14/7/10

Συνέδριο για τη σωτηρία των τίγρεων στην Ινδονησία


Εκπρόσωποι από 13 χώρες στις οποίες ζουν οι τελευταίες τίγρεις πραγματοποιούν συνάντηση στο Μπαλί, σε μια προσπάθεια να συντάξουν ένα σχέδιο δράσης για την προστασία τους.

Το συνέδριο στο Μπαλί είναι ένα πρώτο βήμα εν όψει της «Συνόδου των Τίγρεων»  που έχει προγραμματιστεί τον Σεπτέμβριο στην Αγία Πετρούπολη.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, ο Ινδονήσιος υπουργός Δασών Zulkifli Hasan, τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ότι «Μαζευτήκαμε εδώ για να συζητήσουμε για ένα σχέδιο δράσης για την προστασία των τίγρεων, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν».
«Από τα 9 υποείδη μόνο τα 6 υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη», επισήμανε ο ίδιος.
«Στην Ινδονησία μόνο η τίγρης της Σουμάτρας υπάρχει ακόμα, ενώ τα άλλα δύο υποείδη έχουν εξαφανιστεί».

Ο πληθυσμός της τίγρης της Σουμάτρας περιορίζεται μόνο στα 400 άτομα.
Σημαντικοί παράγοντες για την εξαφάνιση των τίγρεων, είναι η παράνομη λαθροθηρία και η δραματική συρρίκνωση των βιοτόπων τους τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Ταμείου της Φύσης (WWF), μόνο 3,200 τίγρεις έχουν απομείνει στον πλανήτης από τις 100,000 που υπήρχαν στις αρχές του 20ου αιώνα.
Οι κυριότερες απειλές για τις τίγρεις είναι η απώλεια των ενδιαιτημάτων τους, το παράνομο εμπόριο και η κλιματική αλλαγή.
O Harry Santoso, επίσημος αξιωματούχος της Ινδονησίας, δήλωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει διεθνή βοήθεια 175 εκατ. δολαρίων, για τη χρηματοδότηση προγράμματος για το διπλασιασμό του πληθυσμού των τίγρεων της Σουμάτρας μέχρι το 2022 .
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου