11/7/10

Πανελλαδικές: Προσιτά τα... ρετιρέ, μπαίνουν και οι μέτριοι

Τα τμήματα μεγάλης ζήτησης δεν είναι «άπιαστο όνειρο» για υποψήφιους με βαθμολογία πάνω από 17,5. Την ίδια ώρα, μαθητές του 14 - 16,5 μπορούν να μπουν σε πολύ καλές σχολές

«Χαράς ευαγγέλια» για τους καλούς μαθητές... που φέτος μπορούν να «χτυπήσουν τις σχολές των αρίστων»! Τα «ρετιρέ» παραμένουν ψηλά, αλλά γίνονται πιο προσιτά σε βαθμολογίες πάνω από 17,5, ενώ όλα τα μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα θα πέσουν τόσο, ώστε να επιτρέψουν στο πλήθος των υποψηφίων με βαθμούς από 14-16,5 να... πιάσουν θέση σε πολύ καλή σχολή.
Οι βάσεις πέφτουν από 200 μέχρι και 500 μόρια και στα πέντε επιστημονικά πεδία. Μικρότερη θα είναι η πτώση στα τμήματα της μεγάλης ζήτησης, αλλά θα μεγαλώνει σημαντικά στα τμήματα της μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.


Βάσεις



Η Νομική Σχολή της Αθήνας κατεβαίνει στα 18.700 μόρια (πτώση 183 μορίων από πέρσι). Η Νομική της Θεσσαλονίκης θα πλησιάσει τα 18.500 μόρια, ενώ η Ιατρική θα βρεθεί στα 19.350 μόρια (πτώση 126 μορίων).

«Η κατάργηση της βαθμολογικής βάσης θα δώσει, όπως άλλωστε συνέβαινε και στο παρελθόν, εξαιρετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής σε τμήματα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ του κέντρου και της περιφέρειας. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα περιφερειακά τμήματα των Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επαγγελμάτων, τα τμήματα Φυσικής και Ζωικής Παραγωγής των ΤΕΙ και τα πανεπιστημιακά τμήματα της Γαλλικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Γερμανικής φιλολογίας.
Επιπλέον αυξήθηκαν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης κατά 7% και οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης κατά 11%, με αποτέλεσμα οι πτώσεις στο 1ο και 3ο επιστημονικό πεδίο να είναι μικρότερες από εκείνες των άλλων πεδίων. Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των οικονομικών σχολών η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 2% είναι οριακή και δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις αναμενόμενες πτώσεις», μας λέει ο καθηγητής Φυσικής και διευθυντής των φροντιστηρίων «Πεδίο» κ. Γιώργος Χατζητέγας. Οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο θα κυμανθούν ως εξής:
1 Στο 1ο επιστημονικό πεδίο η πτώση θα ξεκινά από τα 200 μόρια για τις υψηλόβαθμες σχολές και θα προσεγγίζει και τα 500 στις χαμηλόβαθμες.
2 Στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις θα πέσουν από 250 μόρια τουλάχιστον και θα υπερβαίνουν τα 500 μόρια στις σχολές της μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.
3 Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των περιζήτητων ιατρικών σχολών η πτώση θα είναι της τάξεως των 130 μορίων τουλάχιστον για την Ιατρική της Αθήνας και θα υπερβεί τα 200 μόρια στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης. Στα χαμηλόβαθμα αλλά δυναμικά ΤΕΙ του 3ου πεδίου αναμένονται πτώσεις των βάσεων που θα φτάσει μέχρι και 500 μόρια.
4 Στο 5ο επιστημονικό πεδίο η πτώση θα έχει αφετηρία τα 250 μόρια και θα υπερβεί τα 500 μόρια για τις σχολές οι οποίες κινούνται γύρω στα 10.000 μόρια.
Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα την αναμενόμενη συμπεριφορά 350 βασικών σχολών (την επιστημονική εποπτεία έχει ο καθηγητής κ. Γ. Χατζητέγας), του μηχανογραφικού δελτίου που έχει ήδη αρχίσει να συμπληρώνεται από τους υποψηφίους.
500 ΜΟΡΙΑ κάτω σε σχέση με πέρυσι είναι πολλές σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης, στο 4ο επιστημονικό πεδίο
2% η οριακη αύξηση των υποψηφίων στο 5ο επιστημονικό πεδίο έχει ως αποτέλεσμα τη συγκρά τηση της πτώσης των βάσεων στα επίπεδα των 250 μονάδων
Πηγή: Έθνος (Βίβιαν Μπενέκου)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου