Με λιγότερο προσωπικό θα χρειαστεί να λειτουργήσουν φέτος πολλοί παιδικοί σταθμοί της Αθήνας, καθώς δεν θα γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις εργαζομένων λόγω της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών για μη ανανέωση των συμβάσεων. Κατά συνέπεια, κάποιες χιλιάδες νηπίων και βρεφών σε όλο το λεκανοπέδιο δεν θα μπορέσουν να φοιτήσουν σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και οι οικογένειές τους είτε θα επιβαρυνθούν στέλνοντάς τα σε ιδιωτικούς είτε απλώς θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουν τον οικογενειακό καθημερινό τους βίο.
«Απευθύνουμε έκκληση προς τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Οικονομικών να μας δώσει τη δυνατότητα διορισμού από αυτούς που έχουν επιλεγεί και εκκρεμεί η τελική επικύρωση του ΑΣΕΠ, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, γιατί δεν θέλουμε συμβασιούχους νέας γενιάς» αναφέρει η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου, Ηρα Βαλσαμάκη - Ράλλη.Το Ιδρυμα είχε κάνει διαγωνισμό για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, εν συνεχεία υποβλήθηκαν αιτήσεις και η διαδικασία βρίσκεται στο ΑΣΕΠ. Πρόκειται γαι 278 άτομα τα οποία ο δήμος επιθυμεί να προσλάβει, αλλά λόγω της απαγόρευσης κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. «Επίσης, από τους μονίμους και αορίστου χρόνου, όπως και από τους συμβασιούχους, περίπου 100 άτομα παραιτήθηκαν (οι περισσότεροι εκ των οποίων συνταξιοδοτήθηκαν) και αυτό δυσκολεύει αρκετά τη λειτουργία των σταθμών», επισημαίνει η κ. Βαλσαμάκη.
Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε την πρόσληψη νέων συμβασιούχων. Ωστόσο, η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου επισημαίνει ότι «το παιδαγωγικό προσωπικό δεν μπορεί να αλλάζει σαν τα πουκάμισα»...
Ακατάλληλα κτίρια
Προβλήματα επίσης εντοπίζονται και στο θέμα της κτιριακής υποδομής, καθώς υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που στεγάζονται σε μάλλον ακατάλληλα κτίρια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία είχαν μισθωθεί ως παιδικοί σταθμοί έχουν ζητήσει από το Βρεφοκομείο να σταματήσει τη λειτουργία τους.
Κάποιοι σταθμοί κλείνουν για λόγους δικαστικούς, άλλοι εξαιτίας του ιδιοκτήτη που δεν προσκόμισε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά κυρίως λόγω αρνητικών εισηγήσεων της διευθύντριας του Παιδαγωγικού Προγράμματος. Για παράδειγμα, υπάρχει σταθμός που στεγάζεται σε τρία επίπεδα, ο οποίος εσωτερικά έχει 40 μαρμάρινες σκάλες χωρίς ασανσέρ, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τόσο τα παιδιά όσο και οι συνοδοί τους.
Ο δήμος αναζητεί λύσεις σε νέα κτίρια και ακίνητα, ενώ ταυτόχρονα οι σταθμοί επισκευάζονται και συντηρούνται με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας (με ίδιους πόρους και ίδιο προσωπικό). Από τις προκηρύξεις για την εύρεση νέων κτιρίων που έγιναν ευδοκίμησε μόνο μία στα Πετράλωνα. Τρεις παιδικοί σταθμοί έχουν ενταχθεί σε νομαρχιακό πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Επίσης, προτείνει ένα νέο πρόγραμμα με γρήγορες μεθόδους κατασκευής, σύμφωνα με το οποίο, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μπορεί να λυθεί οριστικά το κτιριακό πρόβλημα με κόστος 40 εκατ. ευρώ.
Η επιλογή παιδιών για τη φετινή χρονιά τελείωσε. «Είναι δύσκολο, διότι οι γονείς υποβάλλουν πολλές φορές αίτηση όχι για έναν σταθμό αλλά για περισσότερους. Απορρίφθηκαν όσες δεν συγκέντρωναν τις προϋποθέσεις, τις οποίες προβλέπει ο κανονισμός του Βρεφοκομείου. Προηγούνται αναμφισβήτητα οι εργαζόμενες μητέρες», επισημαίνει η κ. Βαλσαμάκη.
«Τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις 2 Ιανουαρίου που θα αντιμετωπίσουμε λόγω του Καλλικράτη είναι οι παιδικοί σταθμοί» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης.
Μεγάλος αριθμός αιτήσεων
Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να μην εγκρίνει προσλήψεις για δημοσιονομικούς λόγους έχει επηρεάσει και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν φέτος οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στο λεκανοπέδιο Αττικής. Ηδη, οι περισσότεροι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον ομολογουμένως μεγάλο αριθμό αιτήσεων που υποβάλλουν οι γονείς, οι οποίοι υπό το βάρος της οικονομικής δυσπραγίας απευθύνονται περισσότερο στους δημοτικούς και λιγότερο στους ιδιωτικούς σταθμούς. Ειδικότερα, στον Δήμο Βύρωνα, περίπου 150 νήπια και βρέφη έμειναν εκτός σταθμών για το 2010 - 2011. «Δεν έχουμε καταργήσει κανέναν παιδικό σταθμό. Μάλιστα είχαμε πρόθεση να ανοίξουμε άλλα δύο βρεφικά τμήματα, αλλά σκοντάψαμε στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. Ετσι, ο σταθμός είναι έτοιμος να λειτουργήσει, αλλά δεν έχει προσωπικό. Οι φετινές αιτήσεις ήταν περισσότερες από τις πραγματικές μας δυνατότητες» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Βύρωνα, Νικ. Χαρδαλιάς. Στη Γλυφάδα, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και τις άλλες κοινωνικές δομές από 200 σε 70 είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν δεκτά λιγότερα παιδιά. «Από τις 800 αιτήσεις μπορούμε να εξυπηρετήσουμε γύρω στις 600» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Γλυφάδας, Δ. Θεοδωρόπουλος. Στο Περιστέρι, εγκρίθηκαν συνολικά 850 από τις 1.100 αιτήσεις. «Ζητήσαμε να γίνουν 40 προσλήψεις και εγκρίθηκαν οι 20. Δεν έχουμε κλείσει σταθμούς αλλά σίγουρα θα έχουμε ελλείψεις» αναφέρει στην «Κ» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Ξένια Κορόγιαννη.
Πηγή: Καθημερινή (Ελενας Καρανατση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου