3/8/10

Όποιος με πειράξει στον δρόμο, τον σκοτώνω


Σε ένα αμφιλεγόμενο ηλεκτρονικό παιχνίδι οι παίκτριες εκτελούν αυτούς που τις φλερτάρουν άκομψα 

Ταπεινωτικά σχόλια, χονδροειδή «κομπλιμέντα» και χυδαίες προτάσεις από επικίνδυνους αγνώστους... Δυστυχώς, ελάχιστες γυναίκες έχουν την τύχη να δηλώνουν ότι ουδέποτε έπεσαν θύματα λεκτικής σεξουαλικής παρενόχλησης από το «ισχυρό» φύλο, ενώ πολλές από αυτές που της έχουν βιώσει μετανιώνουν που δεν αντέδρασαν για να βάλουν τον «άξεστο» στη θέση του. 
Παθούσα και η ίδια, η ασιατικής καταγωγής καναδέζα Σουγίν Λόουι αποφάσισε να «εκδικηθεί», περνώντας όμως στην άλλη πλευρά: δημιούργησε ένα πολυσυζητημένο βιντεοπαιχνίδι με τον εύγλωττο τίτλο «Ηey, baby», όπου η παίκτρια έχει τη δυνατότητα να πάρει κυριολεκτικά το αίμα της πίσω «σκοτώνοντας» όποιον την προσεγγίσει με άκομψο τρόπο. Ο κανόνας είναι απλός: «Οποιος άντρας με προσβάλλει, τον σκοτώνω!».

Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι μια γυναίκα που κρατάει αυτόματο και περπατάει μέσα σε ένα αστικό τοπίο. Διάφοροι ανδρικοί χαρακτήρες πλησιάζουν την πρωταγωνίστρια με επιθετική διάθεση και ατάκες όπως «Παράτα τον άντρα σου κι έλα σε εμένα», «Κούκλα, είσαι να περάσεις μια νύχτα μαζί μου στο κρεβάτι;», και άλλες ακόμη πιο χυδαίες.
Ακούγονται επίσης φράσεις του τύπου «Δεν θέλω να σε προσβάλω, αλλά είσαι πολύ όμορφη» ή το αθώο «Μπορώ να σας βοηθήσω, δεσποινίς;». Απλώς και μόνο απευθύνοντάς της τον λόγο, η πρωταγωνίστρια έχει τη δυνατότητα να πει «Σε ευχαριστώ, καλή σου μέρα» ή να βγάλει ένα πιστόλι και να τινάξει στον αέρα τα μυαλά του ενοχλητικού αρσενικού. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσει απτόητη τον δρόμο της.
Το παιχνίδι δεν τελειώνει, δεν έχει «game over». « Ηθελα να φέρω στο φως ένα πρόβλημα που βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες. Δεν είχα καθόλου σχετικές γνώσεις και δυσκολεύτηκα πολύ να μάθω τα πάντα από το μηδέν. Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι επαγγελματικών αξιώσεων, αλλά λέει ό,τι χρειάζεται για τις άσχημες εμπειρίες των γυναικών που κινούνται σε δημόσιους χώρους », εξηγεί η Λόουι, υποστηρίζοντας ότι όλες οι ατάκες που ακούγονται στο βιντεοπαιχνίδι, όσο προσβλητικές, τρομακτικές ή γλοιώδεις και αν είναι, δεν αποτελούν προϊόν φαντασίας, αλλά προέρχονται από μαρτυρίες γυναικών που έχουν υποστεί λεκτική σεξουαλική παρενόχληση.
« Η ειρωνεία είναι ότι χρησιμοποίησα μια τυπικά αντρική μορφή βιντεοπαιχνιδιού, από εκείνα που ο πρωταγωνιστής πυροβολεί τους πάντες σε πρώτο πρόσωπο.Μπορεί κανείς να παίξει δωρεάν το «Ηey, baby»στην ιστοσελίδα www. heybabygame.com,και μέχρι στιγμής το κοινό έχει ανταποκριθεί θετικά. Εκείνο που είναι σημαντικό όμως είναι απλώς να συζητιέται το θέμα », λέει η 30χρονη δημιουργός του παιχνιδιού.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου