5/7/10

Το Τζουράσικ Παρκ... είναι εδώ!

Ερευνητές δημιούργησαν «πολυδύναμα βλαστοκύτταρα» από δερματικά κύτταρα μιας υπό εξαφάνιση μαϊμούς. Τώρα ελπίζουν να φτιάξουν σπέρμα και ωάρια, ώστε να τα γονιμοποιήσουν και να τη «γεννήσουν» στο εργαστήριο

Κοντά στο να κάνουν πραγματικότητα το σενάριο του Τζουράσικ Παρκ βρίσκονται οι επιστήμονες, οι οποίοι υπόσχονται να «αναστήσουν» ορισμένα είδη ή να σώσουν άλλα από την εξαφάνιση επαναπρογραμματίζοντας κατεψυγμένα κύτταρα νεκρών ζώων.
Επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps στη Λα Χόλα της Καλιφόρνια σε συνεργασία με τον Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο δημιούργησαν «πολυδύναμα βλαστοκύτταρα» (induced Pluripotent Stem cells, iPS) από τα δερματικά κύτταρα μίας υπό εξαφάνιση αρσενικής μαϊμούς (το είδος drill monkey, που συγγενεύει στενά με τον μπαμπουίνο), η οποία ζει στη Νιγηρία, στο Καμερούν και στη Γουινέα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν το πείραμά τους στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας για την Ερευνα στα Βλαστοκύτταρα στο Σαν Φρανσίσκο, ελπίζουν τώρα να δημιουργήσουν από αυτά τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα σπέρμα και ωάριο, έτσι ώστε να γονιμοποιηθούν και να «γεννήσουν» μία τέτοια μαϊμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κατεψυγμένος Ζωολογικός Κήπος», οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα από 8.400 ζώα, τα οποία ανήκαν σε 800 διαφορετικά είδη, με την ελπίδα να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης για τη βελτίωση και την ενίσχυση της αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία.
«Και, όμως, μπορούμε να έχουμε αναπαραγωγή ζώων, τα οποία είναι νεκρά», δήλωσε στο συνέδριο του Σαν Φρανσίσκο η Τζιν Λόρινγκ, μία από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Scripps.
Τροποποιημένοι ιοί
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε γενετικά τροποποιημένους ιούς, στους οποίους προστέθηκαν ανθρώπινα γονίδια, για να μετατρέψουν τα δερματικά κύτταρα σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα. Παρόλο που η διαδικασία ήταν επιτυχημένη με το είδος της μαϊμούς που αναφέραμε, απέτυχε με τα κύτταρα του λευκού ρινόκερου. Αυτό δείχνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μάλλον είναι απαραίτητη η χρήση συγκεκριμένων κυττάρων ανάλογα με το είδος ζώου. Ανησυχίες εκφράζονται ακόμη για το ενδεχόμενο εξέλιξης των iPS κυττάρων σε καρκινικά.
Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν από περίπου έναν χρόνο αναστήθηκε για πρώτη φορά ένα εξαφανισμένο είδος ζώου ύστερα από κλωνοποίηση κατεψυγμένου τμήματος του δερματικού ιστού του. Πρόκειται για το είδος του αίγαγρου των Πυρηναίων, το τελευταίο νεκρό ζώο που βρέθηκε στη βόρεια Ισπανία το 2000.
Οι επιστήμονες διατήρησαν δείγματα του ιστού μέσα σε υγρό άζωτο και κατάφεραν να κλωνοποιήσουν το ζώο χρησιμοποιώντας το γενετικό υλικό των ωαρίων από ήμερες κατσίκες, το οποίο, όμως, πέθανε λίγες ημέρες αργότερα από πνευμονική ανεπάρκεια.
Πηγή: Έθνος (Έρη Πανσεληνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου