15/7/10

Η άνοδος της στάθμης του Ινδικού Ωκεανού απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους

Η στάθμη της θάλασσας στον Ινδικό Ωκεανό αυξάνεται άνισα, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις παράκτιες περιοχές του Μπαγκλαντές, της Ινδονησίας και της Σρι Λάνκα, αναφέρει μελέτη επιστημόνων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και του Εθνικού Κέντρου για την Ατμοσφαιρική Έρευνα, υποστηρίζουν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας οφείλεται εν μέρει στην κλιματική αλλαγή, στην υπερθέρμανση των υδάτων και στις αλλαγές στην ατμόσφαιρα.
Πέρυσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στην ομιλία του, για την παραλαβή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, προειδοποίησε ότι αν ο κόσμος δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, τότε «θα αντιμετωπίσουμε περισσότερη ξηρασία, πείνα και οικολογικούς πρόσφυγες που θα πυροδοτήσουν περισσότερες συγκρούσεις για δεκαετίες».

Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι η υψηλότερη στάθμη της θάλασσας επιτείνει τους μουσώνες και τις πλημμύρες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να καταστραφούν οι σοδειές και τα σπίτια των ανθρώπων.
Η στάθμη των υδάτων αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο κατά περίπου 3mm ετησίως.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών οφείλεται στις αυξανόμενες θερμοκρασίες που προκαλούνται από τα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το CO2 και από την καύση ορυκτών καυσίμων, που εγκλωβίζονται στην ατμόσφαιρα.
Οι ωκεανοί απορροφούν μεγάλο ποσοστό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η χημεία τους με γρηγορότερους ρυθμούς και να δηλητηριάζονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα λόγω της τοξικότητα τους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο οι «νεκρές ζώνες» στις οποίες δεν μπορεί να επιβιώσει κανείς οργανισμός.
Επίσης, οι ωκεανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη αποθήκη θερμότητας, καθώς απορροφούν μεγάλο ποσοστό της θερμικής ενέργειας που προστίθεται στην ατμόσφαιρα της Γης, προκαλώντας την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν το λιώσιμο των παγετώνων της Γροιλανδίας και της Δυτικής Ανταρκτικής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, παρατηρείται έντονα στον Κόλπο της Βεγγάλης, στη Σρι Λάνκα, στην Αραβική Θάλασσα, στη Σουμάτρα και στην Ιάβα.
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου