9/7/10

Λίμνη Κουμουνδούρου: ένας υδροβιότοπος που αργοπεθαίνει

Οι υπόγειες διαρροές πετρελαίου και η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα φουγάρα των γύρω βιομηχανιών, οι δεξαμενές καυσίμων και τα στραγγίσματα από τις χωματερές, έχουν διαβρώσει το οικοσύστημα της λίμνης Κουμουνδούρου σε μεγάλο βαθμό,το οποίο φιλοξενεί δεκάδες είδη πουλιών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Κιρκίρια, βαλτόπαπιες, φαλαρίδες, νερόκοτες, μέχρι και ένας λευκός κύκνος, κολυμπούν στ’ αβαθή νερά της, δίνοντας καθημερινά μάχη με τη μόλυνση.
Η λίμνη βρίσκεται εντός βιομηχανικής ζώνης, μεταξύ του Σκαραμαγκά και των διυλιστηρίων πετρελαίου, στο 15ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου.
Ο Γιώργος Νικολάου, μέλος της Διαρκούς Κίνησης Χαιδαρίου, μίας ομάδας πολιτών με περιβαλλοντική και πολιτιστική δράση, που παρατηρεί τα τελευταία δύο χρόνια τη λίμνη, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «Οι φαλαρίδες γεννούν μέσα στις βρώμικες όχθες. Οι απειλούμενες παγκοσμίως με εξαφάνιση βαλτόπαπιες διαχειμάζουν εκεί. Μέχρι νεροχελώνα εντοπίσαμε πριν από λίγες μέρες μέσα στο πετρέλαιο».

Με τη ρύπανση της λίμνης Κουμουνδούρου, είχε ασχοληθεί παλαιότερα κλιμάκιο επιστημόνων του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο είχε πραγματοποιήσει δειγματοληψία και μελέτη, κατόπιν καταγγελίας του Δήμου Ασπροπύργου.
«Η λίμνη αποτελεί ένα πολύ επιβαρημένο μικρό οικοσύστημα με πολύ ευαίσθητες ισορροπίες» και πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις που περιοδικά θα οδηγούν το σύστημα της λίμνης σε συνθήκες παροδικού θανάτου», κατέληξαν οι επιστήμονες.
Η Ορνιθολογική Εταιρεία από την καταγραφή των πουλιών που πραγματοποίησε το 2009 και την παρουσίασε το 2010, στο πλαίσιο ενός γενικού προγράμματος καταγραφής των πτηνών όλων των υγρότοπων της Αττικής, προέκυψε ότι φιλοξενεί 38 είδη πουλιών και κυρίως υδρόβιων και γλαρόμορφων.
Στη λίμνη παρατηρήθηκαν 5 είδη, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο (Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 79/409) με τα ευάλωτα και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη και υποείδη.
Ακόμη, ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία της βαλτόπαπιας στην περιοχή (25 άτομα/Δεκέμβριος 2008), που έχει χαρακτηριστεί ως «τρωτό είδος» στην κόκκινη λίστα με τα απειλούμενα είδη.
Από τις σημαντικότερες παρατηρήσεις είναι η παρουσία 1,060 ατόμων φαλαρίδας, τον Δεκέμβριο του 2008.
Newslink
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου