13/7/10

Παγετώνας Περίτο Μορένο

Ο παγετώνας Περίτο Μορένο αποτελεί μία παραδοξότητα για την εποχή μας. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι παγετώνες λιώνουν  λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, αφήνοντας πίσω τους επιπλέοντα παγόβουνα και άδενδρες κοιλάδες. Αντίθετα ο παγετώνας Perito Moreno στη Γη του Πυρός δεν συρρικνώνεται, αλλά μεγαλώνει κάθε μέρα κατά δύο μέτρα.
Το Perito Moreno βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από το El Calafate, στην Παταγονία της Αργεντινής, στο εθνικό πάρκο των παγετώνων. Στην περιοχή υπάρχουν άλλοι 300 παγετώνες. Εκεί συσσωρεύεται ο όγκος του πάγου που δεν προλαβαίνει να λιώσει στις βουνοκορφές των Ανδεων.
 Το μήκος του φτάνει τα 30 χιλιόμετρα και το πλάτος του, τα 5 χιλιόμετρα. Ορθώνεται περίπου 70 μέτρα από την επιφάνεια της λίμνης η οποία δημιουργήθηκε από τα χιόνια που λιώνουν στις αμέτρητες βουνοκορφές των Ανδεων.
Κάτω από τη λίμνη ο παγετώνας συνεχίζει να απλώνεται. Το ύψος του φτάνει σε κάποια σημεία και τα 700 μέτρα. Ο πάγος φτάνει μέχρι το βυθό. Είναι ένα με τη γη. Κι όλος αυτός ο όγκος "σέρνεται" κάθε μέρα περίπου δύο μέτρα. Τα τελευταία δέκα χρόνια "προχώρησε" τρία χιλιόμετρα.     Στο τέλος του παγετώνα αποκολλούνται κάθε λίγο ολόκληρα κομμάτια πάγου. Σαν τετραώροφες πολυκατοικίες, που έπειτα από ταξίδι υπομονής χιλιάδων χρόνων, πέφτουν στα νερά της λίμνης. Ο θόρυβος θα μπορούσε να συγκριθεί με όσο κρότο κάνουν εκατό κεραυνοί μαζί.
Η τελευταία πιο μεγάλη αποκόλληση πάγων έγινε το Μάρτιο του 2006. Επιστήμονες κάνουν λόγο για μια "έκρηξη" πάγου έκτασης όση τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα μαζί. Από το 1980 μέχρι σήμερα καταγράφηκαν άλλες τέσσερις παρόμοιες "εκρήξεις". Οι αποκολλήσεις προκαλούνται από την αφόρητη πίεση του νερού, του εδάφους και της "επιμονής" του παγετώνα να επεκταθεί στη στεριά.
Στην επιφάνειά του υπάρχουν βουνά, χαράδρες, ποτάμια. Όλα από πάγο. Η θερμοκρασία κοντά στους 2 βαθμούς. Το καλοκαίρι ο πάγος μπορεί να έχει θερμοκρασία ακόμη και 7 βαθμούς. Οι βουνοκορφές του φτάνουν τα 1.700 μέτρα.
Είναι ένας από τους θεαματικότερους και πιο προσβάσιμους  παγετώνες στον κόσμο και χωρίς αμφιβολία  το κορυφαίο αξιοθέατο της Παταγονίας. Φέρει το όνομα του μεγάλου Αργεντινού φυσιοδίφη, που πρώτος μελέτησε και κατέγραψε τη γεωλογία,  τη χλωρίδα  και την πανίδα της Παταγονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου