22/7/10

Νεαροί: Διακοπές... στο ίντερνετ καφέ

Διακοπές για πολλά παιδιά στα Ιντερνετ καφέ και μάλιστα... με την παρότρυνση και τη συναίνεση των γονιών τους! Αντί για βουτιές στη θάλασσα, παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή. Καθώς οι οικογενειακές διακοπές, λόγω κρίσης και κόστους, έχουν ξεχαστεί γι' αυτό το καλοκαίρι, και η λύση της κατασκήνωσης φαντάζει ακριβή, οι γονείς επιλέγουν να απασχολήσουν το παιδί τους οικονομικά, με μόλις 2 ευρώ.
«Στην αρχή, μετά το κλείσιμο των σχολείων τα περισσότερα μας χαιρέτησαν για Σεπτέμβρη. Τις επόμενες μέρες όμως ήταν πάλι εδώ, αφού δεν πήγαν διακοπές», είπε στον «Α» η Κατερίνα Σιμενταρίδου, υπάλληλος σε Ιντερνετ καφέ επί της οδού Προξένου Κορομηλά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Παιδότοποι!
Για τους γονείς τα Ιντερνετ καφέ έχουν μεταμορφωθεί σε παιδότοπους για μεγαλύτερα παιδιά, καθώς γνωρίζοντας πού είναι, νομίζουν ότι τα ελέγχουν και αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια. Ακόμη και παιδιά κάτω των 15 ετών με την παρότρυνση των γονιών τους βρίσκουν καλοκαιρινό καταφύγιο στα Ιντερνετ καφέ.

«Το κλίμα είναι παρεΐστικο, αισθάνομαι σαν μαμά. Τα παιδιά είναι συνέχεια εδώ και τα ξέρω με τα μικρά τους ονόματα. Με φωνάζουν ''κυρία''. Οποιο πρόβλημα κι αν έχουν απευθύνονται σε μένα και γίνομαι αυτόματα παιδαγωγός. Οι μαμάδες νιώθουν τόση ασφάλεια που παίρνουν απλά τηλέφωνο, μου λένε είμαι η μαμά του τάδε και δε ζητάνε καν να μιλήσουν στο παιδί. Ρωτάνε αν είναι εδώ», τόνισε η Κατερίνα Σιμενταρίδου.
Καλοί πελάτες...
Περισσότερα κέρδη φαίνεται να αποφέρουν στα Ιντερνετ καφέ οι πιτσιρικάδες σε σχέση με τους ενηλίκους. Η «πελατεία» τους είναι καθημερινή και πολύωρη λόγω... του άπλετου ελεύθερου χρόνου τους.
«Είναι οι πιο σταθεροί μας πελάτες. Ερχονται και ξεκινούν από 2 ευρώ και στην πορεία όλο και προσθέτουν χρήματα. Σίγουρα 4- 6 ευρώ είναι το ελάχιστο ποσό», αναφέρει υπάλληλος Ιντερνετ καφέ στην περιοχή της Νεάπολης, ενώ θραύση κάνουν και οι ειδικές προπληρωμένες κάρτες παιχνιδιών, το ποσό των οποίων ανέρχεται στα 30 ευρώ το μήνα και οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή των παιχνιδιών.
Συνήθως δύο ώρες είναι ο ελάχιστος χρόνος που περνούν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σε κάποιο Ιντερνετ καφέ τα παιδιά. Υπάρχουν επίσης και τα ειδικά πακέτα προπληρωμένων ωρών, τα οποία είναι από 11- 14 ώρες. «Κάθονται και τις 14 ώρες εφόσον είναι προπληρωμένες. Κάνουν ένα μικρό διάλειμμα για φαγητό στο διπλανό φαστφούντ και επιστρέφουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν είναι αργά το βράδυ, έρχονται οι γονείς και τα παίρνουν», τονίζει ιδιοκτήτης Ιντερνετ καφέ στη Β. Ολγας.
Πηγή: Αγγελιοφόρος (Μαρία Θεοδωρακίδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου