28/7/10

Plastiki: 12.500 πλαστικά μπουκάλια στη θάλασσα για καλό σκοπό

Στον κόλπο του Σίδνεϊ κατέπλευσε τη Δευτέρα τοκαταμαράν «Plastiki» που, έπειτα από τέσσερις μήνες μάχης με τα κύματα, ολοκλήρωσε επιτυχώς τον διάπλου του Ειρηνικού Ωκεανού. Το καταμαράν «Plastiki» είναι φτιαγμένο από 12.500 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

Στόχος της ομάδας του «Plastiki» ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη θαλάσσια ρύπανση, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα πλαστικά που πετούν οι άνθρωποι στις θάλασσες και στις ακτές.
Λίγο πριν φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, τα μέλη του πληρώματος του πλστικού καταμαράν παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και μίλησαν στους δημοσιογράφους για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στο ταξίδι τους.

«Έχουμε την τάση να βλέπουμε τα πλαστικά ως αντικείμενα μιας χρήσης και έπειτα να τα πετάμε, καταστρέφοντας το οικοσύστημα. Με το καταμαράν ‘’Plastiki’’ θέλαμε να πληροφορήσουμε και να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους, δείχνοντας παράλληλα ότι εκτός από προβλήματα υπάρχουν και λύσεις» τόνισε ο επικεφαλής του πληρώματος, David de Rothschild.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Rothschild εξέφρασε την ανησυχία του για τη σοβαρή υποβάθμιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους τα μέλη του πληρώματος είδαν πολύ λίγα ψάρια και ελάχιστα θηλαστικά.
«Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι ωκεανοί χρειάζονται απεγνωσμένα τη βοήθειά μας», ανέφερε.
Το «Plastiki» είναι το πρώτο καταμαράν που αποτελείται μόνο από πλαστικά μπουκάλια, για τη συγκόλληση των οποίων  χρησιμοποιήθηκε αλοιφή από ζάχαρη και φιστίκια.
Ο David de Rothschild εμπνεύστηκε το όραμα «Plastiki», όταν διάβασε μια μελέτη του UNEP για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα. Το δεκαμελές πλήρωμα του πρωτότυπου καταμαράν ξεκίνησε το ταξίδι του τον Μάρτιο από το Σαν Φρανσίσκο, πάλεψε με τα κύματα και τις καταιγίδες και τελικά έφτασε με επιτυχία στον προορισμό του.
Σε δηλώσεις του ο διευθυντής του UNEP, Achim Steiner, τόνισε ότι το ταξίδι με το καταμαράν «Plastiki» θα παρακινήσει το UNEP να προσπαθήσει με μεγαλύτερη ένταση για τη σωστή ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις λύσεις που υπάρχουν.
«Δεν μαθαίνεις κάθε μέρα ότι μια έκθεση του UNEP ενέπνευσε κάποιον να κάνει κάτι τόσο σημαντικό», κατέληξε ο κ. Steiner.
Πηγή: UNEP 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου