8/8/10

Ελληνική διατροφή για μάτια... δεκατέσσερα

Περισσότερα από 20.000 άτομα τυφλώνονται ετησίως λόγω κακής διατροφής

Το παραδοσιακό ελληνικό ελαιόλαδο, τα φρέσκα ψάρια και τα φρούτα εποχής -όλα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής- αναδεικνύονται ως οι καλύτεροι σύμμαχοι στην πρόληψη των οφθαλμικών παθήσεων.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνη Καφάτο, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η υποβιταμίνωση Α είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες και περισσότερα από 20.000 άτομα τυφλώνονται ετησίως λόγω κακής διατροφής. Εξάλλου δεύτερη αιτία στην πρόκληση της τύφλωσης παγκοσμίως είναι το γλαύκωμα, με τους πάσχοντες ασθενείς να εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C και αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος σε σύγκριση με άτομα χωρίς γλαύκωμα.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια παρουσιάζεται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ευθύνεται για το 15% - 17% της απώλειας όρασης στις ανεπτυγμένες χώρες.
Συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη
Με αφορμή διάλεξη που θα δώσει στο 3ο Διαπανεπιστημιακό Οφθαλμολογικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 24 - 26 Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Καφάτος επισημαίνει την ουσιαστική συμβολή στην πρόληψη των σημαντικότερων οφθαλμικών παθήσεων και χρόνιων νοσημάτων, της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής, στην οποία εξέχουσα θέσει έχει το ελαιόλαδο και η οποία περιλαμβάνει κατανάλωση τουλάχιστον 500g λαχανικών και 4-5 φρούτα ημερησίως, καθώς και 3-4 γεύματα θαλασσινών και ψαριών την εβδομάδα.
«Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που λαμβάνουμε μέσω της τροφής προστατεύουν από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και προλαμβάνουν την εμφάνιση καταρράκτη. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στους δακρυγόνους αδένες», συμπληρώνει ο κ. Καφάτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό συνέδριο θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία των οφθαλμικών παθήσεων, στη διαθλαστική χειρουργική, στις μεταμοσχεύσεις και στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Το συνέδριο διοργανώνεται από τις Οφθαλμολογικές Κλινικές του ΑΠΘ, του ΔΠΘ, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Κρήτης και Πατρών.
Πηγή: Αγγελιοφόρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου