11/7/10

Η κρίση βλάπτει τα τσόκαρα

Ενα σωρό ευφάνταστα πρόστιμα έχουν εφεύρει στη γειτονική Ιταλία με (προσχηματικό) σκοπό την... διατήρησιν της τάξεως και την αποφυγήν σκανδαλισμού της δημοσίας αιδούς.

Τώρα που θα πας στην Ιταλία, κανόνισε καημένε μου να σε πιάσουν να φοράς τσόκαρα... ή να φτιάχνεις κάστρα από άμμο... ή να ταΐζεις τις γάτες... ή (ακόμη χειρότερα) να φιλιέσαι μέσα σε κινούμενο αμάξι, την έβαψες, το έφαγες το πρόστιμό σου και δεν θα είναι μικρό: «μόνο» μερικές εκατοντάδες ευρώ.
Όχι ένα, ούτε δύο αλλά 150 νέα (και άκρως ευφάνταστα) «απαγορεύεται» - συνοδευόμενα όλα τους από διόλου ευκαταφρόνητες χρηματικές ποινές - έχουν επιβάλει τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια της Ιταλίας τον τελευταίο καιρό, αφότου ο Μπερλουσκόνι τους παραχώρησε επιπλέον εξουσίες επιτρέποντάς τους να μοιράζουν πρόστιμα κατά το δοκούν.

Θεωρητικά, στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού ήταν η αποτελεσματικότερη διαφύλαξη της δημοσίας αιδούς. Πρακτικά, από την άλλη, στόχος των τοπικών αρχών είναι μάλλον να τα κονομήσουν με πρόσχημα τη διαφύλαξη της δημοσίας αιδούς και τάξεως...
Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το πρόστιμο των 500 ευρώ με το οποίο τιμωρούνται όποιοι συλληφθούν να φιλιούνται σε εν κινήσει αυτοκίνητο στην πόλη Έμπολι, νότια της Νάπολης, ή τα επίσης 500 ευρώ που καλείται να πληρώσει όποιος πιαστεί επ’ αυτοφώρω να ταΐζει τα περιστέρια στη Βενετία (η ίδια παράβαση τιμωρείται με ποινή 333 ευρώ στο Μπέργαμο της Λομβαρδίας), ή το χαράτσι των 320 ευρώ που επιβλήθηκε προ ημερών σε νεαρό ζευγάρι επειδή συνελήφθη απλώς να κάθεται στα σκαλιά μνημείου της πόλης Βιγκεβάνο, ή τα 360 ευρώ που πληρώνει όποιος ανάψει τσιγάρο στις παραλίες της επαρχίας Οριστάνο στη Σαρδηνία.
Όσο για την υπόλοιπη Ιταλία: στην παραλία Ερακλέα κοντά στη Βενετία απαγορεύεται η ανέγερση κάστρων από άμμο καθότι αυτά «εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών» και στο νησί Κάπρι απαγορεύονται τα υπερβολικά θορυβώδη τσόκαρα ενώ στο ίδιο πνεύμα, ποινικά κολάσιμη πράξη αποτελεί το τάισμα των αδέσποτων γατιών στην Τσεζένα.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου