30/7/10

Μολυσμένα τα ύδατα του Ιορδάνη ποταμού

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας απαγόρευσε την πρόσβαση στους πιστούς στο πιο ιερό τμήμα του Ιορδάνη ποταμού, αφού τα πρώτα αποτελέσματα από δείγματα που ελήφθησαν, έδειξαν υψηλά επίπεδα μη επεξεργασμένων αποχετευτικών λυμάτων και γεωργικών απορροών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», κάθε χρόνο περίπου 100,000άνθρωποι επισκέπτονται  την περιοχή Κασρ αλ Γιαχούντ, κοντά στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, για να βαφτιστούν στα ύδατα που θεωρούν ιερά ή για να πάρουν µαζί τους κάποιο δείγµα.
Το αίτημα του υπουργείου Υγείας για οριστικό κλείσιμο ή περιορισμό στην περιοχή είναι αμφιλεγόμενο, δεδομένου ότι παραμένει ημιτελές ένα έργο εξωραϊσμού αξίας 1,5 εκατ. ευρώ.

Η πρόσβαση σε αυτό το κομμάτι του ποταμού επιτρέπεται  μόνο με τη συναίνεση του ισραηλινού σώματος που διοικεί το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Όχθης.
Το μέρος που πραγματοποιούνται βαφτίσεις είναι μοιρασμένο μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας και η ισραηλινή πλευρά βρίσκεται εντός κλειστής στρατιωτικής ζώνης.
Στην είσοδο η οποία είναι περιφραγμένη, υπάρχει ειδική σήμανση που προειδοποιεί τους πιστούς για τη μόλυνση των υδάτων και για τις νάρκες.
Ακατέργαστα λύματα από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία, καθώς και λιπάσματα και μικροβιοκτόνα μολύνουν τα ύδατα του ποταμού, σύμφωνα με την Οργάνωση Φίλοι της Γης στη Μέση Ανατολή.
Επίσης, έχει γίνει εκτροπή των υδάτων του από το Ισραήλ, την Ιορδανία και τη Συρία σε ποσοστό98% για γεωργική χρήση, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της βιοποικιλότητας κατά 50%.
Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου