23/8/10

Φοιτητές - «μετανάστες» 5.500 αριστούχοι

Απομακρύνεται το όνειρο για σπουδές στον τόπο κατοικίας για τους υποψήφιους που συγκέντρωσαν τουλάχιστον 17.000 μόρια. Αιτία ο πληθωρισμός των αριστούχων και οι περιορισμένες θέσεις στις καλές σχολές 
Τη λύση της «μετανάστευσης» σε σχολές που εδρεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους αναγκάζονται να επιλέξουν περίπου 5.500 υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τουλάχιστον 17.000 μόρια. 
Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό υψηλόβαθμων υποψηφίων οι οποίοι -λόγω του πληθωρισμού αριστούχων και των περιορισμένων θέσεων στις καλές σχολές- τίθενται «εκτός στόχου», αφού το όνειρο για σπουδές στο τμήμα της πρώτης επιλογής που βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας τους απομακρύνεται. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι θα βρεθούν μπροστά σε τέσσερις επιλογές:

-  Σπουδές σε ένα πιο χαμηλόβαθμο τμήμα που δεν ήταν στις προτεραιότητές τους.
-  Εισαγωγή στη σχολή πρώτης προτίμησης αλλά σε πόλη μακριά από τον τόπο κατοικίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον «προϋπολογισμό» της οικογένειας.
-  Συμμετοχή στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις για βελτίωση της βαθμολογίας.
-  Συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τον επόμενο χρόνο για διεκδίκηση του 10% των θέσεων.


Είναι χαρακτηριστικό ότι τη φετινή χρονιά 18.317 υποψήφιοι συγκεντρώθηκαν στη βαθμολογική κλίμακα 17-20, όταν τα δύο προηγούμενα χρόνια οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 17.800 (2009) και 16.221 (2008). Ο μεγάλος αριθμός υψηλόβαθμων υποψηφίων μειώνει δραματικά τις πιθανότητες για επιτυχία στις σχολές πρώτης προτίμησης, με τα ποσοστά να πέφτουν για ορισμένα τμήματα κάτω του 10%.
Αξίζει να επισημανθεί ότι φέτος, λόγω της πτώσης των βάσεων που αναμένεται και για τα υψηλόβαθμα τμήματα, 119 σχολές θα «χρειαστούν» πάνω από 17.000 μόρια. Πρόκειται για τα πλέον περιζήτητα τμήματα ανά επιστημονικό πεδίο, καθώς πέρυσι δηλώθηκαν στα μηχανογραφικά δελτία ως πρώτη προτίμηση από 31.436 υποψηφίους.
Τα χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας, εξαιτίας της άμεσης απορρόφησης των αποφοίτων τους στον δημόσιο τομέα, παρατηρούνται στα Παιδαγωγικά τμήματα, σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές.
Ενδεικτικό της «μάχης» που δίνουν οι αριστούχοι για μία θέση που οδηγεί στην όλο και μικρότερη «αγκαλιά» του Δημοσίου, είναι ότι στο Οικονομικό (ΣΣΑΣ) Γενικής Σειράς είχαν διατεθεί πέρυσι 20 θέσεις, είχε δηλωθεί ως πρώτη προτίμηση από 311 υποψηφίους και τελικά μόλις το 6,4% εξ αυτών κατάφερε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη θέση.
Σε... καλύτερη μοίρα ήταν όσοι είχαν ως πρώτη επιλογή το τμήμα Ικάρων (ΣΙ) Μηχανικών (ΣΜΑ) Γενικής Σειράς, αφού πέρασε το 12,5%, ενώ για το Ιατρικό (ΣΣΑΣ), το ποσοστό επιτυχίας γι’ αυτούς που το επέλεξαν στην πρώτη θέση της λίστας του μηχανογραφικού έφτασε το 17,9%.
Αναφορικά με τη σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (για όλες τις κατηγορίες), το περσινό ποσοστό επιτυχίας έφτασε μόλις στο 8,3%, ενώ φέτος αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο εξαιτίας της μείωσης των θέσεων, της ανόδου των βάσεων στη συγκεκριμένη σχολή και του μεγαλύτερου αριθμού υποψηφίων που θα την... ψηφίσει.
Παραδείγματα
Οι πιθανότητες επιτυχίας για τα τμήματα - «μαγνήτες»

Τα λάθη στις Πανελλαδικές Εξετάσεις πληρώνονται ακριβά όταν οι υποψήφιοι έχουν βάλει ως στόχο να σπουδάσουν σε σχολές που επιλέγονται ως πρώτη προτίμηση από εκατοντάδες αριστούχους μαθητές. Μερικά παραδείγματα από την περσινή εμπειρία, είναι χαρακτηριστικά του ανταγωνισμού. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αριστούχοι στρέφονται προς τα Παιδαγωγικά τμήματα, τα οποία μπορεί να μην έχουν ακόμη την πρωτιά όσον αφορά τις βάσεις (προηγείται η Ιατρική Αθήνας), αλλά επιλέγονται από τους περισσότερους.
Στο Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης (18.887 μόρια πέρυσι), το ποσοστό επιτυχίας για όσους το επέλεξαν ως κορυφαία επιλογή στο μηχανογραφικό έφτασε μόλις στο 8,2%. Από κοντά, η σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. με 9,6%, ενώ στην τρίτη θέση και πάλι Παιδαγωγικό τμήμα, αλλά αυτή τη φορά της Αθήνας, με 10,1%. Στην 4η και 5η θέση συναντάμε δύο τμήματα του ΕΜΠ (Πολιτικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) με ποσοστά επιτυχίας 10,6% και 11% αντίστοιχα. Τη «χρυσή» δεκάδα με τα πιο δημοφιλή τμήματα κλείνει το Ιατρικό της Θεσσαλονίκης, με το 29,5% των περσινών υποψηφίων που το δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση, να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.
Ποσοστά επιτυχίας
Η εικόνα ανά πεδίο

Τα χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας για όσους στοχεύουν σε τμήματα άνω των 17.000 μορίων παρατηρούνται στο 5ο επιστημονικό πεδίο. Τα 16 τμήματα που θα ανοίξουν φέτος τις «πύλες» τους με 17.000 και πάνω, προσφέρουν 1.745 θέσεις, ενώ οι πρώτες προτιμήσεις σε αυτά είχαν φτάσει πέρυσι τις 5.615, ποσοστό επιτυχίας μόλις στο 31%. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στα κοινά τμήματα του 1ου και 2ου πεδίου, με το ποσοστό επιτυχίας (με βάση την αναλογία πρώτες προτιμήσεις/θέσεις εισακτέων) να φτάνει το 33,3%. Στα 18 υψηλόβαθμα τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, τις 2.910 θέσεις τις διεκδίκησαν πέρυσι (ως πρώτη επιλογή) 6.212, καταγράφοντας έτσι ποσοστό επιτυχίας 46,8%.
Στατιστικά
Εκτός στρατιωτικών σχολών 8 στους 10 υποψηφίους

Αναφορικά με τα 90 πανεπιστημιακά τμήματα (πλην Στρατιωτικών-Αστυνομικών), το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνάει οριακά το 55%. Αντίθετα, μαύρα είναι τα μαντάτα για όσους στοχεύουν στα 24 Στρατιωτικά τμήματα που θα έχουν βάση πάνω από 17.000 μόρια. Οι θέσεις που διατίθενται είναι ελάχιστες (κατά μέσο όρο 15 ανά τμήμα) και η ζήτηση πολλαπλάσια, εξαιτίας βέβαια της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης.
Ειδικότερα, τις 375 θέσεις διεκδίκησαν πέρυσι 1.972 υποψήφιοι, με το ποσοστό αποτυχίας να αφορά το 81%. Σχετικά με το αντίστοιχο ποσοστό στις 3 σχολές Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, έφτασε το 91,7% αφού από τους 1.564 υποψήφιους που το δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση, εισήχθησαν μόλις 131.
Η μάχη της επόμενης χρονιάς
Ευκαιρίες και «παγίδες» για το 10%

«Δίκοπο μαχαίρι» αποδεικνύεται η επιλογή αρκετών αριστούχων υποψηφίων να επιλέξουν την επόμενη χρονιά των Πανελλαδικών Εξετάσεων, να υπαχθούν στην κατηγορία του 10% των θέσεων, καταθέτοντας, δηλαδή, μόνο το μηχανογραφικό δελτίο.
Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι, συνήθως χάνουν για λίγα μόρια τη σχολή πρώτης προτίμησης. Την επόμενη χρονιά καταθέτουν το μηχανογραφικό βάζοντας και πάλι ως πρώτη προτίμηση τη σχολή της αρεσκείας τους και προσδοκούν να πέσουν οι βάσεις. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν δικαιώνουν πάντα την επιλογή τους, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι βάσεις εισαγωγής που διαμορφώνονται για το 10% είναι υψηλότερες από αυτές για το 90%, τους απόφοιτους, δηλαδή, των γενικών λυκείων.
Για παράδειγμα, στους κερδισμένους της περσινής χρονιάς συμπεριλήφθηκαν οι υποψήφιοι της κατηγορίας του 10% των θέσεων που επέλεξαν το τμήμα Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ., αφού πέρασαν με 18.378 μόρια, όταν η βάση για το 90% των θέσεων είχε φτάσει τα 18.853.
Ευνοημένοι και οι υποψήφιοι για την Ιατρική Αθήνας, αφού όσοι κατέθεσαν απλώς το μηχανογραφικό χρειάστηκαν 142 λιγότερα μόρια από τους περσινούς συμμετέχοντες στις Πανελλαδικές.
Αντίθετα, χαμένοι ήταν όσοι επέλεξαν το τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, αφού η βάση για το 10% των θέσεων διαμορφώθηκε στα 19.291, όταν για το 90% ήταν μόλις 17.653. Αντίστοιχη η εικόνα στο τμήμα Ψυχολογίας Παντείου, με τη βάση για το 90% να φτάνει τα 17.789, ενώ για όσους προτίμησαν μόνο τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού χρειάστηκαν 19.031 μόρια.
Οσο για τα ποσοστά επιτυχίας; Είναι τα χαμηλότερα που παρατηρούνται σε όλες τις κατηγορίες υποψηφίων. Ενδεικτικά, στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου, από όσους το δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση, εισήχθη μόλις το 2,1%.
Το ίδιο ποσοστό επιτυχίας καταγράφηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας.
Τετάρτη ή Πέμπτη
Ανακοίνωση βάσεων

Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπ. Παιδείας. Παρά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε με τη διόρθωση των γραπτών λόγω της απεργίας των βαθμολογητών, το υπουργείο υπολογίζει ότι θα είναι έτοιμο να τις γνωστοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Πηγή: Έθνος (Μιχάλης Νιβολιανίτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου