21/7/10

Κίνα: μεγάλη οικολογική καταστροφή από τη διαρροή πετρελαίου


Τις παραλίες της Κίτρινης Θάλασσας απέκλεισαν οι Αρχές της Κίνας λόγω τηςπετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε την Παρασκευή στο λιμάνι Dalian, έπειτα από εκρήξεις σε αγωγούς που μετέφεραν αργό πετρέλαιο.

Αμέσως ξεκίνησαν προσπάθειες για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας, ενώ το λιμάνι έκλεισε.
Στις επιχείρηση συμμετέχουν 40 σκάφη συλλογής πετρελαίου και  εκατοντάδες αλιευτικά. Παράλληλα, Κινέζοι εργάτες προσπαθούν να καθαρίσουν τις παραλίες της Κίτρινης Θάλασσας από το πετρέλαιο, ωστόσο είναι εφοδιασμένοι μόνο με γάντια και περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Πέντε ημέρες μετά την έκρηξη των αγωγών, το πετρέλαιο διαχέεται σε έκταση 430 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η διαρροή πετρελαίου σταμάτησε, ωστόσο οι πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα που έχει ήδη διαρρεύσει είναι συγκεχυμένες.
Στην περιοχή έχει σπεύσει και ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να καταγράψει την επιχείρηση εκκαθάρισης της πετρελαιοκηλίδας.
Η Greenpeace Κίνας τράβηξε φωτογραφίες που μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής και εκφράζει φόβους ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, «η πετρελαιοκηλίδα θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή, την ποιότητα των υδάτων και τα θαλάσσια πτηνά».
Οι παραλίες έχουν καλυφθεί ολοσχερώς με πετρέλαιο και το έργο των εργατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση καθαρισμού είναι πάρα πολύ δύσκολο καθώς δεν είναι εφοδιασμένοι με ειδικές στολές και φορούν μόνο γάντια.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Κίνας στη θάλασσα έχουν διαρρεύσει 1.500 τόνοι πετρελαίου, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχουν επίσημα και ακριβή στοιχεία σχετικά με την πραγματική ποσότητα.
Πηγή: Associated Press 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου