31/7/10

Αυξάνεται η θερμοκρασία στα βάθη των ωκεανών

Αυστραλοί  επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνες στα βάθη των ωκεανών και διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια μικρή αλλά συνεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ομάδα επιστημόνων θα συνεχίσεις τις έρευνες καθώς δεν είναι ακόμα σίγουροι αν οφείλεται στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής ή αν συμβαίνει κάτι άλλο.
«Πριν μια δεκαετία η εικόνα που είχαμε στο μυαλό μας ήταν ότι στα βάθη των ωκεανών η κατάσταση παρέμενε σταθερή, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές μεταβολές» δήλωσε ο ωκεανογράφος Steve Rintoul, μέλος της ομάδας του ερευνητικού κέντρου CSIRO.
«Την τελευταία όμως δεκαετία σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε, υπάρχει μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας στα βάθη των ωκεανών», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι θαλάσσιες περιοχές που εντόπισαν οι επιστήμονες με την μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας είναι στην Ανταρκτική και στο Βόρειο Ατλαντικό.
Η αύξηση της θερμοκρασίας  των θαλασσών μαζί με το λιώσιμο των πάγων έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης τους.
Η στάθμη των θαλασσών κατά μέσο όρο αυξάνονται 3 χιλιοστά ετησίως, αλλά κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2100, μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πλημμυρίσουν οι περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου