7/8/10

Οι καύσωνες «υπογράφουν» την κλιματική αλλαγή


Το παρατεταμένο κύμα καύσωνα στις βορειο ανατο λικές ευρωπαϊκές χώρες και η ολοένα και συχνότερη εμφά νιση υψηλών θερμο κρα σιών τα τελευταία χρόνια ενισχύ ουν τους ισχυρισμούς περί της αλλαγής του κλίματος

Ισχυρό κύμα ζέστης σαρώνει Ευρώπη και Ρωσία τον φετινό Ιούλιο, καθώς η μεταβολή του κλίματος είναι σε εξέλιξη και έχει αυξηθεί η συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων. Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σε Γερμανία (Βερολίνο 36οC), Μ. Βρετανία (Λονδίνο 33οC) και Τσεχία (Πράγα 33οC).
Το παρατεταμένο κύμα καύσωνα, που διαρκεί εδώ και εβδομάδες, έχει κάνει κόλαση τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων της Βορειοανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας, οι οποίοι δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα.
Στις 12 Ιουλίου, στα νοτιότερα της Ρωσίας στην πόλη Μπάσκουντσακ, ο υδράργυρος ανέβηκε στους 44οC, θερμοκρασία σχεδόν κατά 12 βαθμούς ανώτερη από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή. Καλλιέργειες στην περιοχή, μεγαλύτερες σε έκταση από τη συνολική καλλιεργήσιμη γη της Μεγάλης Βρετανίας, υπολογίζεται ότι έχουν καταστραφεί λόγω ξηρασίας, αφού δεν έχει βρέξει από τον Απρίλιο.

Στα ύψη
Ο φετινός Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Μόσχα, εφόσον οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τα υψηλά επίπεδα του 1938. Στην Ευρώπη, αυξάνεται όλο και περισσότερο η συχνότητα καυσώνων, αλλά η διάρκειά τους είναι μικρότερη, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει το Κέντρο Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Στην έρευνα, η οποία αφορά στην κλιματική αλλαγή, μετέχουν επιστήμονες από την Κύπρο, την Τουρκία, την Ελβετία και όπως λέει ο επόπτης του Κέντρου, ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός: «Η αύξηση της θερμοκρασίας αποτυπώνεται τα τελευταία χρόνια στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έπαψαν να είναι ?ψυχρές? και πλήττονται από καύσωνες. Το 2003 ηλικιωμένοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία εξαιτίας του καύσωνα, καθώς δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι.
Φέτος ο υδράργυρος άγγιξε στο Βερολίνο τους 36οC, θερμοκρασία συνηθισμένη για τα ελληνικά καλοκαίρια, αλλά όχι για τη δροσερή γερμανική πρωτεύουσα. Τον Ιούλιο του 2006, στον Καναδά το θερμόμετρο είχε δείξει 35οC, εκπλήσσοντας αρχές και πολίτες.
Κανένα μεμονωμένο ακραίο γεγονός δεν συνδέεται μόνο του με την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η συχνότερη εμφάνισή τους ενισχύει τους ισχυρισμούς περί της αλλαγής του κλίματος».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ίδιο το φαινόμενο μπορεί να ξανασυμβεί ούτως ή άλλως, γι’ αυτό και αρκετοί μετεωρολόγοι λένε χαρακτηριστικά «έχουμε συναντήσει ξανά το φαινόμενο αυτό, π.χ. το 1958». Αλλά το ζήτημα είναι πόσο συχνά επαναλαμβάνεται.
Για παράδειγμα, η Γαλλία είχε ξαναδεί καύσωνα και τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα. Ωστόσο, δεν είχε βιώσει ξανά επί σειρά ετών καύσωνα, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια που σημειώθηκε το 2003, το 2005 και το 2006. Και μάλιστα τέτοιας έκτασης.
Κλιματικές μεταβολές: Είχαν γνώση οι... αρχαίοι ημών πρόγονοι
Το ζήτημα της μετα βολής του κλίματος απασχολεί την ανθρω πότητα από την αρχαιότητα. «Ο Αριστοτέλης είναι ο πρώτος από τον οποίο έχουμε σήμερα περιγραφή μεταβολών στο κλίμα», επισημαίνει κ. Ζερεφός.
Στα «Μετεωρολογικά» του περιγράφει τις κλιματικές αλλαγές που έγιναν στο Αργος, στην κοιλάδα του Νείλου και στη Μαύρη Θάλασσα. Μεταγενέστεροι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις αναφορές του Αριστοτέλη για να υποστηρίξουν την πτώση του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, ότι οφείλεται δηλαδή εν μέρει στη λειψυδρία. Ο πολιτισμός των Μυκηνών είχε στηριχθεί στο ελαιόλαδο και μια εκτεταμένη ξηρασία επέφερε σημαντική υποβάθμιση στην οικονομία του.
Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει η εσωτερική μεμψιμοιρία, να εξασθενήσει το Βασίλειο και να γίνει ευάλωτο στους εισβολείς - Δωριείς, οι οποίοι κατέλυσαν τον μυκηναϊκό πολιτισμό.
Η εκδοχή αυτή υποστηρίζεται από τους αρχαίους συγγραφείς Ησίοδο και Αριστοτέλη, οι οποίοι, μάλιστα, αναφέρουν το Αργος ως «πολυδίψιον».
Ανησυχούν οι επιστήμονες: Εντονη η αλλαγή στον πλανήτη
«Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε αυξήσει τη θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από μισό βαθμό και σε ορισμένες περιοχές πάνω από έναν βαθμό.
Η αύξηση αυτή συνεχίζεται με ρυθμό ανησυχητικό», εξηγεί ο κ. Ζερεφός και προσθέτει: «Εχουν αρχίσει να μειώνονται οι παγετώνες, να αλλάζει η ποιότητα των υδάτων και γενικά υπάρχει μια έντονη αλλαγή σε όλο τον πλανήτη, η οποία φαίνεται ήδη και θα επιδεινωθεί στα επόμενα 50 χρόνια, εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Ακραία φαινόμενα
Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων και οι επιπτώσεις στην οικονομία των χωρών που θα πλήττονται θα είναι ιδιαιτέρως αρνητικές. Θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στο ισοζύγιο του ύδατος παγκοσμίως, αλλά και στην υγεία.
Τα οικοσυστήματα θα υποστούν μεγάλες φθορές, όπως ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται αυτό, για παράδειγμα στις αλπικές περιοχές.
Στην Ελλάδα θα έχουμε μείζον πρόβλημα υδροφόρου ορίζοντα, ενώ οι καύσωνες προβλέπεται ότι θα είναι συχνότεροι, γεγονός το οποίο σε μια περιοχή σαν τη χώρα μας μπορεί να έχει συνέπειες στην αύξηση των δασικών πυρκαγιών».
Το Νοέμβριο στο Μεξικό: Σύνοδος για το Κλίμα
O μηχανισμός του Κιότο αντί να αναχαιτίσει τη μεταβολή του κλίματος, αντίθετα λειτούργησε ως χρηματιστήριο ρύπων, καθώς στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου στην εμπορία ρύπων και στο ίδιο το πετρέλαιο. Η Σύνοδος της Κοπεγχάγης το 2009 κατέληξε σε αποτυχία, αφού δεν επιτεύχθηκε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο ΟΗΕ πιέζει για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για το Κλίμα μέσα στο 2010 και συγκεκριμένα στην επόμενη σύνοδο στο Μεξικό τον Νοέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Καναδάς και η Ιαπωνία έχουν ήδη συμφωνήσει ότι έως το 2050 οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 50%, για να επιβραδυνθούν οι κλιματικές αλλαγές.
Πηγή: Έθνος (Διονυσία Λαγιου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου