25/8/10

Στις γυναίκες θα ανήκει η αγορά εργασίας

Το 2019 θα συνεισφέρουν περισσότερο στο οικογενειακό εισόδημα από τους άνδρες 
Προ των πυλών είναι πλέον η μεγάλη ανατροπή και η οριστική καταξίωση της γυναίκας ως του κυρίαρχου στοιχείου στους χώρους εργασίας: Οι έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο νικητής της οικονομικής κρίσης θα είναι γένους θηλυκού και ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία οι γυναίκες θα κερδίσουν τα ηνία στον επαγγελματικό χώρο. 
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Από τα έντεκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από τον Δεκέμβριο του 2007 στις ΗΠΑ το 66% ανήκε σε άνδρες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι άνδρες συνιστούν το 54% του εργατικού δυναμικού. Το 1970 οι γυναίκες συνέβαλαν κατά 6% στο οικογενειακό εισόδημα στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει φθάσει το 42,2%. Αν συνεχιστεί η τάση, η «μεγάλη ανατροπή» θα γίνει το 2019, όταν οι γυναίκες θα συμβάλλουν περισσότερο από τους άνδρες στο οικογενειακό εισόδημα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, στην ηλικιακή κατηγορία 30-44, υπάρχουν περισσότερες γυναίκες με πτυχίο παρά άνδρες. Σύμφωνα με μελέτη του Columbia Business School, σημειώνουν μεγαλύτερη επιτυχία οι επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερες γυναίκες.
Από τις 15 κατηγορίες επαγγελμάτων που θεωρούνται περισσότερο υποσχόμενα, μόνον δύο (πληροφορική και φρούρηση κτηρίων) είναι ανδρικά. Στα υπόλοιπα (νοσοκόμοι, οικιακοί βοηθοί, φροντίδα ανηλίκων) κυριαρχούν οι γυναίκες. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των επιχειρήσεων που δημιουργούνται από γυναίκες μεγαλώνει δύο φορές ταχύτερα από τον εθνικό μέσο όρο στις ΗΠΑ. Από τους δέκα φοιτητές που θα πάρουν πτυχίο το 2010 οι έξι είναι γυναίκες, ενώ γυναίκες είναι και το 60% των φοιτητών που θα πάρουν μεταπτυχιακό δίπλωμα. «Βρισκόμαστε στην αρχή ενός τσουνάμι», δηλώνει η Νάνσι Κόεν του Harvard Business School και εξηγεί ότι «μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια οι γυναίκες θα καταλάβουν τους χώρους εργασίας».
Χωρίς δουλειά
«Όταν η οικονομία αρχίσει και πάλι να κινείται, σε πέντε χρόνια, ένας στους έξι άνδρες ηλικίας 25-54 ετών δε θα δουλεύει», βεβαιώνει, εξάλλου, ο πρώτος οικονομικός σύμβουλος του Ομπάμα, Λάρι Σάμερς. Το θέμα απασχολεί ήδη τα αμερικανικά ΜΜΕ, με το περιοδικό Newsweek να αφιερώνει το εξώφυλλο στο θέμα και το θερινό τεύχος του μηνιαίου περιοδικού Atlantic να κηρύσσει το... «Τέλος του 'Ανδρα».

Πηγή: Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου