"Ταξιδεύουν" τα έργα του Ομήρου, σε όλο τον κόσμο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον επιφανών ακαδημαϊκών, ανθρώπων των Τεχνών και των Γραμμάτων, ακόμα και πολιτικών, αλλά και απλών ανθρώπων, τούς οποίους καλούν σε κάθε τους εκδήλωση, σ' έναν μαραθώνιο ανάγνωσης έργων του μεγαλύτερου επικού ποιητή, όλων των εποχών.
Ο λόγος για τους "Αναγνώστες του Ομήρου¨" (The Readers of Homer), με πρόεδρο την ακαδημαϊκό Κάθριν Χολουάιν(Kathryn Hohlwein), η οποία επί σχεδόν σαράντα χρόνια, δίδασκε ένα σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, με αντικείμενο την «Ομηρική φαντασία». Οι τάξεις της ήταν πάντα γεμάτες από μαθητές, μεταξύ των οποίων ορισμένοι από τους καλύτερους των τμημάτων των Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Αγγλικής.
Λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή της, η Κάθριν Χολουάιν βρέθηκε αντιμέτωπη με το ερώτημα των φοιτητών της για το πώς σκοπεύει να διατηρήσει "ζωντανή" την ικανοποίηση της ανάγνωσης και μεταλαμπάδευσης των έργων του Ομήρου. Εμπνεόμενη από τον ενθουσιασμό των φοιτητών της, η Κάθριν Χολουάιν προχώρησε στη διοργάνωση μιας σειράς από συγκεντρώσεις ολονύκτιας ανάγνωσης των έργων του Ομήρου, που ήδη μετρούν δώδεκα χρόνια ζωής.
Αντιπρόεδρος της οργάνωσης είναι ένας ομογενής, ο Ιωάννης Σιμωνίδης, σκηνοθέτης και ηθοποιός, καθηγητής και Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Ιδρυτής του Ελληνικού Θεάτρου της Νέας Υόρκης, μελετητής του Ομήρου, του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Μακρυγιάννη και του Καβάφη.
Από το 2005 έχει αφοσιωθεί στη δημιουργία και παρουσίαση σε θέατρα, σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και κοινότητες θεατρικών και κινηματογραφικών έργων και εργασιών, όπως η "Απολογία του Σωκράτη", η "Πολιτεία" του Πλάτωνα, "Τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη", η ζωή και το έργο του Καβάφη, η καταστροφή της Σμύρνης, κλπ.
"Ημέρες Ομήρου" στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ιπποκράτεια 2010»
Μετά τις ομολογουμένως επιτυχημένες εκδηλώσεις στην Αλεξάνδρεια, τη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια, την Τουρκία, τη Μάλτα, την Ιταλία και προσφάτως στην Ουρουγουάη, οι "Αναγνώστες του Ομήρου" επιστρέφουν στην Ελλάδα, με μία ολονύκτια ανάγνωση-τραγούδισμα της "Οδύσσειας" του Ομήρου, που θα λάβει χώρα το Σάββατο, 7 Αυγούστου, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Κω, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Ιπποκράτεια 2010".
Οι "Ημέρες Ομήρου" πραγματοποιούνται με την οργανωτική και οικονομική στήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Κω, υπό την αιγίδα και του Δημάρχου της Κω, Γιώργου Κυρίτση, σε συνεργασία με το διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Οι Αναγνώστες του Ομήρου", το Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος" της Ουρουγουάης και την πολιτιστική δράση ΕΜΣΕ.
Στον εντυπωσιακό αυτό μαραθώνιο ανάγνωσης της "Οδύσσειας", διάρκειας 12 ωρών, θα λάβουν μέρος πάνω από 200 αναγνώστες, όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, επίσημοι καλεσμένοι, μαθητές, ξένοι επισκέπτες και πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδος, οι οποίοι θα διαβάσουν ή θα τραγουδήσουν προκαθορισμένους στίχους της Οδύσσειας στα Ομηρικά, Νέα Ελληνικά, Αγγλικά ή σε οποιαδήποτε γλώσσα της προτίμησής τους.
Συγχρόνως, και για πρώτη φορά παγκοσμίως, θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη ολόκληρη η εξαίρετη νεοελληνική μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, εμπλουτισμένη με σχετικές εικόνες.
Η ολονύκτια ανάγνωση της «Οδύσσειας» θα αρχίσει στις 20:00, με μια ώρα μουσικής, ένα λιτό δείπνο και προετοιμασία για μια βραδιά που τιμά τις παραδόσεις και τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα του Ομήρου. Την εκδήλωση θα "ντύσει" μουσικά το Σύνολο Αρχαιοελληνικής Μουσικής, ο "Λύραυλος - Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς", με μελωδίες που ταξιδεύουν το κοινό στην εποχή του Οδυσσέα.
Εκτός από την Κάθριν Χολουάιν και τον Γιάννη Σιμωνίδη, στον μαραθώνιο ανάγνωσης στην Κω θα συμμετάσχουν ο Μητροπολίτης Κώου-Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο τ. Υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, η Έπαρχος Κω-Νισύρου, Μαρία Κυπραίου, ο Δήμαρχος της νήσου, Γιώργος Κυρίτσης, ο Μάικλ Σ.Γκένουνγκ (Michael S. Genung), καθηγητής γλωσσολογίας και λογοτεχνίας τουΠανεπιστημίου Νίχον, από το Τόκιο της Ιαπωνίας, ο καθηγητής Ουίλιαμ Μιούλεν (William Mullen), από το Κλάσικς Μπαρντ Κόλετζ (Classics Bard College), της Νέας Υόρκης, κ.ά. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων στον μαραθώνιο ανάγνωσης ενημερώνεται καθημερινώς και είναι ανοικτός για όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αυτόν.
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών-μορφωτικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στον Όμηρο, του φεστιβάλ «Ιπποκράτεια 2010», στις 3 Αυγούστου θα προβληθεί η ταινία «Οδύσσεια: Ένα Ερωτικό ταξίδι», παρουσία του σκηνοθέτη Νίκου Αλευρά, ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ που αφηγείται το ταξίδι του σκηνοθέτη/σύγχρονου Οδυσσέα από την Τροία μέχρι την Ιθάκη.
Στις 4 Αυγούστου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο, ο Ιωάννης Σιμωνίδης θα προσφέρει μία παράσταση της «Απολογίας του Σωκράτη», η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Κω το καλοκαίρι του 2009. Την επομένη η ακαδημαϊκός Κάθριν Χολουάιν θα δώσει ομιλία με θέμα «Η αμεσότητα του Ομήρου». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή διακεκριμένων ελλήνων και ξένων ακαδημαϊκών.
Στις 8 Αυγούστου, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ο συγγραφέας Γιάννης Ρεμούνδος θα παρουσιάσει το βιβλίο του για παιδιά, εμπνευσμένο από την Οδύσσεια, με τίτλο «Αχ αυτός ο Όμηρος».
Πρώτη παγκόσμια του «Odysseus in America»
Στις «Ημέρες Ομήρου» θα δώσει το παρών και ο ανερχόμενος Αμερικανός σκηνοθέτης Τσαρλς Μπέρκοβιτς (Charles Berkowitz), γνωστός για τα θεματικά ρεπορτάζ του για το CNN, PBS και 60 Minutes, αλλά και το ντοκιμαντέρ του «Achilles in Vietnam: Combat Trauma and the Undoing of Character», βασισμένο στο βιβλίο του Δρ. Τζόναθαν Σέι (Dr. Jonathan Shay).
Στις 6 Αυγούστου, ο Μπέρκοβιτς θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά παγκοσμίως, το τελευταίο του έργο (εν εξελίξει) «Odysseus in America», το οποίο καταγράφει το δράμα σημερινών απομάχων, στην προσπάθειά τους να επανενταχτούν στην κοινωνία μετά το τραύματα του πολέμου. Πλέκοντας τις φωνές στρατιωτών, από την Κορέα μέχρι το Ιράκ και το Αφγανιστάν, με αποσπάσματα της «Οδύσσειας» του Ομήρου, ο Μπέρκοβιτς δημιουργεί έναν συνταρακτικό παραλληλισμό μεταξύ της αρχαίας και της σύγχρονης «Οδύσσειας» που περνούν χιλιάδες στρατιώτες ανά τον κόσμο, τονίζοντας την διαχρονικότητα του ομηρικού έργου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Διαμαντένια Ριμπά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου