης.
Η Αμερικανίδα εισαγγελέας Λορέτα Πρέσκα απέρριψε τον ισχυρισμό του μουσείου Leopold ότι το έργο δεν ήταν κλεμμένο περιουσιακό στοιχείο. Οι επικεφαλής του μουσείου ανέκαθεν υποστήριζαν ότι είχαν αποκτήσει τον πίνακα με απολύτως νόμιμες διαδικασίες από μεταπολεμικούς κατόχους.
Βρισκόταν ανάμεσα σε περισσότερα από 100 έργα που είχαν δανειστεί στο MOMA από το Ιδρυμα Leopold. Εκείνη την περίοδο, είχε εκτιμηθεί πως το «Portrait of Wally» άξιζε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου