16/7/10

Η γλυκιά μουσική του ήλιου...


Τη δική του «ατμοσφαιρική» μουσική παράγει ο ήλιος, σύμφωνα με τους επιστήμονες


Οι επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά τις μουσικές αρμονίες που παράγονται από το μαγνητικό πεδίο στην εξώτερη ατμόσφαιρά του    
                                   
Μέχρι σήμερα ο ήλιος υπήρξε πηγή έμπνευσης για χιλιάδες τραγούδια ή μουσικές. Ομως, πλέον, οι επιστήμονες γνωρίζουν μετά βεβαιότητας ότι το άστρο που βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος δεν έχει ανάγκη από «δανεικές» μουσικές, αφού παράγει μόνο του τη δική του «ατμοσφαιρική»... μουσική, η οποία μάλιστα καταγράφηκε απ’ τον άνθρωπο.
Αστρονόμοι του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ κατάφεραν να καταγράψουν για πρώτη φορά τις απόκοσμες μουσικές αρμονίες που παράγονται από το μαγνητικό πεδίο στην εξώτερη ατμόσφαιρα του ήλιου.

Ανακάλυψαν ότι τεράστια μαγνητικά κυκλώματα που είχαν παρατηρηθεί να περιελίσσονται στην εξωτερική στιβάδα της ατμόσφαιρας του ήλιου, γνωστά ως στεφανιαία κυκλώματα, πάλλονται σαν χορδές μουσικών οργάνων ή σε άλλες περιπτώσεις συμπεριφέρονται σαν μουσικά κύματα που εκπέμπουν πνευστά μουσικά όργανα. Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες αυτών των κυκλωμάτων, τα οποία μπορεί να έχουν και πάνω από 60.000 μίλια μήκος, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναπαράγουν τον ήχο μετατρέποντας τους ορατούς παλμούς σε ήχους, επιταχύνοντας παράλληλα τη συχνότητά τους έτσι ώστε να μπορεί να γίνει καταληπτή απ’ το ανθρώπινο αυτί. 
Ο καθηγητής Ρομπέρτους φον Φέι Ζίμπενμπιργκεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ηλιακής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ, δήλωσε: «Ηταν παράξενα όμορφο και συναρπαστικό ν’ ακούει κανείς αυτούς τους ήχους για πρώτη φορά από μια τόσο μεγάλη και δυνατή πηγή. Είναι ένα είδος μουσικής, αφού διαθέτει αρμονία. Μας παρέχει έναν νέο τρόπο γνώσης του ήλιου και μας δίνει μια νέα άποψη της φυσικής που αφορά τις εξωτερικές στιβάδες, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τα εκατομμύρια βαθμούς».
Οι επιστήμονες επίσης ανακάλυψαν ότι τα πεδία πάλλονται προς τα μπρος και προς τα πίσω μ’ έναν τρόπο που μιμείται τα ακουστικά κύματα στα πνευστά όργανα. Ο επικεφαλής της ομάδας τόνισε: «Αυτά τα πεδία ταλαντώνονται σαν χορδές κιθάρας ή σαν τον αέρα στα πνευστά. Με τον καιρό, τα κύματα πεθαίνουν και αυτό μας λέει καινούργια πράγματα για την ατμόσφαιρα του ήλιου».

Πηγή: Έθνος (Μαρία Κράλλη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου