30/8/10

Κρούσματα ναρκοληψίας σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν για νέα γρίπη

Οι ασθενείς αποκοιμούνται παρά τη θέλησή τους
Ανησυχία έχει προκαλέσει ο εντοπισμός 22 κρουσμάτων ναρκοληψίας (οι ασθενείς αποκοιμούνται παρά τη θέλησή τους) στην Ευρώπη, σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί κατά την πανδημία της γρίπης Α (Η1Ν1)ν. Ελληνες και ξένοι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί τονίζοντας πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποδειχτεί εάν υπάρχει συσχετισμός.
Ειδικότερα, η γαλλική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας Προϊόντων Υγείας (ΑFSSΑΡS) ανακοίνωσε χτες πως μόνο στη Γαλλία εντοπίστηκαν έξι κρούσματα ναρκοληψίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλοι οι ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα μετά με τη χορήγηση του πανδημικού εμβολίου.
«Σε αυτό το στάδιο δεν έχει αποδειχθεί η ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στον εμβολιασμό και την εμφάνιση ναρκοληψίας», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, διευκρινίζοντας πως οι τρεις από τους ασθενείς είναι παιδιά. 

Και καταπληξία 
Παρόμοια περιστατικά έχουν εντοπιστεί σε ενηλίκους και παιδιά στη Σουηδία και στη Φινλανδία. Σημειώνεται ότι στους συγκεκριμένους ασθενείς η ναρκοληψία συνδυάζεται με καταπληξία: πρόκειται για σπάνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από κρίσεις υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι οποίες συνδέονται με προσβολές καταπληξίας (δηλαδή, αιφνίδιες απώλειες μυϊκού τόνου).

«Εχει αποδειχτεί πως οι άνθρωποι που πάσχουν από ναρκοληψία έχουν γενετική προδιάθεση. Πιο ειδικά, η πάθηση συνδέεται με συγκεκριμένα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας, δηλαδή καθορίζεται από γονιδιακά χαρακτηριστικά. Συνεπώς, θα πρέπει να περιμένουμε την εκπόνηση επιστημονικών αναλύσεων που θα εντοπίζουν πιθανή συσχέτιση με το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης», λέει στα «ΝΕΑ» ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος- Κακολύρης.
Ο ίδιος προσθέτει πως για να μιλήσουμε για αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, επίσης σημαντικό είναι να αντιπαραθέσουμε τα στοιχεία με αυτά προηγούμενων ετών. «Σε κάθε περίπτωση πάντως, οφείλουμε να μην καταλήγουμε σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Πριν από δέκα χρόνια το εμβόλιο της κατά της ηπατίτιδας είχε κατηγορηθεί για αυτισμό- κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) πάντως αξιολογεί τα στοιχεία σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αρχές υγείας.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου