2/7/10

Δεν σκότωσε κόμπρα την Κλεοπάτρα

Νέα θεωρία

Η τελευταία βασίλισσα ελληνιστικού βασιλείου έβαλε τέρμα στη ζωή της πίνοντας δηλητήριο 
Η Κλεοπάτρα δεν πέθανε από δάγκωμα φιδιού, αλλά από δηλητήριο που κατάπιε για να δώσει τέλος στη ζωή της. Ο γερμανός καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τρίερ Κριστόφ Σέφερ καταρρίπτει την εδώ και αιώνες διατυπωμένη θεωρία ότι η βασίλισσα της Αιγύπτου αυτοκτόνησε αφήνοντας μια κόμπρα να τη δαγκώσει. «Για μένα είναι βέβαιο ότι δεν επρόκειτο για κόμπρα» δήλωσε ο κ. Σέφερ με την ευκαιρία της προβολής από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΖDF ενός προγράμματος αφιερωμένου στην Κλεοπάτρα.

Ο κ. Σέφερ μελέτησε μαρτυρίες της εποχής και συμβουλεύτηκε ειδικούς στην τοξικολογία. Υποστηρίζει ότι η διάσημη για την ομορφιά της και την επιρροή της στον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο βασίλισσα πέθανε από έναν συνδυασμό τοξικών δηλητηρίων, που της προκάλεσαν έναν ήρεμο και χωρίς πόνους θάνατο, όπως επιβεβαιώνει και ο ρωμαίος ιστορικός Δίων Κάσιος. Το δάγκωμα της αιγυπτιακής κόμπρας δεν προκαλεί τέτοιον θάνατο, αλλά αντιθέτως το θύμα, που παραλύει σιγά σιγά, βασανίζεται επί ώρες προτού καταλήξει. Εξάλλου οι θερμοκρασίες τον μήνα Αύγουστο ήταν πολύ υψηλές και εκείνη την εποχή, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εντελώς απίθανο ένα φίδι να μην είχε πέσει σε χειμερία νάρκη.
Αρχαίοι πάπυροι αναφέρουν επίσης ότι η Κλεοπάτρα ήξερε από δηλητήρια και σε μια περίπτωση αναφέρεται ότι τα δοκίμαζε κιόλας. Ενας τέτοιος θάνατος, υποστηρίζει ο καθηγητής, ταιριάζει με τον τρόπο που θέλησε να πεθάνει η Κλεοπάτρα, όπως επίσης και με το γεγονός ότι θέλησε να τη συνοδεύσουν στον άλλο κόσμο και δύο υπηρέτριές της.
Ο καθηγητής Σέφερ συνεργάστηκε με τον γερμανό τοξικολόγο Ντίτριχ Μεμπς για να βρουν ποιο δηλητήριο μπορεί να ήπιε η Κλεοπάτρα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν κώνειο μαζί με ακόνιτο και όπιο. Ο συνδυασμός αυτών των δηλητηρίων επιφέρει έναν ήσυχο θάνατο, υποστηρίζει ο καθηγητής, σαν αυτόν της Κλεοπάτρας. Στο ερώτημα για ποιον λόγο επί 2.000 χρόνια επικρατούσε η θεωρία του φιδιού, ο κ. Σέφερ ανέφερε ότι ο κόσμος εύκολα ακολουθεί τη διαδεδομένη άποψη και ότι, επειδή κατά καιρούς η Κλεοπάτρα απεικονιζόταν με ένα φίδι στα χέρια της, ήταν πιο εύκολο να γίνει πιστευτή αυτή η θεωρία. Οι εικόνες αυτές είναι ενδεικτικές της αντίληψης για τη μετά θάνατον ζωή που είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου