2/7/10

Δελτία ειδήσεων με... τηλεθεατές

Νέοι τρόποι προσέλκυσης τηλεοπτικού κοινού, με αφηγήσεις προσωπικών προβλημάτων ή ιστοριών

Η τηλεόραση παραμένει (σε πείσμα της πραγματικότητας) συνυφασμένη στη συλλογική συνείδηση με την ενημέρωση. Ηδη όμως από την εμφάνιση των ιδιωτικών καναλιών η τηλεόραση άρχισε να στρέφεται περισσότερο προς τη λεγόμενη «ψυχαγωγία», όπου η κυριολεκτική σημασία της λέξης μοιάζει με απλή συνωνυμία.
Η μικρή οθόνη αρχικά αντιμετωπιζόταν ως ένα ραδιόφωνο με εικόνα, που χρησίμευε κατά κύριο λόγο για την (πιο άμεση σε σχέση με τον Τύπο) ενημέρωση του κοινού. Στη συνέχεια άρχισε να λειτουργεί ως βραδινό αποκούμπι του αποκαμωμένου εργαζόμενου, ο οποίος ξεχνούσε τα βάσανά του παρακολουθώντας «κανένα εργάκι ή ποδοσφαιρικό ματσάκι». Ακολούθησε η καλλιέργεια της σχέσης εξάρτησης του τηλεθεατή με τον πολλαπλασιασμό των τακτά προβαλλόμενων τηλεοπτικών σίριαλ ή σειρών.

Η εμφάνιση των ριάλιτι και η εξέλιξη του Διαδικτύου σηματοδότησαν τη μεγάλη ανατροπή. Τα ριάλιτι (ό, τι φθηνότερο έχει να επιδείξει η τηλεόραση, με κάθε έννοια του όρου) διαδόθηκαν σαν λοιμική ασθένεια σε όλο το τηλεοπτικό φάσμα, καταξιώνοντας την περιθωριακή νοοτροπία του σκυλάδικου και του συνοικιακού κουτσομπολιού σε αυταξία. Με την ανάπτυξη όμως του Διαδικτύου το κοινό άρχισε να φυλλορροεί, καθώς είχε πλέον τη δυνατότητα -κυρίως μέσω των «ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης» (social media) - να μετέχει κάθε κουτσομπολιού διαμορφώνοντας τη συζήτηση.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια επανάκτησης των τηλεθεατών, το βρετανικό κανάλι ITV εντάσσει αρχικά στο απογευματινό δελτίο των 18.30 μια εκπομπή εμπνευσμένη από τα social media με τίτλο: «Περικοπές: οι δικές σας ιστορίες». Οι τηλεθεατές θα εμφανίζονται στο δελτίο και θα αφηγούνται το προσωπικό τους πρόβλημα ή δράμα, με στόχο την αντικειμενική αποτύπωση του αντίκτυπου των σκληρών οικονομικών μέτρων της βρετανικής κυβέρνησης στην κοινωνία. Ειδικοί και δημοσιογράφοι (σαν άλλη κριτική επιτροπή ριάλιτι) θα προσφέρουν τις σχετικές απαντήσεις. Με άλλα λόγια, η ενημέρωση εξοστρακίζεται βαθμηδόν και από τα δελτία...
Πηγή: Καθημερινή (Σπυτου Γιανναρα) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου