18/7/10

Πόλεις που αγαπούν τους κατοίκους τους

ΣΤΟ τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Monocle» (ένα περιοδικό που καλύπτει θέματα διεθνών σχέσεων, επιχειρηματικότητας, πολιτισμού, αρχιτεκτονικής και ντιζάιν και που στα λίγα χρόνια της κυκλοφορίας του έχει κερδίσει ένα πολύ μεγάλο, διεθνές αναγνωστικό κοινό, από εκείνο που στα μίντια ονομάζουμε «δυναμικό») υπάρχει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στις πόλεις του κόσμου οι οποίες, με βάση ορισμένα πολύ συγκεκριμένα κριτήρια που έβαλαν και ερεύνησαν οι άνθρωποι του περιοδικού, επελέγησαν ως οι καλύτερες για να ζήσει κάποιος «μια ξέγνοιαστη, πολιτισμένη και καλά οργανωμένη ζωή».
Μια γεύση, εδώ, ευρωπαϊκή...
ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα πρωτεία. Είναι «κόμβος», εύκολα προσβάσιμο, με άριστο συγκοινωνιακό δίκτυο. Εχει εξαιρετική πολιτιστική ζωή. Είναι καθαρή πόλη, δεν έχει θόρυβο και έχει αποκτήσει πολλούς και μεγάλους πνεύμονες πρασίνου. Επίσης, έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας (8 δολοφονίες πέρυσι και μόνο 900 διαρρήξεις), άριστη ιατρική περίθαλψη, εξαίσια αρχιτεκτονική, 5 καταστήματα Zara και 10 Starbucks.

Η ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ είναι δεύτερη - σταθερή αξία. Η αρχιτεκτονική της είναι επικεντρωμένη στον κοινωνικό τρόπο ζωής. Οι άνθρωποι φροντίζουν ο ένας τον άλλον. Το πρωί, όταν φεύγει κάποιος από την πολυκατοικία του με αυτοκίνητο για δουλειά, θα έχει κανονίσει να πάρει και άλλους τρεις ή τέσσερις μαζί του. Οι ποδηλατόδρομοι είναι άπειροι και καλά οργανωμένοι. Εχει 13 εστιατόρια με αστέρι Μισελέν. Δεν κοστίζει ούτε ένα σεντ για να φτιάξει κάποιος εταιρεία - σε πέντε λεπτά έχεις τελειώσει με τις διατυπώσεις και τη χαρτούρα και σε 10 μέρες έχεις πάρει την άδεια λειτουργίας της.
Η ΖΥΡΙΧΗ - αγαπημένη πόλη για εκείνους που κάνουν μπίζνες. Υπάρχει μια διάκριση εδώ, όσον αφορά τη σύσταση εταιρειών. Ο Ελβετός θέλει μόνο 2 μέρες για να εγγράψει την εταιρεία του και να πάρει την άδεια. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πρέπει να περιμένουν 14 μέρες. Οι εκτός Ε.Ε., μέχρι 4 εβδομάδες. Στη Ζυρίχη αντιστοιχούν 116 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου σε κάθε κάτοικό της. Υπάρχουν 4.278 παγκάκια στο κέντρο της πόλης για να ξαποστάσει κάποιος. Και έχει το καλύτερο, ίσως, σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών σε όλη την Ευρώπη. Το μειονέκτημά της είναι τα ταξί της που, όπως λέει το «Monocle», θα έπρεπε να ήταν φθηνότερα και καθαρότερα.
ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, μπήκε στις πρώτες θέσεις -συγκεκριμένα στην 6η. Αυτό, σύμφωνα με το περιοδικό, οφείλεται στην εντυπωσιακή βελτίωση του επιπέδου ζωής στις λίγο πιο έξω από το κέντρο συνοικίες του. Το σύστημα υγείας της Γαλλίας είναι δωρεάν για όλους και, σύμφωνα με τον Παγκόσμο Οργανισμό Υγείας, «το καλύτερο στον κόσμο». Το μετρό είναι «συνεπές» και φτηνό. Είναι, ίσως, η ωραιότερη πόλη στον κόσμο για να την περπατήσεις, «όπου και αν γυρίσεις το βλέμμα σου θα δεις μια εικόνα για καρτ ποστάλ».
Η ΜΑΔΡΙΤΗ χαρακτηρίζεται ανερχόμενη δύναμη. Μπορεί η χώρα, η Ισπανία, να είναι σε κακά οικονομικά χάλια, αλλά η πρωτεύουσά της μοιάζει να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Εχει πολύ χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι ανοιχτά μέχρι όποια ώρα θέλουν, όπως και πολλά καταστήματα τα Σαββατοκύριακα. Το ζήτησαν μάλιστα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι! Οπως το Παρίσι, επενδύει πολλά χρήματα σε οικιστικά συγκροτήματα στο κέντρο και στα περίχωρα της πόλης. Οι τιμές αγοράς των διαμερισμάτων στη Μαδρίτη κάνουν το Κολωνάκι να φαντάζει παράλογο.
Η ΛΙΣΑΒΟΝΑ, στην 25η θέση. Ελάχιστη εγκληματικότητα - 4 φόνοι πέρυσι, 1.000 διαρρήξεις. 2.780 ώρες ηλιοφάνειας το 2009. Ανθούν και η δημόσια και η ιδιωτική εκπαίδευση. Φτιάχνεις προσωπική εταιρεία σε 3 ώρες και κοστίζει 36ο ευρώ. Εχει 9 καταστήματα Zara και μόνο ένα Starbucks. Το «Monocle» λέει ότι θα πρέπει η κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές να σταματήσουν να δίνουν άδειες για ανέγερση εμπορικών κέντρων (Malls), που έχουν πνίξει, εμπορικά και αισθητικά, την πόλη.
Πηγή:
enet.gr (Χρήστος Μιχαϊλίδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου