14/7/10

Κύπρος: Φόβοι πως δεν θα βρεθούν ποτέ τα λείψανα άνω των μισών αγνοουμένων


Κίνδυνος να μη βρεθούν ποτέ τα λείψανα των μισών και πλέον Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων.


Τα λείψανα των μισών Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων εκτιμάται πως δεν θα βρεθούν ποτέ, αφού ο τουρκικός στρατός, ο οποίος συνέλαβε αιχμαλώτους, παρέλαβε τραυματίες και έθαψε νεκρούς Ελληνοκύπριους, δεν δείχνει προθυμία να δώσει απαντήσεις για την τύχη τους.
Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι έως στιγμής εντοπίστηκαν λείψανα, ή μεμονωμένα οστά, που αντιστοιχούν σε περίπου 600 αγνοούμενους, οπότε με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι δυνατό να βρεθούν λείψανα, που αφορούν άλλους περίπου 200-300 αγνοούμενους, ανεβάζοντας τον αριθμό στους περίπου 800-900, τη στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι, οι οποίοι δηλώθηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 1.400.
Εκ μέρους της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, ο Νίκος Σεργίδης ανέφερε στην εφημερίδα ότι πληροφορίες για συλλήψεις Ελληνοκυπρίων, τραυματιών και μη, περιλαμβάνονται σε προφορικές και γραπτές μαρτυρίες Τούρκων αξιωματικών.
«Στοιχεία υπάρχουν, επίσης, στα αρχεία του τουρκικού στρατού», είπε ο κ. Σεργίδης και πρόσθεσε ότι οι συγγενείς αξιώνουν ενημέρωση και δεν θα δεχθούν να θεωρηθούν πέραν των μισών ες αεί αγνοούμενοι.

Πολλοί από τους αγνοούμενους φέρονται να θάφτηκαν σε περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον τουρκικό στρατό ως «στρατιωτικές» .
Οι συγγενείς των αγνοουμένων υποστηρίζουν πως οι Τούρκοι «χαρακτηρίζουν σκόπιμα μεγάλες περιοχές ‘ως στρατιωτικές’, προκειμένου να μην επιτρέψουν τη διενέργεια εκταφών» .
Οι Τούρκοι από την πλευρά τους ισχυρίστηκαν ότι επέτρεψαν τη διενέργεια εκσκαφών και σε στρατιωτικές περιοχές και φέρνουν ως παράδειγμα την περίπτωση της Λουρουτζίνας, όπου επιχειρήθηκε, ανεπιτυχώς, δύο φορές ο εντοπισμός λειψάνων Ελληνοκυπρίων, που αγνοούνται από την περίοδο 1963-64.
Ο κ. Σεργίδης αναφερόμενος στην πάροδο του χρόνου, σημείωσε ότι ο αριθμός των γονέων αγνοουμένων μειώνεται δραστικά και με τον αργό ρυθμό του εντοπισμού και ταυτοποίησης αγνοουμένων, πολλοί δεν θα προλάβουν καν να παραλάβουν τα λείψανα των οικείων τους.
Πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου