7/7/10

Να καταργηθούν τα δημόσια σχολεία για ειδικές ανάγκες επειδή είναι πολυδάπανα

Με επιστολή της, της 21-04-2010, απευθυνόμενη προς την υπουργό Παιδείας κα Διαμαντοπούλου, τους υφυπουργούς κα Χριστοφιλοπούλου και κ. Πανάρετο, τον Περιφερειακό Δ/ντή κ. Ι. Κουμέντο και κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Αντιπολίτευσης κ. Α. Σαμαρά, η Διευθύντρια Β’θμιας Εκπ/σης Γ’ Αθήνας κα Λ. Μιχαηλίδου ζητάει, ούτε λίγο ούτε πολύ … την κατάργηση όλων των «διαφοροποιημένων», δημόσιων σχολείων της περιοχής της (ή και της χώρας, όπως προκύπτει από το σκεπτικό της επιστολής) για λόγους εξοικονόμησης πόρων!
Όπως διαβάζουμε στην επιστολή (οι υπογραμμίσεις από την συντάκτρια της επιστολής): «…τα έξοδα αυτά είναι δυνατόν να περιοριστούν σημαντικά, εάν κάθε Δήμος φροντίσει να έχει το δικό του σχολείο. … Επίσης, … να υπάρχει ένας βασικός κορμός μαθημάτων με πολλά μαθήματα για όλους τους μαθητές, ακόμη και γι’ αυτούς με ειδικές ανάγκες … και με την κατάργηση όλων των άλλων διαφοροποιημένων σχολείων που πραγματικά αφαιμάζουν το δημόσιο ταμείο χωρίς να δίνουν και ίσες ευκαιρίες στα παιδιά μας (μιλώ για τα Μουσικά, Καλλιτεχνικά, ΤΑΔ, Πειραματικά, Τμήματα Ένταξης) … θα εκλείψουν θεσμοί και υποθεσμοί, που εξανεμίζουν το διδακτικό προσωπικό και που πολλές φορές δεν μπορούν να τους στηρίξουν (ΚΕΣΥΠ, ΓΡΑΣΕΠ, ΓΡΑΣΥ, ΕΚΦΕ, ΣΣΝ, Αγωγή Υγείας, Σχολικές Δραστηριότητες, Βιβλιοθήκες». 

Στη συνέχεια, η κα Μιχαηλίδου παραθέτει κατάλογο δαπανών των σχετικών σχολείων της περιοχής της, που είναι το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιλίου, το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο-ΤΕΕ Ιλίου, το Ειδικό Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Αιγάλεω και το αντίστοιχο Κέντρο Εκπαίδευσης Τυφλών-Πολυαναπήρων Αιγάλεω. Τα έξοδα αυτά, που τα κοστολογεί σε 151.000 ευρώ μηνιαίως, αφορούν στη μεταφορά των μαθητών με πούλμαν, δεδομένου ότι τα σχολεία αυτά δέχονται μαθητές από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και επειδή οι μαθητές με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες δεν μπορούν να μετακινηθούν με τα συμβατικά μέσα μεταφοράς.
Η επιστολή αυτή δεν κοινοποιήθηκε στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλ. τις σχολικές κοινότητες των θιγομένων σχολείων, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, ούτε και στην ΕΛΜΕ της περιοχής. Όλοι αυτοί ενημερώθηκαν στις αρχές Ιουνίου, καταρχήν από τον αιρετό της Ειδικής Αγωγής κ. Φ. Ανδρεόπουλο, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μόλις αντελήφθη την εξωφρενική πρωτοβουλία της προϊσταμένης της δημόσιας εκπαίδευσης της Γ’ Αθήνας.
 
Είχε, όμως, ήδη προλάβει ν’ αντιδράσει … η αξιωματική αντιπολίτευση ή τουλάχιστον η βουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία, σε ερώτησή της με ημ. 1 Ιουνίου 2010, υποστηρίζει το αίτημα της κας Μιχαηλίδου, «επειδή η εθνική μας οικονομία βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και η περικοπή δαπανών, όπου είναι εφικτή, είναι εξαιρετικά σημαντική».

«Όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή»
Τι λένε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για όλ’ αυτά;
Σε συνάντησή τους, στις 25 Ιουνίου, με την κα Μιχαηλίδου, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Γ’ Αθήνας και αντιπροσωπεία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των μαθητών και των καθηγητών των ειδικών σχολείων και του Μουσικού Γυμνασίου, διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ζήτησαν από την Δ/ντρια τουλάχιστον να τροποποιήσει την πρότασή της, εφόσον όπως η ίδια ισχυρίζεται, δεν αποβλέπει στην εξάλειψη των σχολείων αυτών αλλά σε «ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα», επισημαίνοντας ότι η μεταφορά των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους δήμους, με την υπάρχουσα (ανύπαρκτη) εκπαιδευτική δομή και οικονομική κατάσταση, μόνον στην εξαφάνιση αυτής της εκπαίδευσης μπορεί να οδηγήσει. Η κα Μιχαηλίδου αρνήθηκε, λέγοντας ότι καταθέτει το όραμά της για μια άλλη εκπαίδευση και δεν την αφορούν οι πρακτικές συνέπειες. Αρνήθηκε επίσης να παρευρεθεί στο Σχολικό Συμβούλιο του Μουσικού Γ/σιου και να συζητήσει με γονείς και καθηγητές.
Από πλευράς γονέων, έχει ήδη κινητοποιηθεί η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων, που ζητά μεταξύ άλλων την παραίτηση της κας Μιχαηλίδου από τη θέση της Δ/ντριας Β’θμιας Εκπ/σης και την ξεκάθαρη στάση του Υπ. Παιδείας πάνω στην πρωτοβουλία της.
Παράλληλα, με ομόφωνο ψήφισμά του της 28/6/2010, το Σχολικό Συμβούλιο  του Μουσικού Γ/σιου Ιλίου, λέει μεταξύ άλλων τα εξής:
Επειδή … (τα σχολεία αυτά), όχι μόνον δεν καταστρατηγούν την αρχή των ίσων ευκαιριών, αλλά προσφέρουν τη μοναδική, στο πλαίσιο του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας, δυνατότητα στα παιδιά όλων των κοινωνικών στρωμάτων, να εκπαιδευτούν δωρεάν και με αποδεδειγμένα υψηλής ποιότητας παροχή εκπ. υπηρεσιών…
Επειδή η λειτουργία των Ειδικών σχολείων είναι αναγκαία για λόγους επιβίωσης για τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες και η πρόταση για την κατάργησή τους έχει χαρακτήρα κοινωνικά ανήθικο και απάνθρωπο
Επειδή η κατάργηση δημόσιων σχολείων και … εκατοντάδων θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών επιδεινώνει την ήδη καταρρακωμένη εικόνα της δημόσιας Παιδείας στη χώρα μας, αλλά και τη ραγδαία αυξανόμενη ανεργία του κλάδου…

Επειδή όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή
Ζητούμε:
 •Από το ΥΠΔΒΜ να απαντήσει άμεσα εάν συμμερίζεται τις απόψεις της κας Μιχαηλίδου και εάν όχι να την απαλλάξει από τα καθήκοντά της στη συγκεκριμένη θέση ευθύνης
•Από τους αιρετούς του κλάδου να εκφράσουν αρνητική κρίση για την κα Μιχαηλίδου, σε όλες τις επόμενες κρίσης, με την αιτιολογία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της
•Καλούμε το Σεπτέμβριο όλη την εκπαιδευτική κοινότητα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Δ/νσης Β’θμιας Γ’ Αθήνας
•Ζητούμε την συνυπογραφή του ψηφίσματός μας από την εκπαιδευτική κοινότητα όλων των θιγομένων σχολείων πανελληνίως.
Η σχολική κοινότητα προειδοποιεί οποιονδήποτε επιβουλεύεται τη δωρεάν και δημόσια παιδεία της χώρας μας, τη μόρφωση των παιδιών και την εργασία των εκπαιδευτικών λειτουργών, ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δίκαιη αγανάκτηση και την αποφασιστική αντίδραση όλων μας, μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών».

 1 Επίσημος θεσμός για όλα τα δημόσια σχολεία, όπου συμμετέχουν η δ/νση του σχολείου, οι καθηγητές, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, το 15μελές των μαθητών, ο/η σχολικός σύμβουλος που έχει το σχολείο στην ευθύνη του και εκπρόσωπος του δήμου, όπου ανήκει το σχολείο. Στο συγκεκριμένο σχολικό συμβούλιο υπήρχε απαρτία όλων των φορέων.
Πηγή: Η Εποχή (Αγγέλικας Σαπουνά) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου