12/7/10

«Ψαρεύουν» γερμανικές οβίδες από την Κατοχή

Ολμοι, οβίδες και άλλα επικίνδυνα πυρομαχικά της γερμανικής κατοχής «ναρκοθετούν» την αφαλάτωση του νερού και τον καταδυτικό τουρισμό στη λίμνη-φράγμα του Αλμυρού στον Δήμο Γαζίου Ηρακλείου.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να γίνει πλήρης εκκαθάριση του βυθού από τα πυρομαχικά, ώστε να προχωρήσουν με ασφάλεια τα έργα για την ύδρευση-άρδευση της περιοχής, αλλά και να αξιοποιηθεί το φράγμα στον καταδυτικό τουρισμό. Για την υλοποίηση του στόχου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από δύτες και κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού επιχείρηση εντοπισμού, ανάσυρσης και εξουδετέρωσης των επικίνδυνων πυρομαχικών.

«Χωματερή»
Φεύγοντας οι Γερμανοί από την Κρήτη πέταξαν στη λίμνη του Αλμυρού μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, ενώ η ίδια περιοχή για δεκαετίες είχε μεταβληθεί σε? χωματερή.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τον βυθό 120 βλήματα, όλμοι, οβίδες, σφαίρες, νάρκες, αλλά και 32 αυτοκίνητα, οκτώ μηχανές και άλλα άχρηστα αντικείμενα.
«Εχουν απομείνει περίπου 70 βλήματα σφηνωμένα στον βυθό και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκόλλησής τους. Θέλουμε το συντομότερο να καθαριστεί η λίμνη, ώστε να προχωρήσουν τα έργα», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο δήμαρχος Γαζίου Γιώργος Μαρκογιαννάκης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι, παρουσία του εισαγγελέα Ηρακλείου Νίκου Μαρκάκη, λαμβάνονται μέτρα για την προστασία του υγρότοπου του Αλμυρού, που πηγάζει από τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη και δίνει 820.000 κυβικά υφάλμυρου νερού το 24ωρο.
Πηγή: Καθημερινή (Μανόλης Κοκολάκης) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου